popio Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 siemanko posiadam kolo z piasta Shimano FH RM66 Centerlock i mam pytanko czy owa piasta bedzie wspolpracowac z kasetami 10 rzedowymi? bo z założenia ta piasta jest chyba na 7.
gtb Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Z założenia FH-RM66 ma bębenek na 8s/9s, tak więc bez problemu założysz kasetę 10s.
popio Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 niezastąpiny gtb hehehe , a 11 ? bo robie 1x9 1x10 albo 1x11 jeszcze nie wiem
gtb Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Kaseta MTB Shimano 11s wchodzi na standardowy bębenek 8/9/10 ale największa zębatka jest przesunięta w stronę szprych i może wystąpić problem z opieraniem się o szprychy (sprawdzić to można dopiero jak masz zaplecione koło i będziesz montował kasetę).
popio Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 mam cale kolo zaplecione razem z bebenkiem brakuje tylko kasety.
gtb Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Czyli albo znaleźć kogoś kto ma CS-M8000 i przymierzyć , ewentualnie kupić przez neta i jeśli nie przypasuje masz prawo odesłać. Tylko zastanów się czy 11s ci na pewno potrzebne bo to jednak i kaseta droższa i łańcuch a i reszta napędu musi być od nowego XT M8000 (nie długo pojawi się na rynku SLX M7000 z 11s tak więc co nieco będzie taniej). Przy 10s masz od groma różnych kaset, łańcuchów, manetek i przerzutek tak wiec taki zestaw skompletujesz o wiele taniej.
popio Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 nie bede pchal sie w 11 , pytalem z ciekawosci , u mnie bedzie 10 albo 9 , albo 8 . te kolo ma byc na jeden sezon , chce zobaczyc jak to bedzie z 1x.... . czy jest sens sie pchac w zebatke argon narrow wide za prawie 200 pln ? czy nie ma jakis tanszych alternatyw to troche przegiencie.
gtb Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Z zębatką na przód nie pomogę bo nigdy się nie bawiłem w napęd 1x coś tam i nie mam żadnego doświadczenie w tym.
modrzew Napisano 24 Kwietnia 2016 Napisano 24 Kwietnia 2016 A musi być koniecznie ten Argon? Może coś od HCC, Hello MTB, MStars, itp.? A tak naprawdę jak to na spróbowanie, to bierzesz dowolną tanią czy używaną zębatkę o pasującym mocowaniu i do tego kombinujesz „trzymacz” do łańcucha, nawet taki po taniości zplastikowego uchwytu do rur, śruby, nakrętek i kilku podkładek. Koszt żaden, zwłaszcza jeśli masz wspomniane części, a możesz eksperymentować do woli.
popio Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Napisano 24 Kwietnia 2016 dzieki modrzew no wlasnie chce to zrobic po taniosci w miare dobrze . szukalem w necie porownania zebatek narrow ale niestety nie znalazlem. mieszkam na pomorzu poruszam sie głownie po sciezkach rowerowych ,niewymagajacych bezdrozach ,asfalt czy zebatka z przodu w kombinacji 8,9 albo 10 bo takie opcje rozwazam z liczba 38 nie bedzie za bardzo ''szosowa'' czy celowac w miejsza zebatke a moze wieksza? ps. jakich tania firme zebatek narrow polecacie? bo dac 200 za zebatke to przegiecie uja ( dla mnie)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.