Skocz do zawartości

[Prawo] Ruch pieszych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Miałem niedawno spotkanie z Wielkim Szeryfem Szos Wypizdowia Małego. Otóż, jadę sobie drogą. Tylko, że nie jest to ani ddr, ani chodnik. Jest to system ścieżek-dróg asfaltowych dla turystów, przed którymi stoi znak zakazu ruchu, z informacją, że nie dotyczy rowerów, alpakow i zezwoleń.

40fac95c6325e406f038272686b73bfb.jpg

Niżej jest tabliczka informująca, że obowiązują tu zasady ruchu drogowego i kodeks drogowy oraz jest punkt mówiący "Szybkość i technika jazdy rowerem powinna zostać dostosowana do warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i ruchu pieszych". (Niestety, mam za słaby aparat, żeby zrobić zdjęcie tabliczce).

Teraz sytuacja z pieniaczem.

Zjeżdżam sobie z górki i widzę, że z naprzeciwka idzie kobieta z mężczyzną środkiem drogi. Gdy mnie zobaczyli kobieta zeszła na swoją prawą stronę, a Pan Szeryf założył ręce i stanął po jego lewej stronie blisko krawędzi , centralnie na torze mojej jazdy (jechałem prawą stroną). Zatrzymuje się i pytam o co chodzi, a ten "Nauczyć Cię jeździć chłopczyku?". No zdziwiłem się i niestety zachowałem się głupio, bo wymieniłem z nim kilka zdań, ostrych. Dodam, że był bardzo agresywny, potrącił mnie barkiem, gdy na odchodne powiedziałem ( teraz na to patrząc zniżyłem się do jego poziomu i jest mi mega głupio...) żeby się kopulował złapał mnie za koło, prawie upadłem, pogroził, ale ja się tylko zebrałem i pojechałem.

Więc jak to jest z tym ruchem? Powinien iść prawą czy lewą stroną?

• Mod Team

RUCH ROGOWY Rozdział 1 - Ruch pieszych Art. 11.

1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku – z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.

3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.

I co? I będziesz się z nim kłócił? bił? szarpał?

Dla mnie to w ogóle cała rozkmina o przepisach jest bez sensu. Skoro kolega w ogóle nie zapytał, o co konkretnie tamtemu chodzi, to nad czym się zastanawiać? Skąd w ogóle wiadomo, że chodziło mu o to, którą stroną drogi się porusza itd? A może uznał, że jest zakaz wjazdu dla wszystkich? Cholera wie, co mu się w główce ubzdurało. A ponieważ już się nie dowiemy, to nie ma czego roztrząsać.

W sumie to teraz sobie pluję w brodę, bo mogłem się nie zatrzymywać. W sumie, gdybym nie widział, że zrobił to specjalnie to bym po prostu ominął, bo ile to razy zdarza się, że ludzie rozbiegają się na wszystkie strony ;)

Swoją drogą, "przy lasce". Nie wspomniałem, że on na oko miał z 50lat[emoji14]Ale od przedszkolaka odróżniał go tylko zarost, bo przestrzeń między uszami i wzrost tego nie wskazywał...

Tapatalknięte!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...