Laos Napisano 14 Kwietnia 2016 Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam Czy te pedały posiadają jakąś regulację siły wypięcia poza zamianą bloków 13/17? Jeżeli nie to są jakieś "domowe - druciarskie" sposoby by zmniejszyć trochę siłę potrzebną do wypięcia ? Pozdrawiam
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2016 Kłaniam, Stary model Z-Control miał jakiś rodzaj regulacji siły wpiecia, ale nigdy nie czułem potrzeby używania tego. Po druciarsku to tylko pozostaje Ci na siłę odgiąć zewnętrzną część klatki, jednakowoż może to zaowocować nietrzymaniem bloku i większymi problemami niż te ze zbyt twardym wpinaniem/wypinaniem... Szacunek... I.
Yacor Napisano 17 Kwietnia 2016 Napisano 17 Kwietnia 2016 Właśnie zaczynam przygodę z clikami i mam Time MX2, poza zamianą bloków która daje "siłę wypięcia" nie ma żadnej regulacji. Są to moje pierwsze cliki i miałem małe obawy z tym związane że nie posiadają regulacji, ale po pierwszej jeździe stwierdzam że regulacja jest zbędna jeśli chodzi o łatwość wypinania.
Laos Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 Co do potrzeby posiadania regulacji siły wypięcia to pragnę zauważyć, że zdolność kolana do zniesienia siły skręcającej jest osobnicza. Jak ktoś ma rekonstruowane więzadła w kolanie, to czuje ból przy skręcaniu kolana w taki nienaturalny sposób jak w zatrzaskach. Na szczęście Time wprowadza nowe bloki z kątem 10 stopni tzw. bloki Easy. Tylko nie tak łatwo jest je kupić.
Sol Napisano 19 Kwietnia 2016 Napisano 19 Kwietnia 2016 Kąt wypięcia, a siła wypięcia to dwie różne rzeczy. Ten pierwszy regulujesz blokami, drugi specjalnymi śrubami. Nie wiem czy siłę można ustawić we wszystkich modelach ATAC czy tylko wyższych, trzeba obadać konkretny model.
Laos Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Napisano 19 Kwietnia 2016 Sol - dziękuję za wideo. Niestety, ale pokazany tam sposób regulacji napięcia sprężyn przez przekręcanie śrub dotyczy zaawansowanego modelu przedstawionego na wideo. Mój Atac XC2 nie ma tych śrub. Ma w tych miejscach sworznie. W katalogu te zaawansowane modele mają w opisie dodane "angular adjustment" czyli regulacja kątowa. Ale ta "regulacja kątowa" to tak naprawdę chyba regulacja siły wypięcia i wpięcia. Przynajmniej tak wynika z wideo. Czyżby tłumacze się popisali się tłumacząc z francuskiego na angielski ?
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2016 Czyżby tłumacze się popisali się tłumacząc z francuskiego na angielski ? A pierwszy to już raz byłoby? Większość modeli Time nie ma regulacji siły wpięcia/wypięcia. Mają tylko niektóre, możliwe, że tylko topowe... A wystarczyło zalookać na stronę Time http://www.timesport.com/pedals/mtb-pedals Z 5 modeli XC tylko 2 najniższe nie mają regulcji. Seria MX i DH nie posiada takowej, ale jak już pisałem stare Z-Control miały regulację, z tym, że w innym miejscu niż obecna seria XC. Szacunek... I.
SZ_ONY_ONE Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Kąt wypięcia, a siła wypięcia to dwie różne rzeczy. Ten pierwszy regulujesz blokami, drugi specjalnymi śrubami. Nie wiem czy siłę można ustawić we wszystkich modelach ATAC czy tylko wyższych, trzeba obadać konkretny model. Ustawiac sile mozesz w modelach arac xc 6 i wyzszych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.