KarolKopara Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam! Na wstępie chciałbym krótko i zwięźle przedstawić pewną sytuację. 16 kwietnia, śmiało mogę napisać, że bez przygotowania wystartowałem w pierwszej edycji Bike Maratonu w Miękini. Wrażenia niesamowite, start z 7 ostatniego sektora, przeciskanie się sukcesywnie do przodu, brak sił na podjazdach, doping w ogóle nieznanych mi kibiców, coś pięknego, naprawdę. Z wynikiem 1:06:41 uzyskałem 295/984 miejsce i 50/117 w swojej kategorii wiekowej. Z moich obliczeń wynika, że na następnej edycji, już 7 maja wystartuję z 4 sektora, co jest dla mnie super osiągnięciem. Tutaj podrzucam kawałek materiału. Nagrałem tylko do połowy, bo od wycierania kamery urwał mi się uchwyt, co widać na końcu nagrania. https://www.youtube.com/watch?v=oGje_YQyIek Mój sprzęt to rower z Decathlonu B`TWIN Rockrider 520. Kupiłem go rok temu, wtedy jeszcze nie myślałem w ogóle o jakichkolwiek startach w maratonie. Dojeżdżałem sobie grzecznie do pracy i czasem jakiś wypadzik do lasu, bardzo sporadycznie. https://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html Czuje, że rower już "wymięka". Pierwsza oznaka, to maksymalnie rozregulowana przednia przerzutka Shimano Tourney. Druga sprawa, to zauważyłem, że przednie zębatki są krzywe, dobrze to widać podczas jazdy, że nie chodzą w jednej lini. Chciałbym przygotować ten rower do kolejnych edycji, dlatego nasuwają się od razu pytania: - Jaki napęd mógłbym wcisnąć w to cacko? - Czy dałoby radę zamienić 3 zębatki z przodu na 2, jeżeli tak to co musiałbym jeszcze dodatkowo wymienić? - Jest coś, co ma duże znaczenie przy ściganiu się z czasem i mógłbym to wymienić w tym rowerze? - Czy w ogóle jest sens, budować coś na tej ramie? Dopiero wchodzę w rowerowy świat, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli pytania są banalne. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 - Jaki napęd mógłbym wcisnąć w to cacko? Jaki tylko chcesz. Rama przyjmie wszystko. Czy dałoby radę zamienić 3 zębatki z przodu na 2, jeżeli tak to co musiałbym jeszcze dodatkowo wymienić? Bez problemu. Przy oszczędnej i optymistycznej wersji nie musisz wymieniać nic więcej poza korbą i suportem, ale jak reszta jest zużyta to raczej wszystko. Jest coś, co ma duże znaczenie przy ściganiu się z czasem i mógłbym to wymienić w tym rowerze? Koła, opony, hamulce, widelec, korba. Rama. Czy w ogóle jest sens, budować coś na tej ramie? IMO nie. To tani rekreacyjny rower, i ile forsy w niego nie wpakujesz to taki zostanie. Lepiej go dojedź i zacznij odkładać na coś innego, przy okazji sam nabierzesz doświadczenia i będziesz mógł sobie odpowiedzieć na pytanie czego ci brakuje i czego od roweru oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKopara Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 @dran2 A nie dałoby się lekko go zmodyfikować, żeby tylko przetrwał ten rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Wymień to co sprawia że zakładasz że nie przetrwa roku. Każdy rower można utrzymać przy życiu dowolnie długo ale nie zawsze mia to sens, szczególnie jak chcesz się ścigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.