Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam Zrobił mi się delikatny luz na tylnej piaście. Jest ledwo wyczuwalny ale nie zaszkodzi go zniwelować. Tylko teraz pytanie czy mogę to zrobić po stronie przeciwnej do wolnobiegu czy go muszę zdjąć i skręcić z dwóch jednocześnie? Pytanie niby proste ale chciał bym uniknąć potem np problemów z ustawieniem hamulca itp , a że klucze do konusów znalazłem to zastanawiam się czy muszę odwiedzić sklep czy nie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Pomyliłem działy , tapatalk... proszę o przeniesienie.
Punkxtr Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Luz kasujesz po przeciwnej stronie wolnobiegu, ale często jest on powodem rozkręcenia się konusa i kontry właśnie od strony zębatek. Wówczas należy skręcić tę część, a później sprawdzić czy przeciwległa także tego nie wymaga. Teoretycznie można skręcić całość z dwóch stron, ale nie poleca się takiego sposobu. Tutaj masz dokładny poradnik ze zdjęciami: http://nieoceniam.pl/tuning-tips/zapytaj-mechanika/serwis-piast-na-kulkach/ Co prawda piasta z bębenkiem, ale zasada kontrowania jest ta sama.
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Napisano 26 Kwietnia 2016 Dzięki Tym bardziej mnie to cieszy bo rower zaraz wyrusza więc się nie będę musiał martwić. Myślę , że można już zamknąć.
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Napisano 29 Kwietnia 2016 Skręciłem ja to dobrze? Wczoraj skręcając ustało cykanie to dziś poprawiałem (nie jeździłem tak). https://youtu.be/C0d_YxJsxao Cykanie jest ale czy to nie jest zbyt mocno skręcone?
Punkxtr Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Patrząc na film nie da się tego ocenić. Zastanawiam się, czy nie hałasuje tam osłona szprych ale może to jeszcze jakieś inne dźwięki ;-)
Mod Team Puklus Napisano 6 Maja 2016 Mod Team Napisano 6 Maja 2016 Na pewno luz jest mniej szkodliwy niż jego spory brak. Każde nowe koło na piaście shimano jest do poprawek, bo są za ciasno skręcone.
Ychu Napisano 7 Maja 2016 Autor Napisano 7 Maja 2016 Osłona nie hałasuje , to może być tylny hamulec bo powierzchnia cierna obręczy jest mała a na oponie przy rancie są jeszcze włoski. Chyba dobrze skręciłem bo nic się z tym kołem nie dzieje od 100 km. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Punkxtr Napisano 7 Maja 2016 Napisano 7 Maja 2016 Każde nowe koło na piaście shimano jest do poprawek, bo są za ciasno skręcone Nie każde, XTR i Dura-Ace są w większości przypadków skontrowane optymalnie. Choć i tutaj raz na jakiś czas zdarzają się do poprawy, niemniej są to rzadkie przypadki. Czasem i Deore XT jest ok, ale najczęściej niższe niż topowe grupy wymagają korekty. Fakt jednak jest taki, że kiedyś febryczne kontrowanie było nieco lepsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.