Skocz do zawartości

[rama] carbon a dokręcanie srubek

kazijk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy co , bidon, manetki klamki hamulcowe to pal licho. Ale np kiera, zacisk sztycy to raczej trzeba zgodnie ze specyfikacją.

Jak by co to niedawno dawałem ogłoszenie o sprzedaży kluczy Nano Topeak. Trzy wersja 4,5,6 Nm. Aktualne :)

Napisano

Wychylny Canyona jest w porządku, tylko ciekaw jestem jak z jego dokładnością po N-tym przykręcaniu.

Teraz jak dokręcam jarzmo siodełka z siłą 9nm, to mam wrażenie że rzeczywisty moment jest troszkę większy. 

Napisano

Te klucze wychylne jeśli się ich nie przeciąga poza skalę są niezniszczlne. Poza tym gdyby faktycznie były z chińskiej stali widelcowej to raczej moment z czasem by się zmniejszał na skutek degradacji materiału (co objawiałoby się również widocznym rozkalibrowaniem przy siłę 0Nm). W przypadku momentów rzędu 2-10Nm moim zdaniem są niezastąpione.

Napisano

Najbardziej newralgiczne miejsce to chyba przednia przerzutka (wersja z obejmą wiadomo). Klucz polecam w zakresie 2-20 Nm, jest po około 100 zł.

Ja poza mostkiem mocowanym na karbonowej sterówce (w rowerach mtb problem praktycznie nie dotyczy) i z karbonową kierownicą nie stosuję kluczy dynamometrycznych przy żadnej  pozostałych śrub takiego roweru. Nie pamiętam by wyniknął z tego jakiś problem (reklamacja, potrzeba korekty dociągnięcia śrub, uszkodzenie itd)

Obejma przerzutki - ta przestaje się obracać na długo zanim osiągnie. się moment dociągnięcia kluczem dynamometrycznym. 

Dokręcałem też śruby rogów mocowanych na kierownicy bez dopuszczenia do montażu rogów, 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...