dwaxon Napisano 31 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 witam otoz mam problem przy wheelie (chyba tak to sie nazywa , chodzi o jazda na tylnim kole z pedalowaniem).gdy podnosze kolo do gory i zaczynam pedalowac to malo przejezdzam ok 2-5m.kolo wynosze wystarczajaco wysoko bo jak chce to moge nawet do tylu przeleciec i pedaluje wmiare szybko bo po wyladowaniu jade jeszcze daleko zajezdzam.wydaje mi sei ze za slabo sie przechylam do tylu bo mam takiedziwnei uczucie takjakbym pchal kolo do przodu czyli zeby upadlo na ziemie.mam nadzieje ze cos zrozumieliscie z tego co napisalem.w skrocie chodzi oto ze podnosze wysokoo kolo i pedaluje szybko i mocno a malo zajezdzam.co zaradzic? moze ma ktos www z tutorialem i zdjeciami itp ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 31 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Ja nie wiem jak można wytłumaczyć wheelie Musisz po prostu ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć w końcu zacznie wychodzić Ja juz śmigam troszkę i dochodzę do perfekcji (jestem w stanie przejechać ok 100 - 150m) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 TRzeba na tyle podnieść koło żeby to było coś pomiędzy manualem a wheelie. Ja np jak juz mam podniesione koło na odpowiednią wysokość, to puszczam na chwile pedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 daj wyzej siodlo i nachyl je troche do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwaxon Napisano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2006 ale ja to robie na stojaco wiec watpie zeby podniesienie siodla cos mi dalo.co do wyskosci kola to na roznych probowalem i im wyzej tym lepiej ale nasunela mi sie nowa mysl.ogladalem filmik no hand wheelie i kolesie to robia tak naluzach ze az sie zdziwilem.a podczas jazdy trzeba kolo starac sie trzymac w powietru zeby nie upadlo czy poprost u pedalowac czy do gory je ciagnac choc mysle ze to 3 rozwiazanie to nie bo do tylu sie wiknie.ja robie ze podnosze kolo d ogory i pedaluje nie staram sie go utrzymac w powietrzu.tio dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 To wez pocwicz na siedzaco ,bo na stojaco jest ciezej(moze sie wydaje latwiej,ale ciezej jest przejechac wiekszy odcinek) bardziej niebezpiecznie ,latwiej o upadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwaxon Napisano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2006 no ale ja nie umiem poprostu na siedzaco.ale mysle ze tak jak ktos napisal wystarczy cwiczyc gydz jak robie wszystko z wyczucie i wogole to zajezdzam sporo a jak zabardzo sie nie wybije i nie zaczne szybko pedalowac to sie nie udaje.prosze zajrzyjcie do dzialu zdrowie i przeczytacjie moj temat !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 1 Października 2006 Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja to moge przejechac 70+ metrów. Ja to robie tak jestem na stojaco,potem podciagam kiere i zaczynam pedalowac jak mne przechyli do tyłu to naciskam lekko hamulec tylny a jak naprzód zaczynam mocniej pedałowac a jak na lewo to kolano w prawo i odwrotnie. I mam siadełko jak najnizej sie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek90 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 wiatam all siwy ma racje siodło wyzej i jazda ja potrafie przejechac 70 metrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dimek Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 też ucze się wheeliego...na razie tylko tydzień, ale jest coraz lepiej (i najlepiej na siedząco) na razie jade tak z 5-8 metrów, ale cały czas ćwicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Jak Wy mozecie jezdzic na wysoko podniesionym siodełkiem ja na wysoko 5 meterów max . na na niskim to 70+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtb_rider Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 moj kuzyn majacy 11 lat i cuba attention'a 05 18" potrafi przejechac lekko 50 m ja juz wyroslem z tego typu zabaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 13 Października 2006 Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Naprawdę długo praktykowałem wheelie (teraz już "wyrosłem" z tego - wole manuala ) i wysuwają mi się wnioski: -im wyżej siodło tym łatwiej kręcić pedałami, ale ciężko balansować i łatwo przelecieć -im nizej siodło tym polepsza się balans ciałem, ale ciężej jest pedałować. IMO najlepiej jest opuścic na sam dół i potem troche podwyżyć kilknaście cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_A_L_Y Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 jak dla mnie to siodło nie ma znaczenia duzego. Mi bardzo długo nie wychodziło ale teraz to moge robić ile mam miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Streetowiec Napisano 20 Października 2006 Udostępnij Napisano 20 Października 2006 M A L Y jestem za jesli bedziesz chlopie mial wyzej siedzonko to bedzie zly kat i zle ci sie bedzie jezdzilo o wiele