Skocz do zawartości

[Kask] Dopasowanie kasku - zapięcie/gąbka

PeterMike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zapytać bardziej doswiadczonych uzytkowników czy klamra z przyciskiem do rozpinania kasku powinna znajdować się pod brodą czy z boku? Dostałem w zestawie prostokątką gąbkę zapinaną na rzep, ale po wyregulowaniu "trójkątów" ta gąbka wypada mi na lewym policzku/okolice rzuchwy, natomiast klamra zamykająca pod brodą. Czy tak powinno być?

W sklepie gdy miałem dużo luzu pod szyją po zamknięciu klamry (niewyregulowany kask), klamra zapinająca wypadała w okolicach rzuchwy/policzka, a gąbka pod brodą, w domu po wyregulowaniu "trójkątów" wszystko się odwróciło.

Teraz klamra zapinająca jest pod brodą w okolicy jabłka Adama, a gąbka na szczęce/rzuchwie.

• 2 miesiące temu...

Może nie jest to najszybsza odpowiedź patrząc na datę, ale trafiłem na Twój temat i się okazało, że miałem dokładnie taki sam problem.

Zrobiłem to tak:

- siadłem sobie na spokojnie z kaskiem przed lustrem

- wyregulowałem trójkąty i pojawił się taki sam problem jak u Ciebie, więc pozwalniałem zaczepy

- dociągnąłęm lepiej przedni lewy pasek (dzięki czemu kask siedzi poprawnie nachodząc na czoło, a nie ucieka do tyłu)

- wówczas, przeciągając pasek przez lewe zapięcia, tylną część kasku i zapięcia po drugiej stronie uzyskałem duży luz i mogłem naciągnąć analogicznie po prawej stronie

- metodą prób i błędów ustawiłem lewe zapięcie nieco poniżej policzka, a luz powstały po prawej stronie pozwolił na ustawienie miejsca na gąbkę dokładnie pod brodą

- jeszcze kilka podejść do optymalnego ustawienia odległości pod brodą (wg tutoriali na necie mają wchodzić tam 2 palce (obok siebie, nie jeden pod drugim)). Gąbka też ma swoją grubość po założeniu, trzeba to wziąć pod uwagę.

Gotowe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...