Skocz do zawartości

[rower] Geometria vs Osprzęt czyli Orkan 5 vs Zethos

shidoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Już 2 tygodnie chyba próbuję rower kupić, i zawęziłem wybór do tych 2 modeli.

Kiedy już byłem prawie zdecydowany na orkana, znalazłem post w którmś ktoś zauważył, że w Orkanie kąty wyuszają bardziej wyprostowaną pozycję, zaś w Zethosie jest bardziej aerodynamiczna. 

Czy zgodzicie się z tym, czy samym siodełkiem i mostkiem kierownicy można zniwelować te różnice, czy jest to w ogóle duża róznica?

Moje trasy to od 80 do 150km więc bywa, że nie schodzę z roweru przez kilka godzin, i każdy podmuch wiatru, głupi tir itd, ale chyba przede wszystkim pozycja mają znaczenie.

Tak więc który rower lepiej się sprawdzi, pozwoli uzyskać szybszy przejazd trasy? Orkan z lepszym osprzętem, czy Zethos z lepszą geometrią?

Napisano

Geometrie zarówno Orkana i Zethosa są do siebie bardzo podobne . Przy 19" Zethos jest horyzontalnie dłuższy o 11mm ale przy 21" jest już krótszy o 5mm. Różnice jakie jeszcze są to krótszy ogon w Orkanie i minimalnie większy kąt główki. Te wartośći są tak nie znaczne że w pozycji na rowerze nie odczujesz tego , a i tak do optymalnej masz jeszcze możliwość zabawy mostkiem ( odwrócić , dać dłuższy/krótszy).

Tu masz geo Zethosa http://www.unibike.pl/zethosgts.html a tu Orkana http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/trekking_cross/romet/41052/orkan_5_0/3 sam możesz porównać.

Napisano

Zethosa szybko znalazłem, a rometa właśnie szukałem, dzięki piękne

Teraz jeszcze tylko się zastanawiam nad wielkością ramy do tego orkana, bo na niego chyba padnie wybór, 172cm wzrostu, do tej pory zawsze na 19 jeździłem i było ok, może minimalnie za duża. ale 17 wydaje mi się będzie sporo za mała

• 2 miesiące temu...
Napisano

Panowie dlaczego nie mogę w Orkanie 5 ustawić siodełka góra/dół a jedynie przód/ tył? Jest na sztywno. Muszę dokupić jarzmo? Tak w orkanach jest w standardzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.