Duduszko Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam! Wczoraj znalazłem starego Rometa nad którym się zlitowałem i zabrałem go do siebie. Proszę o weryfikacje co to za model roweru i czy w ogóle warto się bawić, żeby go odrestaurować? Zardzewiałe są błotniki i lekko obręcze, reszta jest ok, nawet dynamo działa i świeci przednia lampka. http://zmniejszacz.pl/zdjecie/414/4944005_IMAG0492.jpg - zdjęcie roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Bardzo licha rama i podzespoły. Jeśli masz gdzie trzymać to odnowić warto. Nada się oczywiście do spokojnej i krótkotrwałej jazdy, ale lepiej zachować dla potomnych, niedługo takie rowery zaczną mieć wartość muzealną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Romet Turing 2 , egzemplarz z połowy lat '90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduszko Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dlaczego licha rama i podzespoły? Podzespołów to za dużo w nim niema, a rama wygląda ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Wygląd to rzecz względna, dla mnie ta rama nie wygląda OK. Jest ciężka i bardzo wiotka. Jak pamiętam nie ma nawet haków, tylko spłaszczone rury. Korby na kliny, nieuszczelnione piasty i łożyska sterowe, stalowe obręcze, ciężkie i śliskie pedały, na dodatek nierozbieralne. Ot stara socjalistyczna produkcja, nawet jeśli był wyprodukowany w połowie lat 90-tych, to przypomina epokę wczesnego Gierka. Proszę jednak mnie źle nie zrozumieć - nikłe walory techniczne tego roweru nie są w stanie przesłonić rysującej się już nieśmiało jego wartości historycznej. Warto zachować go w nienaruszonym stanie na oryginalnych częściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi