Skocz do zawartości

[Zębatka] Zębatka owalna do napędu 1x

Cona78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Założyłem po raz pierwszy owalną HCC 30-34 zamiast X1 32T (wersja Direct Mount).

Pierwsze zakręcenie korbą i od razu robi się wesoło, napęd wygląda jak po wypadku :-).

Wrażenie z jazdy początkowo trochę dziwne, jeździ się lżej i szybko zauważyłem że używam o jedną koronkę na kasecie cięższą niż zwykle. Przejście przez najcięższy moment obrotu korbą jest słabsze niż z okrągłą co powoduje reakcję "za duża koronka na kasecie".

Sztywne podjazdy na owalnej są znacznie łatwiejsze, różnica jest taka jakbym się znowu przesiadł z 26 na 29. Znacznie trudniej jest zerwać przyczepność na podjeździe bo prawie nie ma konieczności "przepychania" i szarpania roweru do przodu podczas przechodzenia przez najcięższy punkt obrotu korbą. Łatwiej się podjeżdża na siedząco i na stojąco. Trudny teren z korzeniami, dołami i wszystkim co wybija z rytmu również na owalu przejeżdża się łatwiej bo jest płynniej.

Na razie wrażenia na plus.

hcc-components-zebatka-32t-104bcd-czarna

• 3 tygodnie później...
Napisano

Interesują mnie te przełożenia. Jeżeli teraz jeżdżę na tarczy 38t, to powinienem zakupić taką 40-36? A jeżeli zębatka nie ma takiego oznaczenia, to brać taką z 40t czy 38t?

Napisano

Po kilkuset kilometrach garść nowych spostrzeżeń.

Czasem, choć bardzo rzadko zdarza się lekkie upośledzenie zmiany przełożeń. Związane jest to z ciągłą zmianą napięcia łańcucha przez zębatkę, która co chwilę zmienia rozmiar. Jeśli się akurat wrzuca na większą tarczę w momencie w którym łańcuch zwiększa napięcie to zmiana biegu trwa chwilę dłużej.

Równolegle jeżdżę na dwóch innych rowerach z okrągłymi zębatkami i po przesiadce na okrągłą nie czuję jakiegoś szoku spowodowanego powrotem do "starego".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...