Skocz do zawartości

[Zapieczone śruby]

Lysof123

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz widzę tarcze na śruby krzyżakowe :o Dzisiejsze są na torx t25 albo imbus 4 mm.

Lej na to wd-40 albo tego typu preparaty , zostaw na jakiś czas niech "wsiąknie" i wtedy. Po za tym polecam odkręcać to płaskim to jak by co nie zniszczysz całego łba. 

Po co chcesz te tarcze zdejmować? Do zmiany hamulców nie potrzebujesz zmieniać tych tarcz o ile nie są krzywe.

Metalowej śruby w aluminium nie ruszysz wd-40. Jeśli już jakieś voodoo to odrdzewiacz na kwasie fosforowym (w ostateczności może być płyn do mycia felg, zaraz ktoś tu napisze o cocacoli...). Znajdź śrubokręt, który dobrze pasuje do śruby,zagotuj wody w czajniku, polewaj aluminium wrzątkiem i odkręcaj. Opukać zawsze warto.

Ostatnio tak odkręcałem pedały.

Niedawno miałem podobny przypadek, z tym, że śruby były typowe na "torx".

Zerwałem dwa dobrej jakości klucze torx. Później już opukiwałem, ostukiwałem... Naciąłem łeb śruby tak aby złapać dużym płaskim wkrętakiem... Grzałem łeb śruby mini palnikiem gazowym...

Ostatecznie pomogło rozwiercenie śruby. Dobre wiertło fi 4 i drążysz śrubę, musisz koniecznie uważać aby wiertło szło dokładnie w śrubie bo zniszczysz gwint piasty.

Co kawałek sprawdzasz czy dalej śruba jest zapieczona. Jak dojedziesz do 3/4 długości śruby, wtedy musi się już odkręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...