Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Tourney, problem z regulacją, a może koniec?

KarolKopara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich sportowych świrów. Posiadam rower z Decathlonu B`TWIN Rockrider 520. Zrobiłem rowerem około 1000 kilometrów, najczęściej po lasach. Dzień przed startem w Bike Maratonie w Miękini wysiadła mi przednia przerzutka firmy Shimano Tourney. Oglądając różne poradniki próbowałem ją uratować, ale mój problem jest troszkę większy niż Panów z poradników. Łańcuch nie spada na najmniejszą zębatkę. Przy próbie regulacji zauważyłem, że przy największym wychyleniu wózka, odległość między wewnętrzną częścią a łańcuchem wynosi 1 mm, co daje nam bardzo dużą odległość po drugiej, między łańcuchem a wózkiem. Mowa jest o najmniejszej tarczy, na którą ręcznie umieściłem łańcuch. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że nie potrafię już bardziej podkręcić wózka, żeby przesunął się jeszcze troszkę w lewo, co dałoby mi to czego oczekuję. 

Czy to prawda, że te przerzutki to dziadostwo i to normalna kolej rzeczy, że powinienem je wymienić?

Szykuję się na Polanicę Zdrój i nie chciałbym nie mieć jedynki z przodu, jak to było w Miękini.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź :)

Miałem podobny problem, Jadę w mieście na ddr , rozpędzam się wrzucam 3 i weszła. Dojazd do świateł , zrzucam do 1 a tu klops , zrzuca na 2 , linka luźna a jedynka nie wbija - tak po prostu przestała działać. Próbowałem to regulować - nie szło. Skończyło się na tym , że wziąłem szlauch i wypłukałem nim przerzutkę pod sporym ciśnieniem. Potem nasmarowałem sworznie olejem i chodzi do dzisiaj :) Mistrzem regulacji to ja nie jestem i działa to u mnie tak , że czasem ściągnie łańcuch za daleko , ale może to ja tego nie umiem ustawić. Tyle że ja się nie ścigam a jak mi ściągnie na osłonę to cofam manetką i tyle. 

Tak więc mogę potwierdzić że to dziadostwo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...