Cona78 Napisano 16 Kwietnia 2016 Napisano 16 Kwietnia 2016 Założyłem po raz pierwszy owalną HCC 30-34 zamiast X1 32T (wersja Direct Mount). Pierwsze zakręcenie korbą i od razu robi się wesoło, napęd wygląda jak po wypadku :-). Wrażenie z jazdy początkowo trochę dziwne, jeździ się lżej i szybko zauważyłem że używam o jedną koronkę na kasecie cięższą niż zwykle. Przejście przez najcięższy moment obrotu korbą jest słabsze niż z okrągłą co powoduje reakcję "za duża koronka na kasecie". Sztywne podjazdy na owalnej są znacznie łatwiejsze, różnica jest taka jakbym się znowu przesiadł z 26 na 29. Znacznie trudniej jest zerwać przyczepność na podjeździe bo prawie nie ma konieczności "przepychania" i szarpania roweru do przodu podczas przechodzenia przez najcięższy punkt obrotu korbą. Łatwiej się podjeżdża na siedząco i na stojąco. Trudny teren z korzeniami, dołami i wszystkim co wybija z rytmu również na owalu przejeżdża się łatwiej bo jest płynniej. Na razie wrażenia na plus.
Budensyn Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Interesują mnie te przełożenia. Jeżeli teraz jeżdżę na tarczy 38t, to powinienem zakupić taką 40-36? A jeżeli zębatka nie ma takiego oznaczenia, to brać taką z 40t czy 38t?
Cona78 Napisano 14 Maja 2016 Autor Napisano 14 Maja 2016 Po kilkuset kilometrach garść nowych spostrzeżeń. Czasem, choć bardzo rzadko zdarza się lekkie upośledzenie zmiany przełożeń. Związane jest to z ciągłą zmianą napięcia łańcucha przez zębatkę, która co chwilę zmienia rozmiar. Jeśli się akurat wrzuca na większą tarczę w momencie w którym łańcuch zwiększa napięcie to zmiana biegu trwa chwilę dłużej. Równolegle jeżdżę na dwóch innych rowerach z okrągłymi zębatkami i po przesiadce na okrągłą nie czuję jakiegoś szoku spowodowanego powrotem do "starego".
ishi Napisano 14 Maja 2016 Napisano 14 Maja 2016 Na razie wrażenia na plus. Ja mam taki sam odbiór :] Jajko wymiata. U mnie siedzi ukraiński Garbaruk.
Cona78 Napisano 14 Maja 2016 Autor Napisano 14 Maja 2016 Ile masz rzędów z tyłu? I jaka przerzutka? 10-42, X01 11rz..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.