Gość Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Hej, Prawdopodobnie w maju będę miał za darmo starą Meridę ( zdaje się że Kalahari 510), coś około 1998 roku. Wiem że to MTB , ale mój plan przewiduje przerobienie jej na miejski lekki rower który będzie dawał radość z jazdy a nie "szczycił" się idealnie dobraną geometrią itd. Plan jest taki: - Wstawić kierownicę "baranka" - Zostawić tylko hamulec przedni - Przerzutka tylko z tyłu ( jestem fanem napędu 1x, w MTB mam tak samo) - Wąski opony typu Kenda Kwest lub coś w tym stylu Teraz kilka pytań: - Jak wygląda kompatybilność przerzutki MTB ( 7s) z klamkomanetką szosową? Nie będą się gryzły? Ogólnie jaki zestaw byście proponowali? Ma być to dość budżetowe rozwiązanie jednak składające się z nowych części - A jak ma się kompatybilność hamulca w klamkomanetce z hamulcem v-brake MTB? Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 To bd w nim przerzutki? Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Tak, 1x w sensie 1 blat na korbie i pewnie 6/7 z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 - A jak ma się kompatybilność hamulca w klamkomanetce z hamulcem v-brake MTB? Klamki szosowe ciągną mniej linki przez co efekt nie będzie zadowalający. Możesz za to wstawić cantilever-y albo mini v. - Jak wygląda kompatybilność przerzutki MTB ( 7s) z klamkomanetką szosową? Nie będą się gryzły? Nie , dopiero od 10s się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Mini V? To są szosowe? One nie są montowane na 1 pivot? Masz jakiś przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 http://allegro.pl/tektro-mini-v-brake-do-przelaj-cyclocross-trekking-i5364470841.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 http://allegro.pl/alhonga-95mm-mini-v-brake-dzieciece-skladane-bmx-i6137987638.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Zapomniałem jeszcze zapytać, jestem praktycznie pewny że odpowiedź będzie twierdząca ale chce się upewnić: są tam pełne ośki, da radę wymienić je na drążone? Strasznie nie lubię blokowania ośki nakrętkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Aż ciekaw jestem efektu wrzucenia baranka do takiego cudaka... Jak to zrobisz, wrzuć tu fotkę. Ciekaw jestem wyglądu i opisu jak coś takiego będzie się sprawiać przy tak krótkiej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Jezeli dojdzie to do skutku to wrzuce na pewno, wczesniej pewnie zadam jeszcze 1000 pytan Mam koncepcje zeby nie malowac ramy tylko zdjac farbe i zostawic szczotkowane aluminium. Spotkal sie ktos z Was z czyms takim? Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Wpisz w Google "raw aluminum frame". Znajdziesz tego sporo. Tego baranka przemyślałbym jeszcze raz. Podobnie jak plan zakładania tylko jednego hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ja też zabieram się za przeróbkę Kalahari 510 co prawda trochę młodszej. Lecz nie planuję aż tak radykalnych zmian, i tak samo ma służyć do jazdy po mieście. Baranek tam średnio pasuje, jak skłaniam się bardziej ku giętej kierownicy. Tak jak poprzednicy lepiej załóż dwa hamulce. Zaciekawiliście mnie tym szczotkowanym aluminium. Miałem malować swoją Meridę, ale teraz zaczynam się zastanawiać nad zmianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ja też zabieram się za przeróbkę Kalahari 510 co prawda trochę młodszej. Lecz nie planuję aż tak radykalnych zmian, i tak samo ma służyć do jazdy po mieście. Baranek tam średnio pasuje, jak skłaniam się bardziej ku giętej kierownicy. Tak jak poprzednicy lepiej załóż dwa hamulce. Zaciekawiliście mnie tym szczotkowanym aluminium. Miałem malować swoją Meridę, ale teraz zaczynam się zastanawiać nad zmianą. Gięta? Jakiś przykład? Jak to będzie wyglądało to wiem, pytanie jak sprawdza się jeżeli chodzi o walory użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ja polecam dokupić dobre rogi Mniej zachodu Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ale to właśnie ma być "zabawka". Jak skończę za miesiąc to będzie za miesiąc, jak na kolejny sezon to też będzie ok. Ma to być rower żeby sobie wyjechał w ładną pogodę pojeździć po asfalcie, taka udziwniona szosówka. MTB już mam które w zupełności mi wystarcza jeżeli chodzi o jazdę terenową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 No ok to w takim razie szosowa kiera bd spk Ale z górala nie zrobisz szosowki. Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Chodziło mi o kierownice jak po lewej w linku poniżej: http://katalog.bikeboard.pl/artykuly,katalog-inne,kierownice-to-trzeba-wiedziec Bardziej w stylu roweru trekingowego. Przy kierownicy szosowej musisz założyć inne klamki do hamulców np. jak z linku poniżej: http://www.cube.eu/en/products/road-race/cross-race/cube-cross-race-sl-greynflashorange-2016/ Chyba że masz inne plany na zagospodarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 @Jerry6 O klamkomanetce pisałem już w pierwszym poście @Qumor Nie ukrywam że zawsze podobało mi się coś w tym stylu: Więc możliwe że jednak zamiast typowo szosowych wsadzę coś na lekki teren. Nie wiem, na razie mam ogólną koncepcję co i jak, zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Tak jak pisałem, nie śpieszy mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Takim to i ja bym pojeździł . Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Takim to i ja bym pojeździł . Nie jesteś jedyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Tylko szkoda że te koła są takie ciężkie . Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Wystarczy mocna łyda i jedziesz Tylko jaki to musi generować opór np. po asfalcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qumor Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 No tak słaby na asfalt i ścieżki Ale najlepszy na piach i śnieg . Zawsze chciałem jechać rowerem po plaży. XD Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Cały czas zastanawiam się czy jak wszystko dojdzie do skutku to zakładać opony szosowe, czy kupić coś najszerszego dostępnego na rynku i zrobić "podróbę" ze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Szosowe zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi