Skocz do zawartości

[rower] 27,5/29 max 2000zł

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Szukam jakiegoś używanego lub nowego sprzętu do około 2000zł, mam 195 wzrostu i nogę 95cm więc rama najmniej 21 cali (ciężko znaleźć dobry sprzęt na wiekszych). Myślałem o kółkach 27,5 lub 29 żeby coś nowego spróbować, hamulce wolałbym mechaniczne ale teraz wszystko ma hydraulikę. Póki co znalazłem 2 fajne rowerki:

Genesis ze względu na osprzęt

http://allegro.pl/rower-genesis-impact-3-5-29er-deore-xt-okazja-i6137440195.html

Kross ze względu na design, osprzęt słabszy od genesisa ale nadal niezły w porównaniu do niektórych rowerów konkurencji

http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-kross-level-r3-wyprzedaz-i6136274812.html

Co sądzicie? Jest jeszcze coś fajnego w takiej kasie? Szukałem trochę rometów ale w tej cenie była sama beznadzieja w porównaniu do dwóch powyższych. 

Napisano

Ponoć te nowe XCM to konstrukcyjnie stare XCT/XCR, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Chyba wolałbym mieć gorszy amortyzator i zmienić go kiedyś na jakiegoś Raidona/Epicona lub coś w tej kasie, biorąc Rometa miałbym średni wideł i średni osprzęt. No ale cenowo bardzo fajnie wychodzi, szkoda że kiera gięta i mało kolorów mają. Jeszcze jakieś niszowe marki?

Napisano

W kolejności od najniższego modelu Suntoura jest XCT/XCM/XCR . Od rocznika 2014 polepszył się właśnie XCR - otrzymał teflonowe ślizgi przez co nie łapie tak szybko luzów . XCT/XCM są nadal produkowane z plastikowymi ślizgami. Genesis z twojego linku ma tylko dołożoną tylną przerzutkę XT - raczej dla oka, cała reszta to Acera.

Napisano

Czyli mówisz że takie Alivio równie dobrze sobie poradzi? Kolega ma Acerę z tyłu, co prawda jest to klasa niżej ale działa to słabo. Nie chciałbym żeby po roku nadawała się do kosza od częstego "wachlowania" przełożeniami. Choć z drugiej strony wymiana przerzutki w przyszłości to nie jakiś kosmiczny koszt. Przemyślę tego Rometa

Napisano

Wolałbym na start połączenie manetki alivio + przerzutki alivio, niż kiepska manetka w postaci altusa + wypasiona przerzutka która i tak nie osiągnie pełni możliwości z gównianymi manetkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...