Skocz do zawartości

[mostek] zmiana na dłuższy

konstantyl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

177cm wzrostu, noga 80cm.

Jeżdżę na ramie 480mm, według wszelkich kalkulatorów w internecie obecna odległość do kierownicy jest „na styk”, ale znajomy zasugerował mi, że lepiej jeździłoby mi się z dłuższym mostkiem (obecnie 80), np. 100-110 + wymiana kierownicy na lekko giętą (aktualnie prosta). No i obowiązkowo -10/-17 stopni, żeby bardziej pochylić sylwetkę.

Czy przy kołach 29", kierownicy 720 i obecnym mostku 80 +/-6 taka zmiana znacząco wpłynie na jazdę? Czy stracę na zwrotności?

Napisano

Pytanie czy obecnie ci wygodnie czy dążysz do bardziej sportowej (wyciągniętej i obniżonej) pozycji - wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Zacznij może od obrócenia w dół obecnego mostka i jeśli posiadasz pod nim jakieś podkładki przełóż je nad mostek. Potestuj i zobacz czy taka pozycja ci odpowiada.

Napisano

Czegoś tu nie rozumiem, mostek na "-" i gięta - czyli podniesiona kierownica, gdzie tu sens ? Poza tym znajomy wie lepiej niż TY, co będzie dla Ciebie lepsze ?

Mostek 80 a 110 to kolosalna różnica w pozycji kiedy ten 110 pójdzie na "-" . Oczywiście stracisz na zwrotności - nie wiem kto stosuje takie połączenia kierownica szerokiej kierownicy z długim mostkiem .

Napisano

Do tego wzrostu i jednocześnie tak szerokiej kierownicy raczej nie powinno się stosować mostu dłuższego niż 90 mm, inaczej będzie to zakrawać na za krótką ramę, manewrowanie będzie słabe przy 100 mm mostku. Swoją drogą, rama 480 mm powinna mieć horyzontalnie co najmniej 600 mm, a taka z mostkiem 80 mm dla twojego wzrostu powinna być wystarczająca.

Napisano

Chodzi o bardziej sportową i pochyloną sylwetkę.

gięta kierownica to tylko luźne przemyślenie, pewnie obecnie zostanie ta, która jest (czyli prosta).

Obecny mostek jest już na minus, podkładka tylko jedna została pod nim - 5mm. Przy kącie główki 70* mostek jest prawie że idealnie poziomo.

Razem staramy się wymyślić coś lepszego, żeby jak najlepiej dopasować rower pode mnie. Do niedawna zajmował się takimi sprawami w klubie, więc w tej kwestii mam do niego zaufanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...