tomaliusz Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 No to git A ja mam zagwozdkę czy brać tego Rometa 5.0 czy Unibike Viper GTS
tomaliusz Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Dopytam, Romet ma lepszy amor i tylną przerzutkę, coś jeszcze? A jak hamulce? http://www.unibike.pl/vipergtsdisc.html http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_50_M,10,677,678,14099,2015.html
moszczan25 Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Na hamulce w crossach nie powinno się stawiać dużej wagi podczas kupna, to nie mtb itd. że potrzebne są mega hamulce. Jedne i drugie są wystarczające do roweru crossowego. W przypadku Promaxów w Romecie ludzie najczęściej wymieniają fabryczne klocki na półmetaliczne zyskując na sile hamowania. W Unibiku są hamulce Alivio, które też bywają probematyczne, więc bardzo hamulcami bym się nie przejmował. Romet ma także lepsze piasty, korbę. Werdykt: Romet wygrywa z dużą przewagą bo powietrzny amor, który dostosujesz pod siebie, lepszy napęd i piasty.
tomaliusz Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 OK rozumiem, hamulce spoko do cross-a i nie mam zastrzeżeń. Ciekawi mnie czym jeszcze przewyższa Unibike-a? Może Ktoś napisać jaki poszczególny osprzęt ma lepszy Romet a Unibike - jeśli w ogóle ma coś lepszego :-) A dzięki, edytowałeś post, dopisałeś :-) A Orkan 5.0 na 2016 ma gorsze piasty od 2015? I między nimi są jakieś różnice?
moszczan25 Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Aż tak się nie znam na piastach. Orkan z 2016 roku ma inne hamulce - Shimano M445. W mojej opinii jak masz możliwość kupienia Orkana 5.0 z 2015 roku to kup go, bo zapłacisz za niego ok 2500zł, resztę możesz przeznaczyć na jakieś akcesoria, ubrania, kupić zapasowę dętki itp.
gtb Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Ciekawi mnie czym jeszcze przewyższa Unibike-a? Może Ktoś napisać jaki poszczególny osprzęt ma lepszy Romet a Unibike - jeśli w ogóle ma coś lepszego :-) Orkan 5.0 '15 ma lepsze : amortyzator powietrzny , tylna przerzutka XT , korba ze zintegrowaną osią Deore , piasty (poza grupowe pozycjonowane Alivio/Deore) , reszta podzespołów na tym samym poziomie z Viperem (Viper nie ma nic co by było lepsze niż w Orkanie 5.0). A Orkan 5.0 na 2016 ma gorsze piasty od 2015? I między nimi są jakieś różnice? Model 2015 ma piasty M475 (poza grupowe Alivio/Deore) a 2016 RM35 (Altus/Acera) - te pierwsze mają lepsze uszczelnienie. W modelu 2016 masz hamulce M445 - łatwiejsze w obsłudze od Promaxów , ale do bezawaryjnych nie należą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.