Skocz do zawartości

BGiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

korzystam z map offline w aplikacjach Orux Maps i Osmand. Podczas treningów na szosie do tej pory używałem Samsung Note II i nigdy nie miałem problemów z tymi aplikacjami ani z sygnałem GPS (telefon wkładam do tylnej kieszonki i zwykle dystans po treningu mi się zgadza). Ostatnio załatwiłem sobie mniejsze smartfony (Samsung S3 mini, Sony Xperia P), z dobrym stanem baterii i zacząłem je brać również na maratony mtb (wcześniej tylko pulsometr, ale jednak do rozkładania wysiłku przydaje się dokładnie wiedzieć, na którym jestem kilometrze). Montuję telefon na mostku w gumowym ochronnym etui wpiętym na trytytki, odpalam ekran, GPS i jadę. Zwykle po pół godziny jazdy nawigacja w obu telefonach traci sygnał GPS i zamiast pokazywać np. 14 km pokazuje 6 km. Po całym maratonie zamiast 70 km pokazuje np. 40 km (czyli tak, jak by przez 30 km w ogóle nie łapała sygnału)! Zaznaczę, że wcześniej nie miałem podobnych problemów z Note II. Przy telefonie nie ma też żadnych innych urządzeń (poza pulsometrem) zakłócających sygnał. Aplikacje GPS Status wskazują na prawidłowe funkcjonowanie. Testowałem różne ustawienia (sygnał ciągły bądź nawiązywany co różną ilość sekund, mam ustawioną pracę stałą przy wygaszonym ekranie) - nie wiem, czy to wstrząsy na rowerze (których w terenie jest znacznie więcej niż na drodze), błoto, urządzenie, czy coś jeszcze innego jest powodem (zaznaczę, że jak wsadzam te telefony do kieszonki to działają ok, sygnał nie przerywa, dystans pokazuje się prawidłowy). Tu prośba o poradę: wskazanie aplikacji do testowania i naprawy sygnału GPS, może jakieś inne ustawienia w aplikacjach lub samym telefonie, może jeszcze inny telefon (najlepiej, jeśli ktoś osobiście testował i wie, że jest sprawdzony). Na końcu oczywiście pozostaje zrezygnowanie z telefonu i zakup Garmina, ale póki co wolałbym uniknąć takiego wydatku. Z góry dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...