Skocz do zawartości

[koła szosa] na co wymienić obręcz MAVIC Cosmic Elite

mzloty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja obręcz w tylnym kole (mavic cosmic elite) nadaje się do wymiany. Na co ją wymienić? Ważę około 80kg, jeżdżę na tych kołach na szosie. 20 otworów. Szprychy są aero w dobrym stanie, więc gdyby znalazła się jakaś obręcz o wysokości 30mm mogłyby zostać. 

Piasta jest w stanie idealnym, kręci sie pięknie, stąd pomysł  by reanimować koło. 

Obręcz od dystrybutora raczej wykluczam, bo ich nie sprzedają a mogą co najwyżej "naprawić" koło.

Coś tam czytałem, szukałem i mamy do wyboru:

DT SWISS RR511 - 530g - zapewne wyda na "starych" szprychach (wysokość 32mm), waga rowerzysty 130kg (wg DT 4 U).

a może pójść w kierunku DT RR440 - 450g (lekkie)- tyle, że wysokość jest 21mm. Waga jeźdźca podana na stronie dystrybutora 110kg, tylko czy przy 20 szprychach da to radę? 

Może coś innego? Chętnie poczytam co polecacie, a nawet zlecę złożenie koła.

Napisano

Tobo, ale to co wkleiłeś to są tylko naklejki na obręcze...

Ups, patrzenie ze zrozumieniem o tej godzinie w sobotę mnie nie dotyczy :)

Napisano

czyli może olać stare szprychy, a pozostawić tylko piasty. 

Tobo koszt obręczy COSMIC to (jak wyczytałem gdzieś na forum) ponad 400zł + wymiana, bo samej obęczy nie sprzedadzą. 

Naklejki za 45$ - ja podziękuje.

Wysłałem maila do Harfa-Harryson z zapytaniem. Zobaczymy co odpiszą. 

• 4 miesiące temu...
Napisano

Mam podobny problem tylko z obręczą Ksyrium Elite 622x13 ( szprychy , piasta okey ) a nigdzie nie mogę znaleźć obręczy. Kolarkę mam od miesiąca :) i nie znam tych zagadnień i nie za bardzo mam pojęcie co szukać w ewentualnym zastępstwie  ( obręczy )

• 4 tygodnie później...
Napisano

To weź telefon i zadzwoń...

Problem w tym, że ceny tych obręczy są bardzo wysokie, samo przeplecenie koła to 60 zł pod warunkiem,że szprychy są ok, że nie uszkdzi się nypli etc.

Dla przykładu obręcz z 2011 roku, ksyrium Quipe to koszt 290zł!!!!

Napisano

Mam podobny problem tylko z obręczą Ksyrium Elite 622x13 ( szprychy , piasta okey )

I bardzo dobrze, masz okazję wymienić na jakąś obręcz o normalnej szerokości, czyli 15mm. Czy tam nawet więcej...

Jak już ktoś tu wspomniał - szukaj obręczy o takiej samej ERD (wygooglaj co to "effective rim diameter";) jak w obecnej i takiej samej liczbie otworów. Jeśli ERD będzie inna to czeka cie również wymiana szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...