Duduszko Napisano 24 Kwietnia 2016 Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam! Wczoraj znalazłem starego Rometa nad którym się zlitowałem i zabrałem go do siebie. Proszę o weryfikacje co to za model roweru i czy w ogóle warto się bawić, żeby go odrestaurować? Zardzewiałe są błotniki i lekko obręcze, reszta jest ok, nawet dynamo działa i świeci przednia lampka. http://zmniejszacz.pl/zdjecie/414/4944005_IMAG0492.jpg - zdjęcie roweru Cytuj
RBTS Napisano 24 Kwietnia 2016 Napisano 24 Kwietnia 2016 Bardzo licha rama i podzespoły. Jeśli masz gdzie trzymać to odnowić warto. Nada się oczywiście do spokojnej i krótkotrwałej jazdy, ale lepiej zachować dla potomnych, niedługo takie rowery zaczną mieć wartość muzealną. Cytuj
gtb Napisano 24 Kwietnia 2016 Napisano 24 Kwietnia 2016 Romet Turing 2 , egzemplarz z połowy lat '90. Cytuj
Duduszko Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Napisano 25 Kwietnia 2016 Dlaczego licha rama i podzespoły? Podzespołów to za dużo w nim niema, a rama wygląda ok Cytuj
RBTS Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Wygląd to rzecz względna, dla mnie ta rama nie wygląda OK. Jest ciężka i bardzo wiotka. Jak pamiętam nie ma nawet haków, tylko spłaszczone rury. Korby na kliny, nieuszczelnione piasty i łożyska sterowe, stalowe obręcze, ciężkie i śliskie pedały, na dodatek nierozbieralne. Ot stara socjalistyczna produkcja, nawet jeśli był wyprodukowany w połowie lat 90-tych, to przypomina epokę wczesnego Gierka. Proszę jednak mnie źle nie zrozumieć - nikłe walory techniczne tego roweru nie są w stanie przesłonić rysującej się już nieśmiało jego wartości historycznej. Warto zachować go w nienaruszonym stanie na oryginalnych częściach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi