Skocz do zawartości

[puls] - strefy pulsu - jakie stosujecie

znajomy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy możecie się podzielić informacją jakie strefy (zakresy) tętna używacie?

od niskich wartości do maksymalnych.

Napisz   konkretnie o co Ci chodzi, bo pytanie nie jest zbyt jasne.

Jeśli mówimy o treningu to zależnie od celów, wytrzymałość,szybkość itp. wykorzystujesz odpowiednie wartości tętna .

Musisz zacząć od wyznaczenia Swojego maksymalnego tętna i do niego się odnosisz, określając  wartości procentowe, w późniejszym treningu.

Napisano

Ja jeżdżę wg stref Friela, pulsometr no cóż mam taki że mogę wyznaczyć jedną strefę więc przedział poszczególnych stref muszę mieć mniej więcej w głowie. Ustawiłem więc w pulsometrze zakres 3 i 4 strefy z "Biblii" na których z reguły jeżdżę, czyli 162-180. Puls poniżej 162 czyli powiedzmy te ok 150-161 traktuję jako strefę tlenową a niższy jako regenerację, a powyżej 180 wchodzę na mocnych treningach, symulacjach wyścigu lub interwałach. To są przykładowe wartości akurat na moim przykładzie ale najlepiej odpowiedział Ci @vpablov. Najważniejsze to wiedzieć jaki masz puls maksymalny, później możesz się bawić tętnem żeby jakiś efekty był ;)

pzdr!

Napisano

Ustawiłem więc w pulsometrze zakres 3 i 4 strefy z "Biblii" na których z reguły jeżdżę, czyli 162-180.

3 i 4 strefa to tempówki wg. Friela. Dość intensywny wysiłek, ciągła jazda w tej strefie to prosta droga do przetrenowania.  

Napisano

No tak ale jeżdżąc np przez 1.5-2h nie trzymam się przez całe 100% czasu tego pulsu, zwykle wychodzi gdzieś ok 70-80% no i nie przesadzam też z ilością intensywnych treningów w tygodniu, wszystko z głową ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...