Tariqe Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Zakładając świeżo odpakowane hamulce nie wiedziałem że ta sprężyna nie może być mocno napięta i ... pękła.Teraz mam takie pytanie, da się to dokupić czy muszę nowe szczęki wziąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Części zmiennych nie ma, pozostaje kupić coś używanego ten sam model albo popytać w serwisach rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Tobo - a ja mam do Ciebie pytanie. Czasem zdarza się że mi z ramienia wyskoczy sprężyna Rzadko , ale się zdarza. Stanąłem na światłach , naciskam tylny hamulec i słyszę trzask , klamka nie odbiła do końca i prawie nie chodziła. Patrzę co się stało i sprężyna wisi niezaczepiona w ramieniu , po jej włożeniu wszystko działa ale czasem może być różna sytuacja. Teraz pytanie - mam zbyt słabo naciągnięte sprężyny czy jak? Bo to przecież nie powinno wypadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tariqe Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 A w ogóle nie da się dokupić tej sprężyny, nawet z innego modelu? (może by pasowało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 W sklepie raczej nie dokupisz. Może wybierz się na szrot gdzieś gdzie mają rowery , może wyciągniesz za "dziękuję". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Nie ma części zamiennych do v-brake, podałem Ci rozwiązania, używka albo pytać w serwisach. Co do wypadania sprężyn to powinny się one opierać na bolcach które mają odpowiednie wgłębienia lub rozpłaszczony koniec zapobiegający zeskakiwaniu sprężyny. Może ten element jest uszkodzony, albo sprężyna wygięta w stronę która uniemożliwia sensowne opieranie się o ten zaczep. Naciskając klamkę generujesz większe naprężenie sprężyn i zeskajują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Sprawdzę to , chociaż zaczepy są i są całkiem mocno nacięte według mnie. Może taki urok promaxa , ale dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Więc to zasługa naprężenia sprężyny i kierunku jej wyginania się gdy naciskasz klamkę. Może sprężyny są też krótkie i samym końcem opierają się o wypust w ramieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.