Skocz do zawartości

[spodenki Rogelli] dobór rozmiaru

Rocky98

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zwracam się z prośbą o dobór rozmiaru spodenek. A oto moje wymiary:
-wzrost:                                  1.80cm
-waga   :                                 72kg
-obwód pasa:                           81cm
-obwód bioder:                         95cm
-klatka piersiowa:                     87cm
-udo 10cm nad kolanem:           44cm
-udo w najszerszym miejscu:     58cm
Spodenki to Basic De Luxe lub Ponzone w wersji z szelkami.meskie_rogelli.jpg

Zastanawiam się nad spodenkami w rozmiarze M lub L.
Według tabelki podanej na stronie wychodzi, że wzrostem zaliczam się do rozmiaru L, obwodem klatki piersiowej do rozmiaru S, a obwodem w pasie do rozmiaru M.

Czy te dwa centymetry nadwyżki  we wzroście przy rozmiarze M to zdecydowanie za dużo, bo szelki będą za mocno uciskały?
Uda mam nieproporcjonalnie duże, gdyby porównać je do obwodu pasa.  Czy spodenki w rozmiarze M były by w stanie je opiąć nie rozciągając się aż nadto?
Nie jest mi na rękę zamawianie dwóch par spodenek w celu dobrania właściwego rozmiaru, a nie mam możliwości się do nich przymierzyć.

Podepnę się pod temat, bo też przymierzam się do kupna spodenek Rogelli z szelkami, a mam jeszcze większy problem z rozmiarówką. Jeśli chodzi o wzrost, to z tabelki odpowiedni dla mnie rozmiar to XL. Natomiast jeśli chodzi o obwód w pasie i klacie, wychodzi XS. ;) Przymierzam się do L-ki, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Kupować, czy kupić spodenki bez szelek? Podobny problem mam z koszulką.

Któryś z tych modeli myślę zakupić:

https://www.cyklotur.com/odziez-rowerowa/spodnie-obcisle/krotkie/p,spodenki-krotkie-magasa-na-szelkach-czarno-czerwone-rogelli,310835.html?_pli=d18eda

https://www.cyklotur.com/odziez-rowerowa/spodnie-obcisle/krotkie/p,spodenki-krotkie-basic-de-luxe-na-szelkach-rogelli,309220.html?_pli=d18eda

O cholera, leć do sklepu przymierz Crafta, mniej więcej rozmiarówka zbliżona a najbardziej to będzie się rozchodziło o szelki bo w rogelli są ciasne i takie same są w Spodentach Craft.

Luźniejsze są w BCM Novatex, za podobną cenę tam znajdziesz dobre spodenki.

Dzięki Panowie. :) Miałem zamawiać w cyklotur, ale wczoraj znalazłem sklep stacjonarny i zamówią mi dwa rozmiary, cena podobna jak w cyklotur. Zamówię sobie L i M, ale podejrzewam, że L będzie odpowiednia. Przy M-ce szelki będą z pewnością za bardzo uciskać, a o XL nawet nie myślałem, bo wkurzałby mnie nadmiar materiału. ;)

Wiesz co ja zgodnie z tabelkami wziąłem L. Okazała się lekko ciasna i wkładka nie układała się tam gdzie trzeba. Wymieniłem na XL i szelko są okej, wkładka też się nie podsuwa do przodu ale nawet ja odczuwam że spodenki są nieco luźne. Nie żebym takich nie lubił ale Ty miałbyś faktycznie o dużo materiału za dużo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...