dominikpl72 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Chyba znalazłem wreszcie rower dla siebie Ale są dostępne dwa warianty w identycznej cenie i zastanawiam się, który wybrać.1. 29r SILVERBACK SOLA 3 RAIDON FULL DEORE SZTYWNA OŚhttp://allegro.pl/29r-silverback-sola-3-raidon-full-deore-sztywna-os-i6079146355.htmlWybrane cechy:amortyzator: Suntour Raidon XC-LO-RManetki: Shimano Deore (610?), 3x10 Trigger, BlackPrzednia przerzutka: Shimano Deore (610?), Triple, Clamp-on 34.9mm, BlackTylnia przerzutka: Shimano Deore (XT?) Shadow RD Plus, Long Cage, 10 Speed, BlackPrzednia oś: 15mmOpony: Maxxis Sphinx (łagodniejszy bieżnik)2. 29er SILVERBACK SOLA 3 ROCK SHOX SLX 2016http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-3-rock-shox-slx-2016-i5967191750.htmlWybrane cechy:amortyzator: Rock Shox Recon Silver TK29, Remote PopLocManetki: Shimano Deore SL-M610, 3x10, Trigger, BlackPrzednia przerzutka: Shimano Deore FD-M610, Triple, Clamp-on 34.9mm, SilverTylna przerzutka: Shimano SLX RD-M675 Shadow Plus, Long Cage, 10 SpeedPrzednia oś: 9mmOpony: Maxxis Crossmark (ostrzejszy bieżnik)Mam pytania do bardziej doświadczonych forumowiczów:1. Nie mam doświadczenia z amortyzatorami powietrznymi- czy któryś z tych amortyzatorów jest lepszy/bardziej trwały ?- Który się lepiej serwisuje ?- czy któryś amortyzator / oba mają możliwość dołożenia blokady z kierownicy ?2. Rower będzie używany raczej na płaskich terenach Wielkoposki i rzadko (wakacyjnie) w górach,czasem miasto-asfalt / większość szutr/ścieżki leśne/XC (mam jeszcze crossa/trekkinga do miasta)- którą wersję byście wybrali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konstantyl Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Wybrałbym chyba pierwszy, ze względu na sztywną oś i nie mam jakoś uwag do pracy amorów SRS, ale w Raidonie chyba nie będzie możliwości dołożenia manetki. Choć będzie pewnie łatwiejszy w serwisie. Recon Silver w drugim chyba ma możliwość dołożenia manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinky Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 witam, jak do rowerów powyżej ma się ta Univega? http://allegro.pl/rower-mtb-29-univega-summit-ltd-full-xt-manitou-i6030099442.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikpl72 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) No bardzo zacny zestaw osprzętu (przerzutki/ manetki i amortyzator) ma ta Univega, ale droga trochę... No ale widzę, że jest też model Univega Summit 6 na osprzęcie bardziej porónywalnym do Silverbacków - ten z kolei ma atrakcyjną cenę: http://allegro.pl/rower-mtb-29-univega-summit-6-slx-hollowtech-air-i6027978667.html Pan ze sklepu powiedział mi właśnie, że to jest marka Focus'a i ramy są Focus'a - wiedziałem, że skądś znam ten kształt. Sklep jest w Poznaniu - więc przejdę się do sklepu i przymierzę Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez dominikpl72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Univega Summit LTD 29R Twenty Niner Mountain Bike 2015 Rahmen: Univega MTB 29R 1.5 alloy Gabel: Manitou Marvel LTD, remote lockout Federweg: 100mm Schaltwerk: Shimano XT Umwerfer: Shimano XT Schalthebel: Shimano XT Kurbelsatz: Shimano XT Übersetzung: front: 40/30/22, rear: 11-36, 30-Gang Lenker: Concept SL flat Vorbau: Concept SL Sattel: Concept EX Sattelstütze: Concept SL Bremsen: Concept EX Naben: Shimano RM-33, Disc, QR Felgen: Concept SL, with eyelets Reifen: Schwalbe Rapid Rob, 57-622 Pedale: MTB, flatpedal Farbe: (1) Magicblack matt / Magicblack glossy, (2) Piperorange / Black matt Größen: (29") - S/42cm, M/48cm, L/54cm Gewicht: ca. 12,7kg Geometriedaten: siehe Artikelbilder/Artikelbeschreibung Ja bym wybrał tą Univege, 200 zł drożej, a jest pełne XT, kolorek matowy i całkiem przyzwoita waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikpl72 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 > Univega Summit LTD 29R Twenty Niner Mountain Bike 2015 > Ja bym wybrał tą Univege, 200 zł drożej, a jest pełne XT, kolorek matowy i całkiem przyzwoita waga. @GTZaskar1991: A czy mógłbyś napisać - gdzie znalazłeś ją w cenie "200 zł drożej" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Jak to gdzie, w tym temacie, zobacz linki wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Króciutkie te ramy Univega, jak crossy z większymi oponami, ale do takiej jazdy akurat ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikpl72 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) @GTZaskar1991: No kurcze chyba jestem jestem ślepy - pierwszy link - podany w poście kolegi kinky - prowadzi do aukcji Univega Summit LTD - model 2016 - w cenie 3699 PLN: http://allegro.pl/rower-mtb-29-univega-summit-ltd-full-xt-manitou-i6030099442.html - drugi link - w moim poście - prowadzi do aukcji Univega Summit 6.0 - model 2016 - w cenie 2849 PLN http://allegro.pl/rower-mtb-29-univega-summit-6-slx-hollowtech-air-i6027978667.html Za choinkę nie znajduję więc: - linka do Univega Summit LTD - model 2015 - różnicy w cenie 200 PLN względem którejkolwiek z powyższych cen Oświećcie mnie Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez dominikpl72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja znajduję Summit LTD 200 zł więcej niż Silverbacki, raczej łatwo to skojarzyć ... Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Króciutkie te ramy Univega, jak crossy z większymi oponami, ale do takiej jazdy akurat ... Zgadza się, ale to dlatego, że kat główki 70', a to wymusza stosowanie stosunkowo dłuższych mostków i takie było świadome założenie producenta. Normalnie 8-9 cm , a tu podejrzewam że rowery sprzedają z mostkami 9-10 cm. Trzeba spytać, bo za 3700 to się opyla. dominikpl72 - ja porównałem cene 3699 do tych Silverbacków za 3499. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikpl72 Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) No to teraz rozumiem - czego dotyczyło porównanie cenowe Zmyliło mnie to że kolega zacytował w tabelce ze specyfikacją Silverback Summit LTD XT model z roku 2015 Szukam dalej - i chyba znalazłem jeszcze inny "złoty środek" - rowery Northtec.Cayon: Tu jest wersja z XT: http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-xt Ale - co dla mnie ważne jest też wersja z kompletem osprzętu Deore 610: http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-dr I - uwaga - co najważniejsze - wg informacji znalezionych tu na forum, istnieje możliwość modyfikacji komponentów składowych przez producenta. I wtedy dla mnie robi się idealna specyfikacja: Model Northtec Cayon DR (na Deore 610) z amorkiem XCR zastąpionym amortyzatorem SR Suntour Raidon-XC-RL-R-29 Air. Co o tym sądzicie ? Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez dominikpl72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Zgadza się, ale to dlatego, że kat główki 70', a to wymusza stosowanie stosunkowo dłuższych mostków i takie było świadome założenie producenta. Normalnie 8-9 cm , a tu podejrzewam że rowery sprzedają z mostkami 9-10 cm. Trzeba spytać, bo za 3700 to się opyla. dominikpl72 - ja porównałem cene 3699 do tych Silverbacków za 3499. Świadome założenie to rower turystyczno wycieczkowy - krótka rama długi tylny trójkąt, trzeba to mieć na uwadze szukając roweru mtb, np. dla mnie ten rower odpada . I - uwaga - co najważniejsze - wg informacji znalezionych tu na forum, istnieje możliwość modyfikacji komponentów składowych przez producenta. I wtedy dla mnie robi się idealna specyfikacja: Model Northtec Cayon DR (na Deore 610) z amorkiem XCR zastąpionym amortyzatorem SR Suntour Raidon-XC-RL-R-29 Air. Co o tym sądzicie ? Koncepcja tego roweru to też coś w stylu Univega, czyli nadał by się, rozwiązanie ze zmianą amora dobre. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Świadome założenie to rower turystyczno wycieczkowy - krótka rama długi tylny trójkąt, trzeba to mieć na uwadze szukając roweru mtb, np. dla mnie ten rower odpada . Na wstępie powiem że nie jeżdżę w maratonach, czasem ścigam się sam ze sobą, a generalnie chodzi o zadowolenie z jazdy. Ale posiadam bagaż doświadczeń w różnych warunkach. I zaraz nie neguję twojej wypowiedzi Od tego sezonu mam pierwszy rower z dużą kiszką. Ramę mam z długim bardzo trójkątem, krótką horyzontalną, kąt główki chyba ten sam a co za tym idzie długi mostek w minusie ustawiony. Odczucia z jazdy: - Zwrotność wystarczająca, póki co nie miałem nigdzie problemów. Ale tu pewnie jest bardziej uzależniona od rozstaw u kół niż tylnego samego tylnego trójkąta. - Zjazdy są bardzo stabilne, ale to wynika również z dużego koła. A miałem już Authora (starego na małym kole) gdzie tył był niesamowicie nerwowy. - Łatwo przenieść ciężar na tylne koło, przy prawidłowym ustawieniu siodełka. Może to wynika z podsiodłowej 73 stopnie ? - Podjazdy - mam wrażenie że jestem wstanie wjechać w terenie na górkę o większym kącie nachylenia - chyba że to wynika z większego koła. W sumie by się przydał jeszcze mniejszy młynek. - Przyspieszenie nie ścigam się, nie mam porównania do innego 29er, najlepiej by założyć te koła do innego roweru z krótkim trójkątem. Generalnie dobrze mi się na nim jeździ. Zdaje sobie sprawę że teraz jest tendencja (współczesne ramy) do wydłużonej horyzontalnej i krótkim tylnym trójkącie. I tak jak sobie patrzę na geometrie to musi być fajna rama Sccot Scale 970-950. Posiada mały kąt główki i przy stosunkowo krótkiej główce . Widziałem go na żywo w sklepie bardzo atrakcyjnie wyglądał - nie zwróciłem uwagi jak długi miał mostek. Jeżeli autorowi bardziej zależy na nowocześniejszej konstrukcji ramy, to może powinien zobaczy ten rower (970) i ponegocjować cenę ? Tam są koła chyba na ośkach 9mm ? Wiem że sprzętowo wygląda gorzej od konkurencji. Ewentualnie szukać czegoś podobnego.. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Miki74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor szuka turystycznego mtb więc zarówno UNIVEGA jak Northtec są dobrym wyborem, o czym zresztą pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ale ceny rosna! northteca cayon2 kupilem troche ponad 2,5 roku temu. za 2000pln... takiegoż: http://www.bikestats.pl/rowery/Northtec-Cayon-29_14873_14326.html . z tym, ze zwylky XCR tam siedzial, 100mm skoku, olejowo-sprezynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi