Skocz do zawartości

[przeróbka] wymiana amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam prośbę o pomoc w doborze amortyzatora. Rower mojej polówki waga jeźdźca  62 kg ,śliczna oczywiście bez kasku. Wiem że nie jest to typowy MTB tylko cross ale chciałbym zastąpić istniejący amortyzator bardziej przystosowanym do uprawiania MTB. Inwestycja w inny sprzęt na razie nie w chodzi w grę. Rower na osprzęcie shimano XT i amortyzator no name o skoku 63mm z jedną sprężyną w środku wiem że powinien być większy skok do MTB. Rama 17" koła 28" opony 29x2,0 . Wiem że zmieniając skok na większy niż jest teraz można zaburzyć geometrię . Dodatkowym problemem są hamulce na pivotach co ogranicza wybór.

Nie chodzi o wydatek  na amortyzator więcej niż 600 zł. Pytanie czy w ogóle zakup innego amortyzatora wpłynie na lepszy komfort i jazdę? Czy jest sens zakładać amortyzator powietrzny czy jednak zostać przy innym sprężynowym?

Kilka złapanych w sieci propozycji

ten podobno to jakiś wehikuł z przed paru lat tak wyczytałem tu na forum   http://allegro.pl/sr-suntour-ncx-lo-28-1-1-8-x242mm-air-i6019055679.html

ten nie wiem czy w ogóle wejdą mi złażone już opony z kołami                    http://allegro.pl/amortyzator-spinner-grind-650b-27-5-v-ki-2016-i5769703514.html

ten nie pochlebne recenzje tu na forum                                                        http://allegro.pl/amortyzator-widelec-spinner-aeris-29-powietrzny-i5921161247.html

no i coś takiego o dwóch skokach                                                                 http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/ncx/28-cali_amortyzator-suntour-ncx-drl-air-piwoty-czarny-2016/867

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże zgłębić do końca temat bo coś tam liznąłem ale jednak jestem laikiem.

pozdr

Mariusz

post-196159-0-75522400-1461692185_thumb.jpg

Napisano

Rower został już dawno temu kupiony nic sam nie składałem. No pierwszy i ostatni jest pod moje koło czyli 28" ze skokiem 63 i 75 mm, spinner aeris skok 100 , spinner Grind 80 to wszystko wiem tylko pytanie czy wszystkie one będą mi pasowały czy jednak nie. Obecny widelec bez nazwy producenta.

Napisano
No pierwszy i ostatni jest pod moje koło czyli 28"

Twoje koło to 29. 28 z oponą 29 to 29. Widelec oznaczony jako 28 może nie zmieścić opony 29. Kto zamontował nonamea do roweru na XT? Wygląda jak jakiś Manitou. Daj więcej zdjęć może ktoś pozna.

W każdym razie musisz dobrać widelec o:

1: Możliwości wsadzenia takiego samego koła, w tym wypadku 29. Widelce 28 wcale nie muszą pasować

2: Zbliżonej wysokości liczonej od ośki do korony. (Najczęściej przyjmuje się że oznacza to zbliżony skok, ale zdarzają się pewne różnice). Inaczej zaburzysz geometrię i wcale nie będzie się jeździć lepiej.

Napisano

Takie dane były przy zakupie roweru 6 lat temu . Kupiłem z allegro. Jest tam napisane że to manitou ale po oględzinach stwierdziłem że to chyba nie jest, bo nie ma żadnej nazwy ani symbolu nigdzie. Stąd wiedza że koła 28 " mam. Ale opony założyłem 29x20 bo szersze się już nie zmieszczą

Dane techniczne:

Koła: 28"

Rama: 17", aluminiowa, 7005 cross

Ilość biegów: 27

Przerzutka tył: Shimano Deore XT, 9 stopni

Przerzutka przód: Shimano Deore XT

Manetki: Shimano Deore XT

Amortyzator: MANITOU z regulacją twardości

Mostek: KBIX PRO RACE

Kierownica: CARBON ZOOM

Sztyca: RITCHEY 400mm 31,6mm

Hamulce: Shimano Deore XT

Opony: Michelin TourRide, fosforyzowane

Obręcze: VISION

Piasta tył: Shimano
 Deore XT

Korba: Shimano Deore XT

Koła 28"

Foto amortyzatora

post-196159-0-87476800-1461697477_thumb.jpg

Napisano

Może pozbierajcie jednak na normalny rower MTB o ile piękniejsza połówka wykazuje jakieś zacięcie w tym temacie.

A jeśli nie, to szkoda wykładać kasę na zrobienie jakiegoś dziwoląga. Są powietrzne widelce dedykowane do crossów i można ogarnąć temat w te stronę.

Napisano

heh nie pisałem że jest ładniejsza ode mnie ale do brzegu. Pozbieramy pewnie tak to się zakończy,ale chciałem tylko wymienić amo bo wydawało mi się że jest jakiś badziew włożony no i będzie jednak się lepiej jeździło i te szeset złotych chciałem na to wydać .Wydaje mi się że właśnie podałem sam propozycję dedykowane do crossów powietrzne no może poza tym spinnerem aeris tylko nie miałem pewności czy to bedzie wszystko grało.

Napisano

Jest tam napisane że to manitou ale po oględzinach stwierdziłem że to chyba nie jest, bo nie ma żadnej nazwy ani symbolu nigdzie.
Sądząc po wyglądzie (odwrócon podkowa) jest to jakiś Maniek. Rozkręć, wyczyść, przesmaruj, a 600zł zacznij odkładać na nowy rower.
Napisano

:yes: ok .Już go rozkręcałem tam w jednej goleni jest tylko jedna sprężyna i z 4 cm tworzywa  wszystko w smarze. Po naciśnięciu i to solidnym to może się na 2 cm chowa ale moja kózka chyba za lekka, nie pracuje tak jakby się chciało no  jednak to nie do jazdy MTB, dlatego pomyślałem o większym skoku lub tym samym ale powietrznym myśląc że to coś co mam to  z marketu no ale jak maniek to nie ruszam . Przesmaruje może jeszcze golenie. Rozumiem i dzięki za podpowiedzi.   

Napisano

Tu chyba nie ma co wywalać w tej sprężynie. czytałem gdzieś wcześniej o tym manewrze ale to inaczej wyglądały  . Golenie to chciałem  pod uszczelkami kurzowymi np.

Może pozbierajcie jednak na normalny rower MTB o ile piękniejsza połówka wykazuje jakieś zacięcie w tym temacie.
A jeśli nie, to szkoda wykładać kasę na zrobienie jakiegoś dziwoląga. Są powietrzne widelce dedykowane do crossów i można ogarnąć temat w te s

Zakładając że mam do wydania powiedzmy 5 -6 tyś zł , czy za takie pieniądze jestem wstanie kupić normalny MTB oczywiście używany. Byłbyś mi wstanie doradzić coś w tej kwestii. Wzrost 164 cm czyli teoretycznie rama 17 " waga 62 kg do tej pory jeździła na 29 calowych kołach . Nie próbowała jeździć na 26 .Czytałem jakiś artykuł z Twoim wpisem o tym że to kwestia czucia się a nie sztywne reguły tabelek. Nie znam się niestety na tyle aby kupić coś dobrego. Dobre np wydaje mi się to ?

http://allegro.pl/scott-scale-35-carbon-rozmiar-m-i6149833549.html#imglayer

http://www.bikeroar.com/products/scott/scale-35-2012/specs

Napisano

Tak, nie to miałem na myśli. Nie dotykaj tego widelca poza przesmaroaniem.

5 -6 tyś zł , czy za takie pieniądze jestem wstanie kupić normalny MTB oczywiście używany.
Jak masz do wydania 5-6k to możesz kupić bardzo dobry nowy rower. IMO w używki się nie baw jak się nie znasz bo wtopisz, szczególnie w tej cenie. Po pierwsze są to często skatowane maszyny po zastosowaniu w sporcie, po drugie część której stanu nie będziesz potrafił ocenić za miesiąc czy dwa może kosztować cię kuuupę kasy. Topowe komponenty psują się tak samo jak tanie a ich wymiana lub naprawa jest bardzo droga. A coś do wymiany lub naprawy w używce jest zawsze.

Dobre np wydaje mi się to ?
Nie wiem po czym wnosisz że jest dobre skoro sprzedający umieścił jedno zdjęcie wielkości znaczka pocztowego. Uważam takie coś za idealny przykład aukcji na której jest coś do ukrycia.
Napisano

Tam jest więcej fotek jak się kliknie na główne zdjęcie to wtedy wchodzą ale nie o tym. Masz rację ja sam nie ogarnę tematu z sensownymi używkami. Teraz moja jeszcze pojedzie na tym wehikule we Włocławku a potem się zobaczy. Cały czas dla mnie mimo iż dużo czytam są rozmiary kół bo widzę że laski o tym wzroście na MTB Mazovia na 29" jeżdżą także mam mętlik w głowie trochę z tym i na co zwrócić uwagę prócz amortyzatora wagi osprzetu itd przy szukaniu nowego.

Napisano

Jak chcesz przystosować ten rower do nieco bardziej abmitnego niż asfalt terenu to polecam NRXa ze skokiem 75mm. Przy takiej masie rowerzystki może być nawet sprężynowiec. Jak na pl warunki przyzwoita cena obecnie w velmar.pl. Jak chcesz taniej to można ściągnąć od niemiaszków.

Napisano

Osobiście nic bym nie powiedział o żadnej używce bez bardzo dokładnego obejrzenia z bliska.
Co do samego modelu, za tą kasę kupisz pewnie nowy rower na lepszym osprzęcie na aluminiowej ramie. Jeżeli nie kupujesz roweru "na chwilkę" po to aby zaraz wywalić cały osprzęt poza ramą i wpakować coś wysokiej klasy to IMO nie ma ten rower sensu, a jeżeli kupujesz rower właśnie po to to też to nie ma sensu, kup docelowy zamiast się babrać. Jak nie jesteś "wyznawcą węgla" to niewiele on daje poza masą a tu cały zysk tracisz na średnim osprzęcie już nie mówiąc o działaniu tego osprzętu w praktyce.

Napisano

Widzę że możemy tak pisać i pisać . Rzuć mi jakiś proszę konkretny przykład zakupu nowego w tej cenie a ja spróbuje sobie przyswoić co to znaczy docelowy rower no i co to jest lepszy osprzęt . Jeśli masz na to czas.

Moja kózka nie jest wyczynowcem ale ma zapędy do jazdy MTB ostatnio pojechała Mega w Legionowie teraz pojedzie we włocławku i myślę że już będzie wkręcona a wtedy nie chcę jej zamęczyć jazdą na tym co ma.

Napisano

Nie nie mam czasu. Są na forum tematy o rowerach w danych zakresach cenowych, przeczytaj je (raczej od końca), dowiedz się co jest czym, potem zadawaj tam pytania i wszystko zostanie ci wyjaśnione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...