lepiej jezdzi sie na tylnim jesli ma sie nisko siedzonko lepiej sie skreca i mozna szybciej jezdzic;] a manuala nie da sie robic z tak podniesionym wyskoko siedzonkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek028 Napisano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 czyli jak robie na siedzaco i przechyla na ktoras ze stron to powinno sie balansowac kolanami i kierownica?? z tym kolanem to chyba doisc ciezko.. a jaka przerzutka odpowiednia?? taka zebym mogl podniesc kolo bez problemu i jeszcze pedalowc?? czyli u mnie to chyba 1:3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unite Napisano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mi się droga skończyła po 120 metrach na ramie mtb 21,5 cala, sztyca wysunięta na kilka cm o ile pamiętam od wakacji Przełożenie to 2 z przodu i od 2 do 4 z tyłu. "Manualowy" balans na tyle żeby cały czas lekko ciągnąć rękami do siebie (później bolą ale wyglądasz jakbyś jeździł dużo na streecie :030: ) A machanie kolanami nie jest trudne po jakimś czasie Ogólnie parę miesiecy nauki i śmigasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fest3r Napisano 1 Maja 2007 Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 siema według mnie najlepiej nauczyś sie wheelie na siedząca z lekko podniesionym siodełkiem i przechylonym do przodu żeby Ci sie nie wbijało w 4 litery, obojętnie na którym biegu jak Ci jest wygodnie ale nie na najmniejszym. Trzebo też nauczyć sie manewrować na boki wychylając kolana w przeciwne strony. No i ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć. Z początku dobrze jest umieć stójke żeby idealnie pionowo wyrywać przednie koło, później manewrowanie kolanami przyjdzie samo. Acha i jak sie zaczyna to lepiej jest wyrywać koło z jakiejś niewielkiej prędkości a nie z miejsca bo wtedy łątwiej jest utrzymać równowage na boki. Według mnie na stojąco jest trudniej, ale jak kto woli. Ja już chyba do perfekcji to opanowałem z skręcaniem hamowaniem zmianami biegów, podrywam na każdym biegu na sztywnym widelcu:P potrafie jeździć w kółko na śr ok 7m, jak tylko jest miejsce to moge jechać i jak nie ma wiatru bo to też przeszkadza;] Ucze sie manuala ale na zwykłym mtb bez amora jest ciężko (max do 10m) Czekam do wakacji na nowego bika:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 2 Maja 2007 Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Moim zdaniem powinien być w regulaminie, żeby nie zakladac tematów dotyczących robienia tricków, ponieważ one są zupełnie bez sensu i nic nie wnoszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycek8 Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Ja mam pytanie co prawa nie próbowałem duzo razy ale nie moge podnieść przedniego koło wysoko i zrobić wheelie. I nie wiem czy to kwestia mojego sprzętu ( kierownica za cieżka??) czy to kwestia moich umiejśtności?? proszę tylko o trochę wyrozumiałości dla mnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miromalbork Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja mam pytanie co prawa nie próbowałem duzo razy ale nie moge podnieść przedniego koło wysoko i zrobić wheelie. I nie wiem czy to kwestia mojego sprzętu ( kierownica za cieżka??) czy to kwestia moich umiejśtności??proszę tylko o trochę wyrozumiałości dla mnie.. To kwestia umiejętności i odpowiedniego przełożenia.Ustaw mniejsze, żeby łatwiej się pedałowało, "zamachnij" się ciałem do tyłu i próbuj.Jak nie będziesz mógł zrobić na najmniejszym przełożeniu, pochodź tydzień na siłownię i ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avat Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Niekoniecznie najmniejsze przełożenie. Ja trenuję na 2-2, 2-3. Optymalnie. Nie muszę się zbytnio męczyć przy pedałowaniu a podnoszenie nie jest trudne. Inna sprawa, że niedużo przejadę, bo nie umiem utrzymać równowagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycek8 Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 No własnie juz mi sie udało podnieśc koło do wheelie tylko mam ten sam problem co Avat nie umiem jeszcze zachować równowagi ale ćwiczyłem dopiero 2,5 godziny wiec i tak uważam, że odniosłem sukces ;D Problem był w tym że przed tem próbowałem na wysokich przerzutckach i to jeszcze na stojąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michałek Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 równowaga to jest chyba najtrudniejszy punkt jazdy na gumie ja się ucze ok 2 tyg także na razie cienko mi wychodzi ale sie nie zniechęcam i zobaczymy co ta mi wyjdzie pod koniec sezonu lans fota a co : http://img512.imageshack.us/img512/9558/dsc00319dk1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycek8 Napisano 11 Maja 2007 Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Michałek nie jest tak źle u mnie problemem jest że jak podnosze koło do góry to jakos szybko spadam ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.