Skocz do zawartości

[Rower DH] do 4000zł

Kodi9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Na wstepie chciałbym powiedzieć, że nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z downhillem, mój kontakt z rowerem ograniczał się do zwykłych, kilkukilometrowych przejażdzek na komunijnym sprzęcie. (Aktualnie mam 16 lat)
Chciałbym w tym roku rozpocząć swoją przygode z DH, poczuć dreszczyk emocji.
W moim mieście jest fajna trasa w "górach" stworzona przez znajomych, więc nie będe musiał daleko jeździć.
Nie wiem co jeszcze mam napisać :D 
Budżet to ok. 4000zł
Mile widziane i używki, i nówki.

Osobiscie znalazłem coś takiego i chciałbym sie dowiedzieć czy któryś sprzęt jest warty uwagi
http://olx.pl/oferta/dartmoor-hornet-2011-domain-302-CID767-IDdsvzz.html#947b4d4de2
http://olx.pl/oferta/cube-analog-27-5-CID767-IDbbIdd.html#947b4d4de2
http://olx.pl/oferta/downhill-freeride-orange-patriot-CID767-IDeseV7.html#67b59a91e6

Napisano

Kompletnie się na tym nie znam - stąd post na tej grupie :D 
Wydaje mi się, że używany rower będzie poziom wyżej niż nowy w tej samej cenie

Napisano
Wydaje mi się, że używany rower będzie poziom wyżej niż nowy w tej samej cenie

Niejednokrotnie tak się zdarza, ale w obu powyższych przypadkach masz doczynienia z ramami jednozawiasowymi, osprzęt na podobnym poziomie, ale... w przypadku nowego roweru wiesz, że:

-nie był katowany,

-nie posiada uszkodzeń,

-amory nówka sztuka, tylko jeździć,

-masz gwarancję w razie "awarii",

Oczywiście to tylko odwołanie do tych 2 konkretnych  przykładów, więc warto szukać jeszcze innych sprzętów :)

Napisano

Wydaje mi się, że jeżeli ktoś uprawia downhill (można go uprawiać? XD) to dba o sprzęt, i zużyta częśc może go kosztować życie..
Mniejsza z tym. Licze na to, że ktoś mi jeszcze doradzi, bo jak na razie mam do wyboru tą pomarańczke ew. FR2

Napisano

Nie mam  kompletnego pojęcia więc zdaje się na Waszą opinie..

jedynie co moge o nim powiedzieć to ze mi sie podoba jezeli chodzi o wygląd..

Btw. da się normalnie przemalować rame?

Napisano

Za 4k na trasę myślę że wystarczy Ci nawet jakieś enduro bo rasowej zjazdówki możesz nie wykorzystać. 

Z ram nieco zwrotniejszych możesz zerknąć na Specialized Enduro, Giant Reign, Faith, NS Soda i jakiś rowerów na nich.

Ze zjazdówek to na pewno jakieś Glory czy Demo jest do ogarnięcia. 

Ale ja bym nie przesadzał, zjazdówki są typowo na trasę a na tej Twojej możesz się tylko męczyć. 

http://www.forumrowerowe.org/topic/197926-2700zl-rower-zjazdowydh/ zerknij ten temat, dość świeży a urósł do roweru za 4k właśnie. 

Napisano

W sumie nie powiedziałem o najważniejszym. https://www.facebook.com/KumowaTeam/timeline To są trasy tego pokroju i chciałbym rower głównie pod nie.
Przeczytałem cały temat który mi podeslałes, i nie jestem w stanie nic wybrać bo się na tym po prostu nie znam, no i nic mi nie wpadło w oko.

Jeżeli nikt nie podesle czegoś lepszego to wezmę nową fr2..

Napisano

Widzę że większość to zjazdówki. Jeśli nie planujesz tym rowerem jeździć coś po płaskim i pod górkę to możesz w taki sprzęt iść, w tej cenie możesz wtedy szukać wśród używek NS Soda, Specialized Demo, Giant Glory. Soda jest w miarę nowa a Demo/Glorka dość popularne. 

Nigdy nie jeździłem na FR2 także nie wiem jak się sprawuje ale podlinkowany rower może być niezła bazą do ewentualnej lepszej ramy w przyszłości. 500 zł schowaj do skarbonki, coś dozbierasz i ewentualnie zmienisz ramę. Nowy widelec i damper to ciekawa sprawa. 

Potem pomyślałbym na lepszą ramą, wyrzucił przerzutkę i dał napinacz. 

Napisano

No to na dłuższe trasy sprzęt do takich tras jakie podlinkowujesz odpada. Także musisz zdecydować czy chcesz rower uniwersalny który nie rozleci się podczas skakania czy rower głównie do jeżdżenia w dół. 

W pierwszym przypadku powinieneś szukać jakiejś ramy enduro w drugim może być zjazdówka. 

Możesz zerknąć na Norco Shore, to też dość ciekawy sprzęt którym można gdzieś dalej pojechać. 

Napisano

Mam rozumieć, że jedno wyklucza drugie? Będą to 10-15km trasy, aczkolwiek częściej bede jeździł po lesie.
Potrzebuje roweru głównie do jeżdzenia po trasach które widać na filmach "podesłanych wyżej".
Raz na tydzień czy dwa pojade w dłuższą trase, a wyprawy do lasu będą prawdopodobnie odbywać się codziennie/co 2 dni więc raczej lepszym rozwiązaniem będzie rower do DH, chyba da się na nim przejechać powiedzmy 10km bez połamania się :D 

Napisano

No jak 10-15 km to dla Ciebie "trasa" to bez problemu ją objedziesz. Myślałem o takich rzędu kilkadziesiąt km. 

Ten Kross nie jest zły, myślę że koła/amortyzator/damper/resztę możesz w przyszłości przełożyć do lepszej ramy, poprawić co nieco i będzie to niezła opcja. 

Napisano

Nie jestem jakimś profesjonalnym kolarzem, jeżdze dla przyjemności, oraz zdrowia i takie trasy w zupełności mi wystarczą :D 

Czyli brać tego FR2 i za jakiś czas po prostu ogarnąć lepszą rame?

Napisano

Jak się nie znasz albo nie masz pod ręką kogoś kto się zna to nie bierz używki, to tak jak z samochodami. Zawsze jest albo zaraz będzie coś do zrobienia, trzeba umieć ocenić co i za ile i dodać to do ceny zakupu.

Napisano

Obejrzałem filmy. Ja tam żadnego DH nie widzę. Chyba, że za DH uznamy wszystko, co jest z górki. Na filmach jest enduro i to mniej hardkorowe niż na przykład część tajemnych na Rychlebach, a w porównaniu do Koutów to w ogóle jest lajt. 

Ja bym szukał używki jeśli full, ale podejrzewam, że to by się dało spokojnie oblecieć na takim Krossie Dust. Na miejscu masz tego Horneta i to jest bardzo fajna opcja na takie single.

Napisano

Z google oraz tego forum wynika, ze DH to zjazd w dół specjalnie przygotowaną trasą, uznałem ze to to samo :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...