tipvip Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Witam, Zaczyna się nowy sezon, jeżdżę różne trasy od 20 do 100km - MTB, przeważnie las, górki, średnio raz w tygodniu, tempo wycieczkowe. W ubiegłym roku po sezonie straciłem dużo masy mięśniowej, w tym roku chciałbym to jakoś zminimalizować. Wiem że i tak coś tam poleci, ale czy może są jakieś patenty w odżywianiu/suplementacji żeby ograniczyć spalanie mięśni, które od stycznia staram się odbudować. Kolega mi zalecił przy dłuższych trasach do bidonu namieszać BCAA, oraz po treningu zażyć białko. Chciałem podpytać na ile to skuteczne, czy może coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Dieta - odżywanie. Organizm nie miał co jeść więc "zjadał" Ci tkankę mięśniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 zadaj sobie pytanie ile procent z ubytku wagi to były mięśnie? przy okazji zadbaj o dodatni lub zerowy bilans kaloryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 przy takich sportach wytrzymałościowych, organizm stara się zrzucić zbędny balast. Jak byś jeździł mocno siłowo na tlenie to ok, mięśnie duże się przydadzą. Ale wycieczkowo , wytrzymałosciowo tylko zawadzają (za duże i tlenowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Taka jazda nie ma na nic wpływu, tak samo jak suplementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Piszesz raz w tygodniu, tempo wycieczkowe. To nie na na nic wpływu. Używasz żargonu z siłowni. Obstawiam spadki po skończonym cyklu, nie trzymanie diety. Poza tym, co to znaczy spadki? I skąd wiesz, co Ci spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Nic nie suplementuj, bo to nie jest prosta sprawa, suplementuje się to, czego brakuje, a nie to, co Ci się wydaje. Organizm to skomplikowana sprawa i to nie działa tak "zarzucę białko - przyrosną mięśnie". Jak trenujesz po 15h tygodniowo to rób badania jak pros i suplementuj braki. Inaczej polecam po prostu zdrową zbilansowaną dietę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 100 km/ tydzień nie powinno mieć większego wpływu, chyba że przez cały sezon nie ćwiczyłeś na siłowni i skupiałeś się tylko na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.