Skocz do zawartości

[Rower] Szosówka do 3500zł + wyposażenie

Inkarm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

już od dobrych dwóch tygodni czytam wszystkie tematy, na tym jak i innych forach, o tematyce rowerów szosowych. Przeczytałem praktycznie wszystkie tematy w zakresie cenowym 1500-4000zł.

Więc rozpocząłem poszukiwania "idealnej" szosy dla siebie. Jeżdżę w większości po asfalcie, ale oczywiście ścieżki są dość częstym zjawiskiem w mojej okolicy. Rower mam zamiar kupic na początku czerwca, więc czasu na wybór mam sporo.

Mój wzrost: 183cm

waga: 75kg

Na początku byłem przekonany co do Tribana 520, lecz po kilku dniach przeglądania i czytania różnych wątków z nim związanych zacząłem myśleć o czymś lepszym.

Obecnie nie mam nic na oku prócz Tribana 540 i Giant defy 2(giant znacznie ładniejszy). Niestety sam nie wiem co będzie dla mnie lepsze. 

Obecnie mam lazaro integral v3, całkiem fajny rower, ale cross to nie jest typ roweru który mi odpowiada. Precyzując lubie mojego lazaro, ale pewnego dnia podjechał do mnie znajomy swoim tribanem, przejechałem się nim z 500m i już wiedziałem, że w tym roku kupie sobie szose. Niestety wybór jest dośc duży, a ja nie lubie dokonywać zakupów bez wczesniejszego przeanalizowania wszystkich dostępnych ofert i wybrania z nich tej najkorzystniejszej. Raczej nie mam możliwości przetestowania roweru, ponieważ nie znam sklepów posiadających rowery szosowe w okolicy.

Rower musi być kupiony w Polsce, nie interesują mnie firmy typu Canyon czy Rose, ponieważ nie widzi mi się czekanie ponad miesiąc za rowerem.

Wpisałem także moje wymiary do http://www.competitivecyclist.com/ i to co wyszło zrobiło mi całkowity mętlik w głowie dotyczący wyboru rozmiaru.

Poza samym rowerem razem z nim chciałbym zakupić licznik rowerowy najlepiej z czujnikiem kadencji, uchwyt na bidon, zapięcie(u-lock), pedały spd-sl(lub inne szosowe np, look keo) i oczywiście buty. Czyli krótko mówiąc pełne wyposażenie. Oczywiście najlepiej byłoby kupić wszystko w 1 sklepie tak aby mieć możliwości do targowania, ale nie jest aż tak konieczne.

Mam nadzieję, że znajdą się zaznajomieni z tematem, którzy bedą w stanie mi pomóć z odpowiednim wyborem roweru i jego rozmiaru :D Chciałbym na całość włącznie z akcesoriami przeznaczyć nie więcej niż 4000zł.

post-196012-0-77601900-1461313383_thumb.jpg

@@Inkarm, widzę, że jesteś z Kościana, jak masz możliwość poświęcenie jednego dnia na testy to proponuje Ci wybrać się do Leszna i sprawdzić przynajmniej te dwa sklepy:

Rowery Szawer na Konstytucji 3 Maja (obok Lukoil i McDonalds) mają do wyboru i porównania Specialized i Meridy

Konwa-Bikes -> https://www.facebook.com/Konwa-Bike-Leszno-1497646057209352/ mają Superiora i Focusa.

Kazdy z tych sklepów oferuje też wszystkie akcesoria jakie potrzebujesz.

Znam doskonale Twoją sytuację bo sam byłem w takiej samej w tym roku.

@@Inkarm, Myślę, że spokojnie zmieścisz się w przedziale do 3500. Zaletą jest to, że możesz się przymierzyć do roweru, przejechać i sprawdzić co Ci pasuje. Proponuje Ci wybrać się w tygodniu ( w weekendy jest największy ruch z tego co wiem). 

Jest jeszcze jeden sklep w Śremie (jesli masz po dorodze) na ulicy Zielonej, tam mają Specialized i Kellys'a

Poznań sobie odpuściłem z uwagi na to żeby mieć serwis pod domem. Wkażdym sklepie na dzień dobry myśle dostaniesz jakis rabat - nawet biorąc pod uwagę to, że sezon w pełni.

Edit:

Na 17 Stycznia (vis a vis stadionu żużlowego) masz też Euro-Rower z tego co pamiętam maja tak Giant i Kross

Coraz więcej zastanawiam się czy warto dopłacać do tiagry czy może jednak ta sora np w tribanie 520 w zupelnosci wystarczy?

Czy jest sens doplacac ~600zl zeby miec sore od krosa albo gianta zamiast tribana(czym roznia sie te rowery po za cena?)?

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...