Skocz do zawartości

[sakwa i bagażnik] Sakwa i bagażnik na rower z fotelikiem dziecięcym. Uda się?

vincek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Poszukuję sakwy i bagażnika na rower. Niby banalny problem, ale często będę jeździł z dzieckiem na foteliku Hamax. Wobec tego wybór sakw jest ograniczony i nie wiem jakie wybrać. 

Budżet jaki mogę przeznaczyć, to 250zł łącznie - bagażnik i sakwa/sakwy. Wypady kilkugodzinne, ale trzeba coś zabrać (kocyk, zabawki, jedzenie, picie itd.). Czasami też będę korzystał sam na dojazdy do pracy, a zatem zapakować ubranie i jakąś karmę dla mnie :) 

Zastanawiałem się nad tylnymi sakwami, ale nie wiem czy ciężar nie będzie za duży. Wtedy wpadłem na przednie, ale tu sterowność w mieście słaba, a w takim terenie będę w 90% się przemieszczać. Zostaje kierownica, ale te są chyba troszkę za małe dla mnie. Czy sakwy montowane w trójkącie ramy się nadadzą? Nie mogłem nic ciekawego o tym znaleźć.

Sam już nie wiem co mam wybrać.

Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

Napisano

Czy nikt tu na forum nie jest w stanie pomóc w tym temacie?

Na serio, będę wdzięczny za pomoc. Zależy mi na w miarę szybkim zakupie, a nie chcę tego robić w ciemno.

Napisano

Nie spotkałem się z sakwami montowanymi w trójkącie ramy ramy. Jeśli już to są przeróżne torby ale ich pojemność jest raczej niewielka, no i rozmiary (szerokośc) dosyć ograniczona. Torba na kierownicę jest w porządku ale też za wiele do niej nie załadujesz.

Sakw z tyłu raczej nie zamontujesz bo fotelik nie puści.

Pozostają przednie sakwy co wbrew pozorom jest najlepszym rozwiązaniem. Mając duży i cieżki bagaż z tyłu dobrze jest zrównoważyć to obciążeniem z przodu. Poprawi to znacznie kontrolę nad rowerem.

Osobiście proponuje komplet Crosso , bagażnik na przód+ 2 sakwy  Dry Small. Niestety przekracza to budżet jakim dysponujesz. 

Mam na zbyciu kilka kompletów sakw  z bagażnikiem ale kosztuje to 280 zł + ewentualna wysyłka.

Napisano

Nie spotkałem się z sakwami montowanymi w trójkącie ramy ramy. Jeśli już to są przeróżne torby ale ich pojemność jest raczej niewielka, no i rozmiary (szerokośc) dosyć ograniczona. Torba na kierownicę jest w porządku ale też za wiele do niej nie załadujesz.

Sakw z tyłu raczej nie zamontujesz bo fotelik nie puści.

Pozostają przednie sakwy co wbrew pozorom jest najlepszym rozwiązaniem. Mając duży i cieżki bagaż z tyłu dobrze jest zrównoważyć to obciążeniem z przodu. Poprawi to znacznie kontrolę nad rowerem.

Osobiście proponuje komplet Crosso , bagażnik na przód+ 2 sakwy  Dry Small. Niestety przekracza to budżet jakim dysponujesz. 

Mam na zbyciu kilka kompletów sakw  z bagażnikiem ale kosztuje to 280 zł + ewentualna wysyłka.

To dobre rozwiązanie pod warunkiem, że jadę z załadowanym fotelikiem. Gorzej jak chcę wykorzystać sakwy podczas samotnej jazdy bez dołączonego i załadowanego fotelika. Aczkolwiek mogę się mylić :) 

Dzień dobry

Coś takiego znalazłem w Google, może sie przyda :)

http://blogrowerowy.pl/wpis/fotelik-hamax-plus-siesta-test/

Pozdrawiam, Grzegorz

Dzięki za pomoc. Niestety to fotelik zintegrowany z bagażnikiem. Ja mam wersję montowaną do ramy roweru.

@wojtasin nie mogę zobaczyć tego z linka na forum (blokada lub nie istnieje). Mimo wszystko, domyślam się, że chodzi o dokupienie do bagażnika stelaży/przedłużek pod sakwy. Tylko rodzi się pytanie, czy nie zmienia się niebezpiecznie środek ciężkości i stabilność, która i tak już jest zachwiana przez fotelik z dzieckiem?

Nie wiem już co mam myśleć i jakie rozwiązanie wybrać sam.

Napisano

Tylny bagażnik może być zamontowany, nie powinien kolidować z fotelikiem. Wówczas  masz rower z przednim i tylnym bagażnikiem. Jadąć z dzieckiem zakładasz sakwy na przód. Jadąc bez dziecka zakładasz je na tylny bagażnik. Małe Crosso moją pojemność 15 litrów jedna czyli parka 30 litrów. To nie tak mało. 

