MonaSpeed Napisano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam Dzisiaj podczas czyszczenia roweru zobaczyłam niepokojącą rzecz przy widelcu karbonowym. Są to otarcia od opony. Koło dokręcone od nowości. Rower ma 2tyś km, teraz to dopiero zobaczyłam. Proszę mi powiedzieć czy te otarcia mogą być niebezpieczne, ponieważ w jednym miejscu jest to aż matowe, boję się że w tym miejscu zdarł się już lakier do włókna. Link do zdjęć: http://www.fotosik.pl/u/qwerty900/album/2321785 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 a to otarcie jest na materiale widelca czy tylko lakier wytarło? wg mnie widelec nie jest uszkodzony, ale ciężko to stwierdzić na podstawie fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonaSpeed Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Moim zdaniem to jest lakier zdarty, ale tam po prawej stronie w jednym miescu jest już matowe. Nie wiem jak to sie w ogole moglo stac, troche jestem w szoku, nie widziałam jeszcze czegos takiego. W sklepie koło przykrecili troche krzywo, dlatego z jednej strony jest bardziej zdarte. Te "igiełki" od opony zrobily taką krzywdę. Teraz już je poucinałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Myślę, że te otarcia nie są niebezpieczne, ale podobnie jestem w umiarkowanym szoku, że te dzyndzelki mogły to zrobić i chyba tak było. Powłoka lakiernicza może być "drugiego sortu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonaSpeed Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Rower kupiony nowy. Koło było około 2-3mm przykrecone krzywo na lewą stronę, teraz to poprawiłam. Od nowości tego na pewno nie było. Ale faktycznie dziwna sprawa żeby to było od gumy. Ale te igiełki idealnie pokrywały się z tymi rysami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 No niestety na takie rzeczy trzeba uważać i najlepiej ucinać jeżeli są długie, te "igiełki" (pozostałości poprodukcyjne) potrafią wytrzeć dziurę nawet w aluminiowej ramie. W Twoim przypadku nie wygląda to bardzo groźnie, w obrębie korony widelca jest zazwyczaj sporo materiału, ale tak czy inaczej powinno się to zabezpieczyć przynajmniej lakierem zaprawkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonaSpeed Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Ok dziękuje za odpowiedź, pomaluję to lakierem zaprawkowym cieszy mnie chociaż fakt że struktura widelca nie została uszkodzona, szkoda że w sklepie nie informują o takich rzeczach- przestroga dla innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Mój znajomy, który posiada Scott Speedster 20 z 2014 roku ma to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Widziałem sporo ram i widelców sponiewieranych w ten sposób, przetarcia dużo głębsze, ani razu nie skończyło się to złamaniem. Przy małym prześwicie opona - widelec/rama tak czy inaczej "goliłbym" opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.