Skocz do zawartości

[Amortyzator] dla 95 kg baikera ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taki Dart będzie działał długo i bezproblemowo, jesli się go katowac nie będzie.

I bez katowania są problemy, nawet po jednym pełnym sezonie i części drugiego, dart 2 mojej koleżanki, którą sporo zdarzało mi się jeździć, umarł a katowany nie był, co gorsza - był zadbany i niekoniecznie mocno obciążany.

W okolicach 400 PLN znalazłem Axona z 2004, to mój faworyt. Możesz też poszukać jakiejś używki na allegro, czasem można znaleźć RS Pilot (ostatnio bywał jakiś ponoć nowy za 350 PLN), może jakieś Tory - również z demontażu, czasem używane Manitou.

A skoro rama to Hexagon V6, to amortyzator powinien mieć około 100 mm skoku.

Napisano

A ten mojego szwagra (jeszcze pod nazwą Judy, ale to to samo) trzyma się dzielnie 3 rok, obciążony chłopem 90kg. Bez serwisu, bez dbania o niego.

Chodzi o to, ze za 400zł nie ma trwałych i wytrzymałych amorków.

Pilot i Axon nie nadaja się do brutalnego traktowania, a o taki sprzęt w tym wątku chodzi.

Napisano

Dokładnie, SR XCM rozklekotał się na amen po 700 KM i jednej małej stłuczce (nawet koła nie musiałem centrować).

Także zamierzam kupić coś co się nie rozklekocze. Nie musi dawać super komfortu czy liści wybierać, ale żeby te 30 km/h po polnej drodze czy lesie nie było dla niego zaskoczeniem.

Co do 120 mm skoku, to to minimalne podniesienie powinno wyjść geometrii roweru na +, pewniej na zjazdach bym się czuł.

Z tego co czytam to SR Rideony mają regulację 80-120.

A ten Bomber to pieniądze za markę czy faktycznie dobry amor?

http://www.allegro.pl/item678816547_okazja...er_mz_race.html

• Mod Team
Napisano
Dokładnie, SR XCM rozklekotał się na amen po 700 KM i jednej małej stłuczce (nawet koła nie musiałem centrować).

Także zamierzam kupić coś co się nie rozklekocze. Nie musi dawać super komfortu czy liści wybierać, ale żeby te 30 km/h po polnej drodze czy lesie nie było dla niego zaskoczeniem.

Co do 120 mm skoku, to to minimalne podniesienie powinno wyjść geometrii roweru na +, pewniej na zjazdach bym się czuł.

Z tego co czytam to SR Rideony mają regulację 80-120.

A ten Bomber to pieniądze za markę czy faktycznie dobry amor?

http://www.allegro.pl/item678816547_okazja...er_mz_race.html

Nie do końca na plus- przed wszystkim Hexagon nie jest obliczony pod skok większy niż 100 mm; skok typu 120 mm może spowodować pękanie przy główce ramy- niby tylko 2 cm, ale geometria roweru zasadniczo się zmieni( może byc mniej zwrotny)

Do opisanego przez Ciebie stylu jazdy Raidon albo Bomber będzie wystarczający- Duro to kloc o wadze kilku ton. Mając wybór w postaci Raidona czy Bombera wybrałbym Bombera- Raidon to strasznie tępy amor.

Napisano

do DURNEGOKOTA pompuje 180-200psi. Wiem że to strasznie dużo ale preferuje twarde amory. Waże ok 70kg:) Nie piszcie że źle bo każdy jeździ na takim jak lubi. Kumpel też ma epicona i pompuje do 110 psi przy wadze 83kg:)

Napisano
do DURNEGOKOTA pompuje 180-200psi. Wiem że to strasznie dużo ale preferuje twarde amory. Waże ok 70kg:) Nie piszcie że źle bo każdy jeździ na takim jak lubi. Kumpel też ma epicona i pompuje do 110 psi przy wadze 83kg:)

Jak ci rozsadzi tłumik w środku to dopiero będziesz płakał :rolleyes:

Zobacz do ilu maxymalnie można pompować to się przerazisz.

• Mod Team
Napisano

Dla mnie 80 psi to za dużo- ale ,jak napisałeś, każdy ma to co chce. BTW- max dla Epicona to 180 psi.

Kalachim- w Epiconie nie pompuje się tłumika- komora jest tak prosta konstrukcyjnie,że raczej nie ma co rozsadzić.

Napisano
Nie do końca na plus- przed wszystkim Hexagon nie jest obliczony pod skok większy niż 100 mm; skok typu 120 mm może spowodować pękanie przy główce ramy- niby tylko 2 cm, ale geometria roweru zasadniczo się zmieni( może byc mniej zwrotny)

Do opisanego przez Ciebie stylu jazdy Raidon albo Bomber będzie wystarczający- Duro to kloc o wadze kilku ton. Mając wybór w postaci Raidona czy Bombera wybrałbym Bombera- Raidon to strasznie tępy amor.

Hmm.

Właściwie na zyskaniu odrobinę na trialu liczyłem na lekkie ustabilizowanie (potrafi nim miotać jak żydem po pustym sklepie), zwrotny jest ponad moją potrzebę, choć pewnie nie udało mi się maksymalnie tego wykorzystać.

Bardzie mnie martwi to pękanie, po czym wnosisz? Hexagon ma 70 stopni kąta główki. Te 2 cm mogą zaszkodzić ramie bardziej niż luzy na amorku? Wydawało mi się że dzięki temu (podniesieniu skoku=zmniejszeniu kąta natarcia) większa część energii uderzenia przedniego koła będzie łykał amor.

Napisano

Pamiętaj, ze masz o 2 cm czyli jakieś 5-6% dłuższe ramię działające na główke ramy, a amorek o większym skoku i wyższy przód prowokują do większej swobody jak się w dół jedzie.

Jak dasz wyższy amor to rower automatyczie będzie troche gorzej podjeżdżał też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...