pszczerba Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam, Proszę o pomoc w doradzeniu, który z tych trzech rowerków będzie najlepszy. Trek http://www.dobrerowery.pl/trek-x-caliber-8?gclid=CjwKEAjw9OG4BRDJzY3jrMng4iQSJABddor1xyLFIgmAiEQTsw_2rDXOFwxchW8LHEvE0mLfpZ4uHRoCIRrw_wcB Ghost http://www.ghost-bikes.com/bikes-2016/bike-detail/5340/ Focus http://www.focus-bikes.com/gb/en/bikes/2016/mountainbike-race/black-forest-29/black-forest-ltd-29.html Mam już mętlki w głowie, a na dniach muszę kupić rower i te powyżej wypisane mam "od ręki". Dlatego proszę drogich kolegów i koleżanek skupić się na tych trzech modelach. Dużo będę jeździł po lesie ale w planach mam krótkie tripy po bardziej płaskim i szutrowym terenie. Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Moim faworytem z tych trzech jest Ghost.Fokus ma jakąś wyjątkowo krótka ramę.Poczekaj na inne opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź, Focus już odpada. Zastanawiam się nad ghostem a trekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Treka również bym skreślił , ma słaby osprzęt , główka ramy bez tapera i amor sprężynowy. Wybrałbym Ghosta - amor powietrzny i bardziej rozwojowa rama z taperem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Nie wiem czy kolega się pomylił czy ja ale mam wrażenie że w tacanie 5 nie ma powietrznego i taperowanej głowki ;p a jak z geometrią ramy ? w ghoscie jest bardziej uniwersalna czy typowa zjazdówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Na tym zdjęciu (w powiększeniu) widać taperowaną główkę http://img0.biker-boarder.de/detail_oxp3/ghost16_tacana_5_red_darkred_black_2.jpg A na tym filmiku (1:52) nakrętkę od zaworu sprężyny powietrznej Ghost ma geometrię bardziej sportową niż turystyczną (rama dość długa horyzontalnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 czyli do zrobienia tripa po gładkiej leśnej drodze ok/ 50km będzie uciążliwe? i jeszcze ostatni model ewentualny do kupna Cube Attention 29er SL 2016 https://www.rowery-cube.pl/kolekcja.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 czyli do zrobienia tripa po gładkiej leśnej drodze ok/ 50km będzie uciążliwe? To zależy jaka pozycję na rowerze preferujesz. Długa rama nie jest uciążliwa na dłuższe dystanse ,ale jeśli oczekujesz wygodnej jazdy jak na rowerze trekingowym wówczas szukaj krótkiej ramy. Podany Cube Attention SL ma właśnie taką krótką "turystyczną" ramę ale całościowo nie powala na kolana (też nie ma główki taperowanej). Według mnie nadal najlepsza opcja to Ghost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 a powiedzcie mi jeszcze proszę czy ten rower Tacana będzie się nadawał na dopięcie bagażnika i zrobienia tripa tak do 100 km w dzień bardziej po płaskim terenie? Bo czasem wpadnie mi okazja na taką wycieczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacor Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Szukając sprzęta dla siebie po wielu przymiarkach na końcu listy zostały Ghost i Trek. Po parokrotnych "jazdach" testowych pod sklepami wygrał jednak trek, chociaż na obydwu czuć było że mają świetną dynamikę i zwrotność. I długo biłem się z myślami czy wybrać rower z lepszym osprzętem, czy rower który ma to małe coś co sprawia że daje minimalnie większego banana na japie podczas jazdy, a to coś ma Trek. Nie robiłem więcej jak 50 km po płaskim i żadnego negatywu nie odczuwam, po terenie i singlach też jest rewelacyjnie i nawet jak się mocno stargam to z roweru schodzę zmęczony ale wypoczęty , no chyba że jest jakaś gleba to lekko obity... X-caliber mocowanie na bagażnik ma, Ghost nie wiem i chyba na teraz jest problem z dostępnością Tacana 5, model niżej i wyżej bez problemu, ale mogę się mylić. Odświerzyłeś mi tego Ghosta i z chęcią bym na nim polatał dla porównania z trekiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Cześć! W moim przypadku ostatecznie padło na Ghosta z którego jestem strasznie zadowolony. Przymierzałem wszystkie rowery i siedząc na tym pojawił mi się największy banan na twarzy. Akurat mieli ostatnią sztukę interesującego mnie koloru i rozmiaru. Bagażnik jak najbardziej można podpiąć. Gdybym mieszkał bliżej Wrocławia to byśmy zrobili wspólną rundkę Jutro ma być słoneczna pogoda więc będzie pierwszy dzień testów w leśnych warunkach Martwi mnie tylko wyczytane w instrukcji zdanie o zakazie skoków na tym rowerku. A na małych hopek na ściezkach w lesie od groma, aż kuszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablo_94 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeżeli mam Ci doradzić to jeżeli serio skłaniasz się ku zakupie Treka x-calibera to dołóż te pare stówek i kup sobie X-calibera 9 ponieważ ma powietrzny amortyzator a dzięki temu jest trochę lżejszy. na pewno będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 już się nie zastanawiam. Garażuje Ghosta. Wczoraj miałem jazdę próbną 20 km po lasach. Jednym słowem bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacor Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Gratulacje! Napisz jaki rozmiar ramy i ile masz wzrostu... i jakąś fotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi