Skocz do zawartości

[siodło] Mocne i wygodne siodło MTB do 500 zł

Pawlos88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ niestety moje dotychczasowe siodło czyli RItchey WCS Streem V3 poległo (pękł pręt) szukam na szybko czegoś mocniejszego i trwalszego, o podobnej wadze czyli ok 200g.

Ritchey miał wymiary 278 x 132mm i mniej więcej w takie wymiary bym ponownie celował, bo wydawały się być w porządku.

Myślę, o siodełkach bez dziury, w cenie do 500 zł.

Jakieś opinie o siodłach z oferty Speca?

Myślałem też o Fizik Gobi XM bo wyższe modele mają raczej dobre opinie z tego co na szybko szukałem, ktoś może się wypowiedzieć w tej kwestii?

Inne podpowiedzi mile widziane, z góry dzięki.

Napisano

brooks swift titanium lub flite selle ti,  oba sprawdzone Nawet nagły opad 100 kilowej dupy im nie grożny .Fak,t troszkę cięższe wagowo ale za to wytrzymałe.

Napisano

Mam taki plan na jutro, bo wolałbym coś kupić od ręki, w końcu zbliża się weekend - chciałbym pojeździć.

Jednakże wolę wcześniej zasięgnąć opinii, bo kwestia dopasowania to jedno - wytrzymałości/trwałości to drugie, o czym w sklepie niekoniecznie muszę się dowiedzieć ;)

Myślę, że najprędzej dopadnę coś od Selle Italia albo Fizika , ewentualnie właśnie Speca o którego pytałem w pierwszym poście, ale siodła od wielkiego S wydają się być z lekka przedrożone, jak wszystko z resztą :P

Napisano

Czyli jednak miałem rację, że siodło ma być drogie - jak w tym kawale o nowych ruskich kupujących krawat. ;)

W takim razie kup najbardziej pasujące siodło od WTB - Rocket lub Pure. Mocne i wygodne. Siodła od S przy nich wyglądają nieszczególnie, pomimo ceny i supertechnologii. :)

Napisano

W takim razie kup najbardziej pasujące siodło od WTB - Rocket lub Pure

Ja polecam Rocketa, występuje w różnych rozmiarach (130, 142 i 150mm) i w różnych wersjach (Comp, Race, Pro, Team i Carbon):

https://www.centrumrowerowe.pl/f/wtb+rocket,t/szukanie,3,3,0,1.html?_pli=daaad2

Od roku posiadam wersję Pro i jestem bardzo zadowolony - jest wygodne, nadal wygląda super (poprzednie Selle Italia wytarło się w miesiąc przez szwy w spodenkach). Jak kiedyś je zajadę to pewnie kupię znowu.

Tylko... Najlepiej się przymierzyć przed zakupem - sklepy sprzedające WTB powinny mieć siodełka testowe na stanie.

Napisano

Widzę, że ile głosów tyle opinii - miałem WTB model Volt bodajże - tandeta jakich mało pod względem jakościowym, do tego nie przypasowało do moich czterech liter.

No ale na jednym nie najdroższym modelu świat się nie kończy. Rozejrzę się, bo dziś niestety nie dałem rady.

Napisano

Widzę, że ile głosów tyle opinii 

No wisz... każda zad jest inny choć wyglądają  tak samo :P  .Bierz takie, które będzie sie dopasowywać (układać )do tyłka z biegiem czasu lub takie które nie zmieni swojej struktury wogóle .Celuj w skórzane .Wciągają co prawda wodę (mokną ) ale są za to przyjazne ,naturalne, układają się  i czujesz sie w nim jak prawdziwy kołboj ; (cowboy'skie określenie rowerzysty ,nazwa zastrzeżona ) :icon_cool:

Siodełko to jedna z najważniejszych cześć  w rowerze na którą warto poświęcić kasę i czas na poszukiwania .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...