Skocz do zawartości

[rower] Proszę o pomoc w wyborze rozmiaru.

Exciter555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Upatrzyłem sobie rower Specialized Rockhopper 29 sport 2015, mogę go mieć w dobrych pieniądzach . Podaje linka , ale do obecnego modelu z tego roku ( one praktycznie wogóle się nie różnią) - https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/trail/rockhopper-sport-29/106489 . Mój wzrost to 187 cm , przekrok 85 cm , waga 120 kg. Wydaje mi się , że rozmiarówka Specialized jest troche błędna. Przy rozmiarze L podają wysokość rury podsiodłowej 46 cm , nie wydaje mi się aby tyle miała, jak już to ma 47-48 cm.  Zastanawiam się pomiędzy rozmiarem L a Xl. Jak myślicie który byłby lepszy?

• Mod Team

Mi natomiast podejrzane wydają się horyzontalne długości górnych rur.

Zwróć także uwagę na nietypowe wygięcie górnej rury przy rurze podsiodłowej - z automatu górna rura jest wyżej niż u innych producentów przy tej samej długości podsiodłówki.

L ma przekrok ok. 83 cm, a XL już 86 cm.

Faktycznie bardzo mocno opada ta górna rura , dlatego też ten komin sztycy jest jakiś taki wysoki. Dzwoniłem właśnie do sklepu , aby się dowiedzieć jak to jest z tym rozmiarem. Z tego co udało mi się dowiedzieć (Pan ze sklepu właśnie zmierzył rozmiar L) to rura podsiodłowa ma 47 cm. Natomiast wysokość (mniej więcej po środku) od górnej rury do podłoża wynosi 83 cm. Czyli ten ostatni wymiar by się zgadzał z tabelą. Czyli reasumująć z tego wynika , że dla mnie rama byłaby najlepsza L, ale wtedy bym musiał wysunąć chyba mocno sztycę. Pan ze sklepu mi powiedział, że raczej dla mnie rama xl. Jestem ciekawy tego , gdyż mój przekrok ma 85 cm, a według tabeli dla tej ramy to 86cm czyli byłaby jajecznica. Jakieś dziwne te wymiary... Dalej nic nie wiem :(

Edytowane przez Exciter555

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...