Napisano

@lewocz oczywiście masz rację i takie rozwiązanie biorę pod uwagę. Tylko to jest rozwiązanie ostateczne, bo muszę kupić dwa bagażniki - większe koszta. Dodatkowo muszę mieć ciągle zamontowany przedni bagażnik, a to nie za bardzo mi pasuje.,

Ciekawe czy mniejsze sakwy Crosso + tylni bagażnik + fotelik z dzieckiem by pasowały. Chyba muszę gdzieś podjechać sprawdzić.

Ewentualnie jakaś miękka sakwa + worek wodoszczelny i może się zmieści pod fotelik?

Napisano

Ja wożę córkę rowerem po mieście. Jak jest na foteliku nie am szans podpięcia sakw na tył.

Mam bagażnik na przodzie (crosso) i do tego kupiłem 2 sakwy od niejakiego krzysztof366 z allegro. (nic teraz nie am wystawione ale on to produkuje sam więc możesz pytać)

Podobne do  crosso ale duże mają rozstaw  haków pasujący do przedniego bagażnika a duże crosso nie wejdą.

Mają podobno 54 litry.  Są sporo większe od małych crosso ale dość małe żeby je wozić z przodu.

Pełny plecak szkolny córki wchodzi na styk :D do jednej do drogiej wszystkie szpeje i nieraz jeszcze dwa laptopy. 

Czy jeździ sie ciężko?  Pierwsze parę km trzeba uważać bo zachowuje się to jak wóz drabiniasty . Ale z drugiej strony kapitalnie równoważy to rower który z dzieckiem ma tendencje do "stawania dęba" Po przyzwyczajeniu jest ok.

Gdzieś już chyba na tym forum pisałem o tych sakwach. W każdym razie patent się sprawdza kapitalnie.

Jak zamawiałem to prosiłem o skrócenie dolnego haka ale żałuję  Lepiej go dopasować samemu.

Jak by co to mam mogę zrobić fotki jak to wygląda w praktyce.

W każdym razie ja jestem bardzo zadowolony i uważam ze lepsze rozwiązanie trudno będzie Ci znaleźć.

A dodatkowo te sakwy były śmiesznie tanie a naprawdę jakościowo dają radę czasem mam wrażenie że lepiej znoszą eksploatację niż crosso które też mam. 

PS. Pod fotelik raczej nic nie pchaj bo dziecku zrobisz z mózgu shake.   

Napisano

Tak to te sakwy

Ja mam bagażnik  XLC ale to jeden i ten sam pies co crosso. Są chyba trzy firmy "produkujące" te bagażniki.

Czy musi być ten?  Pewnie nie ale wiem ze na tym wożę  i że jest ok jak będzie na innych nie wiem bo każdy ma trochę inne wymiary.

Te sakwy powinny Ci wejść na każdy bagażnik na który wchodzą małe crosso  Chodzi głównie o rozstaw górnych haków bo z tym niewiele zrobisz.

Acz u tego gościa możesz poprosić o inny rozstaw jak masz inny bagażnik.

Mi ten bagażnik pasuje. Trochę się na... Żeby dobrze założyć ale siedzi  stabilnie  i wozi dzielnie nieraz sporo kg.

Da się zrolować.  Jak jest pusta to jest maleństwo.   Za to jak pojedziesz na zakupy i napchasz na full to ma rzep i nie trzeba rolować i przyznam ze patent się parę razy przydał :D

Dodałem galerie http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/3510-sakwy/ z fotkami 27l. i 30 crosso.  

Jakieś porównanie będziesz miał. 

med_gallery_154674_3510_244068.jpg

Tu masz crosso z powietrzem :)

I  tą druga z kilkoma szmatami  zgarniętymi z pokoju córki i odrobiną powietrza.

Jeszcze mocniej ją jesteś wstanie skompaktować i zawsze wyciśniecie powietrza daje sporą kompresję.  Ale ja raczej wożę to powietrze  bo to odsuwa auta ;)

Jedyne ryzyko jakie widzę to zahaczanie butem o przednią sakwę.

Ja tego problemu nie mam bo jeżdżę w spd i noga zawsze jest dość daleko ale teoretycznie jest takie ryzyko.

med_gallery_154674_3510_588216.jpg

Napisano

WOW bardzo mi pomogłeś! Dzięki wielkie!

Teraz pozostaje mi wybór rozmiaru sakw i bagażników. Mimo wszystko, skłaniam się do mniejszych sakw - bardziej poręczne pewnie będą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...