Skocz do zawartości

[adapter] zmiana tarczy ze 185 na 180 co wymienić

Malinowy

Rekomendowane odpowiedzi

nie zgodzę się z twierdzeniem powyżej- do avid ów dają adapter +25mm (zamiast "standardowego" +20) podkładki nie zmieniają wielkości obsługiwanej tarczy, bo jakby tak było to nie obslugiwałby mi zacisk poprawnie tarczy 160mm bez adaptera na post Mount.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Adaptery Avid'a były pod Avid'owskie tarcze 185 mm. To są podkładki stożkowe, więc nie możesz wywalić po jednej, albo obie albo wcale.Wyjmij podkładki między zaciskiem a adapterem i zobacz czy klocki będą łapać tarczę całą powierzchnią. Jeśli tak to ok, jak nie to czeka Cię jeszcze zmiana adaptera. Podkładki za zaciskiem możesz zostawić, możesz wyrzucić, to bez znaczenia. Tylko jakbyś je usuwał to daj zwykłą podkładkę płaską, żeby śruba nie zaciskała bezpośrednio zacisku.

Zmierzyłem teraz suwmiarką i dokładnie ten jeden komplet stożkowych podkładek ma 5 mm. Czyli dwa komplety mają łącznie 10 mm. Według tego co mówicie powinno wystarczyć zdjęcie podkładek przed zaciskiem. Zaraz będę to robił i wtedy się okaże.

A jak z ewentualną regulacją później samego zacisku względem tarczy, nie będzie problemu?

Tak, tak. Teraz jak już to zrobiłem to wiem, że to było głupie pytanie :) Wywaliłem podkładki 5 mm i wygląda, że wszystko jest ok i na swoim miejscu. Jeszcze przyświecę latarką by sprawdzić czy idealnie chwyta tarczę. A powiedzcie mi czy nie będzie problemu żebym jeździł póki co na tarczy hayes na tyle? Zacisk zmieniłem, jednak śruby tak się zapiekły przy tarcz, że nie idzie ich odkręcić. Psiknę WD40, odczekam noc i jutro próbuję znów.

Na tyle jest wszystko ok, bez problemu wyregulowałem. Natomiast na przodzie cały zacisk jest za daleko od tarczy o kilka milimetrów. Ciężko ocenić ile, ale nie styka się całą powierzchnią z tarczą. Nie mam już z czego skracać tego dystansu. Jak mówię, nie jest to dużo, 3,4 mm, ale mimo wszystko. Co myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...