Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Dzień dobry ! Poszukuję kasku cross/mtb, wpadł mi w oko po przymiarkach kask firmy Alpina, konkretnie model Mythos 2.0. Ogólnie firma ma dość dobre opinie, użytkownicy również chwalą sobie producenta, natomiast nie spotkałem nikogo dokładnie z tym modelem. Tu moje pytanie czy może jest ktoś kto korzysta bądź korzystał dokładnie z tego modelu, mierzyłem również tańszą wersję tour 3, komfort oczywiście mniejszy poza tym różnica wagowa od razu odczuwalna, ale czy warto dopłacać 200zł do mythosa? A może powinienem się rozejrzeć w zupełnie innym kierunku? http://www.szumgum.com/kask-rowerowy-alpina-tour-3-rozne-kolory.html- TOUR 3 120zł http://www.szumgum.com/kask-rowerowy-alpina-mythos-2-0-l-e-rozne-kolory.html - MYTHOS 300zł. Pozdrawiam
Gregory34 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Miałem tego Mythosa 2.0,lekki ,dobra wentylacja,spełnił swoją rolę w 100% przy bliskim spotkaniu z asfaltem.Trochę mnie poniosło na rondzie i wyglebiłem,wybity bark,kask pęknięty w 3 miejscach-głowa cała.Czy kupił bym go drugi raz-pewnie tak ,jak bym nie przymierzył Rudego Sterlinga.
Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 O proszę, czyli kask swoją rolę spełnił. Konkretnie musiałeś przygrzmocić, bo chyba tak delikatny nie jest. Ja raczej do terenu tego potrzebuje ale wiadomo, jakoś dojechać tam trzeba także nigdy nic nie wiadomo. Niestety kaski rudego przekraczają moje możliwości finansowe. Dzięki za opinię ! A tak przy okazji jest jakaś różnica między zwykłym, a wskazaną przeze mnie wersją L.E?
Gregory34 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 No konkretnie i to nawet bardzo.Skończyło się operacją i 3 miesiące z drutami Kask do dziś mam gdzieś na dnie szafy
Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 To już jestem spokojniejszy Może ktoś coś jeszcze doda i pewnie będzie na tyle, nie ma co kombinować jak tak.
gtb Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Mythos to dobry wybór , jest wygodny lekki i ma świetne zapięcie ze skokowym zatrzaskiem (podczas jazdy można sobie lekko luzować). Okazał się tak wygodny , że moja żona go zabrała i kazała mi sobie kupić nowy (skusiłem się na Cratoni ale nie jest tak wygodny jak Mythos).
Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 I fajnie, chyba wiem wszystko co chciałem wiedzieć poza tą różnicą wersji zwykłej vs LE, może wiesz coś na ten temat?
gtb Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Mój to zwykły 2.0 i przyznam szczerze nie wiem jaka jest różnica między nim a LE . Porównując 2.0 http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/odziez/kaski/alpina/32082/mythos_2_0 z LE http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/odziez/kaski/alpina/32083/mythos_2_0_l_e w specyfikacjach nie widać różnić , jedynie to , że LE występuje również w macie.
Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Mam nadzieje, że to jedyna różnica bo 30zł w cenie to nie tak wiele, no chyba, że tylko o kolor chodzi Dzięki Panowie.
Fenthin Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Modele L.E. Alpiny mają matowe wykończenie i inne wzory kolorystyczne. Tour vs Mythos: moim zdaniem największy problem tańszego modelu to jego masa. Katalogowo 365 vs 250g. To czuć. Czy warto dopłacać 200zł? Kwestia potrzeb i zasobności portfela. Alpina ma jeszcze kilka innych modeli pomiędzy, więc jest w czym wybierać. Jeśli chodzi o jakość, aktualnie posiadam trzeci kask Alpiny, nawiasem mówiąc właśnie Mythos 2.0 L.E. I raczej pozostanę wierny producentowi. Jeden skasowałem, wszystko ze mną ok, więc raczej można polecić
Piotreq77 Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Posiadam Alpinę Tour 3 i pomiar na 2 wagach kuchennych pokazuje 274-275 gr to tak apropo jego masy, kupiłem w Martresie na promocji za 99PLN i dla mnie i mojej głowy ideał (przejechane ok 200km).
Janusz159 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Napisano 17 Kwietnia 2016 Dzięki za komentarze, najprawdopodobniej pozostanę przy mythosie tylko jeszcze nie wiem którym dokładnie Mimo wszystko różnicę w masie czuć od razu.
Fenthin Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Posiadam Alpinę Tour 3 i pomiar na 2 wagach kuchennych pokazuje 274-275 gr to tak apropo jego masy Przywołałem jedynie dane z kilku katalogów, które posiadam. Być może niewykryty i powtarzany w kółko błąd. Nie mniej jednak, zawsze lepiej zaskoczyć się w tę stronę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.