Skocz do zawartości

[ROWER] Rozmiar ramy - czy odpowiedni

najtel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Kupilem juz rower i nie wiem.czy jest odpowiedniej wielkosci dla mnie, czuje sie na nim troche zbyt mocno pochylony do przodu i po dluzszej jezdzie bola mnie ledzwia.
Rower to btwin Rockrider 340 w rozmiarze ramy M
Ja mam 171 cm wzrostu. Dlugosc nogi to 79cm.
Zmierzylem rame od poczatku rury do srodka osi suportu i wychodzi okolo 46 cm.
Siodelko jest wyciagniete na 15 cm — jest wyzej niz kierownica.
Gdy stane rozkrokiem nad rama roweru to mam okolo 4 palce wolnej przestrzeni do ramy.
Przy skrecie nie dotykam stopa o opone ani kolanami o kierownice.

Oczywiscie w decathlonie maja takich sprzedawcow ktorzy na rowerach znaja sie chyba jeszcze gorzej niz ja i nikt nic mi nie pomogl... niby wedlug kalkulatora na stronie z tym rowerem rozmiar M jest od 165 do 173, wiec sie lapie.

Jak myslicie, czy to jest na mnie dobry rozmiar ?

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ból pleców możesz mieć dlatego, że nie jesteś jeszcze przyzwyczajony do roweru. Mnie na początku sezonu zawsze bolą, a potem stopniowo przechodzi.

Możesz spróbowac pokombinować coś z siodełkiem, wysokość, i przesunięcie TYŁ-PRZÓD, moze za bardzo jestes aparty na kierownicy i w ogóle nie siedzisz pupą.

http://narower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze-ustawianie-siodelka-bikefitting-siodlo-rowerowe-w-rowerze/ ---> bardzo fajny poradnik, ja do ustawienia wysokości użyłem metody   G. LeMonda i wyszlo bardzo poztywnie.

Napisano

Współczesne rowery MTB wymuszają mocno pochyloną sylwetkę. Często nawet mostki są z kątem ujemnym żeby kierownica była możliwie najniżej. Niestety nie każdy może tak jeździć.

Napisano

Ujemny kąt mostka to raczej w szosówce, a jeżeli w mtb, to co najwyżej przy wysokich kołach, jak w 29-erach. Przy mniejszych rozmiarach nawet przy mostku 0 st. sztycę trzeba wysunąć wysoko i jedzie się tak pochylonym, że nawet z odgiętą głową do tyłu widzisz drogę na kilka metrów przed sobą. No i wtedy z kolei boli kark (przynajmniej mnie bolał).

Napisano

Czyli chyba wszystko jest w porzadku...

Pewnie kwestia przyzwyczajenia

Dzieki serdecznie za odpowiedzi :)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czyli chyba wszystko jest w porzadku...

a moim zdaniem masz po prostu za długą ramę..miałem te same objawy w takim przypadku.

najszybciej i najtaniej spróbuj przesunąć siodełko max do przodu  , ew  zamontować mostek  'do góry' , lub  zastosować krótszy mostek , czasami  1-2 cm różnicy może odmienić diametralnie odczucia przy dłuższej jeździe  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...