Bartonerox Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam, Proszę Was o dobranie odpowiedniej kasety, niestety moja CSHG62 (10r) dokonała żywota po ok 6000 km. Chcę wymienić na coś niedrogiego, mam także nowy łańcuch który niedawno kupiłem - kmc x10.93. Znałazłem coś takiego: CSHG500 (będzie pasować?) ale może jest coś jeszcze innego. Nie liczę na wagę raczej na trwałość. P.S. Jakie polecać łańcuchy do takiego napędu? Dzięki za odpowiedzi.
gtb Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Kaseta obojętnie jaka (CS-HG50-10 , CS-HG62, CS-HG500) , im wyższy model tym lżejsza , wytrzymałość mają na jednakowym poziomie. Jeśli chcesz wydłużyć żywotność kasety sprawdzaj wyciągnięcie łańcucha - im bardziej wyciągnięty tym szybciej zajeździ kasetę (wyciągnięcie łańcucha o 0,2-0,3% kwalifikuje go do wymiany). Im lepszy łańcuch tym będzie wolniej się wyciągał - KMC X10.93 który kupiłeś to dobry łańcuch.
GTZaskar1991 Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 wyciągnięcie łańcucha o 0,2-0,3% kwalifikuje go do wymiany Bez przesady, przy 10rz to jest wartość 0,75% lub nawet 1%, a przy 11rz 0,5% Przy 0,2% można zdjąć łańcuch i założyć kolejny, bo przecież do jednej kasety kupuje się 3 łańcuchy, by wyszło ekonomicznie. Dokładnie, kolega ma racje, co do potencjalnej wytrzymałości kaset. Każda nawet tytanowa (stosunkowo miękka) kaseta XTR/Dura Ace ma potencjał na ponad 20000 km, tylko trzeba jej długowieczność podtrzymywać minimum 4 łańcuchami, bo jednym to taka kaseta padnie po 3k km.
Rafu Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Ja wymieniałem kasetę i łańcuch wczoraj. Na CS-HG50 i KMC X10.93 przejechałem ponad 5tys km i myślę że przejechałbym jeszcze z tysiąc ale wolałem nie ryzykować Swoją drogą w specyfikacji mojego bajka było napisane że zamontowana kaseta to CS-HG62. Zamontowałem taki sam zestaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.