Skocz do zawartości
  • 0

Unibike Evo vs Rambler 3.0

Gość Mirek

Pytanie

Witam. Chciałbym poprosić o poradę jako, że w przyszłym tygodniu kupuję rower, no i nie wiem czy jest sens dopłacać. Mam 189cm wzrostu, 105kg, noga ok. 89cm.

Mam 2 typy rowerów , wszystkie 27,5 ,bo taki chcę:

Romet rambler 3.0 - Zeszłe roczniki są w dobrej cenie,osprzęt w miarę ok, amortyzator xcr, martwią mnie tylko koła - piasty altus, obręcze jakieś euroline - czy to wytrzyma moją wagę. No i rozmiar - rama maksymalnie 21 cali, czy nie będzie za mała.

Unibike Evo - większość rzeczy na deore, amor chyba taki sam, suport bodajże octalink , obręcze chyba oczkowane i piasty alivio - tu wygląda to  lepiej , no ale i cena +/- 1000zł wyższa.

Najbardziej nurtują mnie te koła  i rozmiar ramy, unibike ma chyba jeszcze 23 calowe. Rower tak naprawdę w większości do turlania się z dziećmi, więc evo to troszkę przerost formy jak mi się zdaje, ale nie chcę centrować co chwila kół, że nie wspomnę o piastach.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak łatwo zauważyć na stronie producenta - Evo nie ma rozmiaru 23", natomiast rozmiary 21" Rometa i Evo mocno się różnią - Romet 2015 to pozycja bardziej wyprostowana, a właściwie to przy wzroście 189 cm zgarbiona - nawet nie wiem czy na tej ramie można się rozsądnie ulokować z Twoim wzrostem , Evo dłuższa rama i niższa główka sterowa, czyli pozycja bardziej wyciągnięta, na pewno łatwiej się do niej dopasować.

Dziękuję za naświetlenie tematu. To kiepsko w takim razie, bo miałem dziś już zamawiać tego rometa. Ale z tego wynika, że i na evo może nie być do końca zbyt wygodnie. Na jaki aspekt ramy w takim razie zwracać uwagę, czy w ogòle są jakieś 650ki z dość komfortową geometrią zbliżoną do crossa? 29 wydaje mi się zbyt dużą "kozą" , z kolei crossy, np. Unibike Viper, jakkolwiek podoba mi się , to jakoś nie budzi mojego zaufania. Myślałem jeszcze nad btwinem z decathlonu 540 bodajże, bo ponoć dosyć komfortowa rama, ale tutaj troszkę odpycha mnie marka nie budzªca zaufania.nie chcę leżeć na rowerze ale garbić się tym bardziej, no i chciałbym 27.5, czyli coś jak cross na grubych oponach... czyli wychodzi że nic nie wyszło zbita. "Kup se pan motor , grube koła, prosta pozycja, i problem z głowy", tak słyszałem...

Chyba będzie decathlon . Siedziałem na 520 czy też 530 i było całkiem ok. Docelowo pewnie będzie 540, bo niby lepszy amor. Zastanawiają mnie jedynie koła czy wytrzymają, niby dwukomorowe ale 28 szprych i to mnie zastanawia. Myslałem tez o crossie, ale do kulania się za dziećmi po kostce brukowej, jakichś parkowych ścieżkach , grubsze koło będzie wygodniejsze dla tyłka. Ma być komfortowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...