Skocz do zawartości

[koła] Koła XT775 w systemie bezdętkowy- pytanie

barman7200

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Posiadam koła Shimano XT WH-M775 do tego opony Geax Barro race.
Oba elementy są przystosowane do systemu bezdętkowego.
Chcę z niego zacząć korzystać. Często zanim wjadę w jakiś teren to śmigam z nabitymi 4.5 Barami, potem delikatnie upuszczam.

Mam takie pytania.
1. Czy system bezdętkowy da rade przyjąć 4.5 bara?

2. Czy jak będę upuszczał ciśnienia z opon zalanych mleczkiem to bardzo szybko ono mi zniknie?
3 Bardzo będzie pryskało przy czynności 3
4. Jakie wentylki założyć do tych kół aby pasowały?

5. Jakie mleczko polecacie, abym wyszedł na tym korzystnie (chodzi mi o to żeby mleczko nie ważyło więcej niż dętka)

To wszystko co chcę wiedzieć, mam nadzieje że mi doradzicie ;)

• Mod Team
Napisano

Pytanie nr 1-dla tych kół maksymalne dopuszczalne ciśnienie wynosi 58 psi ( ok. 4 bar) Dokumentacja.  

Pytanie nr 2- zależy od Ciebie- ciśnienie można zmieniać w bardzo wąskim zakresie ( jeśli będziesz to robiła jak człowiek- przez wentyl)

Pytanie nr 3- patrz odpowiedź na pytanie nr 2

Pytanie nr 4- nie dostałeś w komplecie?

Te mogą pasować

http://rowertour.com/category/czesci-rowerowe-kola-rowerowe-komponenety-zawory-tubeless-ust

Pytanie nr 5- na przykład

http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/latki/uszczelniacze/prod/stans-notubes-sealant

Przeciętnie wlewa się ok. 60 ml płynu.

Napisano

durnykot Nie dostałem bo kupiłem jako używki ;( Widzisz człowiek uczy się całe życie, sugerowałem się max ciśnieniem z opony i waliłem zawsze 4.5. Koła dały radę już 2 lata, ale na wszelki wypadek trochu im odejmę ;)

No tak będę spuszczał ciśnienie przez wentyl, a jak inaczej ;D

Czyli 4 bary taki system przyjmie bez problemu? Bo gdzieś czytałem że opona spada z ranu czy coś. Prawda to czy urban legend?

Napisano

To i tak dużo. Dętki przy takim ciśnieniu świetnie się sprawdzają. Różnica w wadze pomiędzy dętka light a systemem bezdetkowym jest pomijalna, mleko tez swoje waży, wiec jaki jest sens zabawy z mlekiem?

• Mod Team
Napisano

Barman, oczywiście każdy robi jak uważa,ale IMO podawane przez Ciebie ciśnienia są .... spore. 

2,5 bara w terenie to znaczne ograniczenie komfortu i trakcji.

System bezdętkowy jest bezpieczniejszy, pozwala na jazdę z niższymi ciśnieniami co daje lepszą trakcję. Prywatnie jeżdżę na bezdętkach od 5 lat na ciśnieniach rzędu 25-28 PSI ( w terenie). Zero problemów ze spadaniem opony.

wiec jaki jest sens zabawy z mlekiem?

Na przykład nie musisz wozić dętki i martwić się o przebicia. 

Napisano

@durnykot Zawsze tak śmigałem, spróbuję w najbliższym czasie pośmigać z ciśnieniem 2 bary może akurat bedzie mi lepiej ;)
A ten system chcę zamontować właśnie dlatego żeby być spokojnym i nie myśleć o przebiciach. Ponadto skoro już mam koła i opony to warto spróbować tego skoro wyniesie mnie to tylko ok 50 zł.
A dętkę i tak będę woził jak by jakimś cudem przebicie wystąpiło ;)

Dzięki za odpowiedzi ;)

Napisano

Zawsze mnie ciekawiło jaki sens ma to żonglowanie ciśnieniami ? Ja mam obecnie u siebie 1,4-1,5 bara i nawet po asfalcie śmigam ta takim ciśnieniu bez problemu utrzymując przelotowe 25-30 km/h ;)

Żonglowanie ciśnieniami to świetny patent na urwanie wentyla o czym kiedyś przekonał się mój znajomy zlatując z rowerem spod Baraniej Góry do Milówki :)

Napisano

Zawsze mnie ciekawiło jaki sens ma to żonglowanie ciśnieniami ? Ja mam obecnie u siebie 1,4-1,5 bara i nawet po asfalcie śmigam ta takim ciśnieniu bez problemu utrzymując przelotowe 25-30 km/h ;)

Żonglowanie ciśnieniami to świetny patent na urwanie wentyla o czym kiedyś przekonał się mój znajomy zlatując z rowerem spod Baraniej Góry do Milówki :)

Zwłaszcza musi to ciekawie wyglądać przy spuszczaniu 2 barów przed kazdym wjazdem w teren w połączeniu z wytryskiem mleka :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...