KarCzoH Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam, sezon się zaczyna i spędzam masę godzin na szukaniu odpowiedniego roweru dla siebie na ten i kolejne sezony. Planuję kupić coś do 6000zł i rozważam nad Specialized Camber 29 z 2015r. lub Merida Big Nine 800 też z 2015r. Dodam tylko, że osprzęt będę przekładać z mojego obecnego roweru czyli full XT. Co według was jest korzystniejsze. Jeden jak i drugi rower mogę kupić nowy za 5900zł. Osprzęt z nowego roweru sprzedam na starym rowerze lub na części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Spec jest fullem, a Merida sztywniakiem.... więc tak ten tego trudno to trochę porównać. Za tę samą cenę zawsze HT będzie lepiej wyposażony. Full za to jest wygodniejszy, bo jest fullem. Merida jest rowerem typu XC, natomiast Camber jest takim mixem Epic'a i Stumpjumper'a (czyli połączenie XC z rowerem trailowym). Fajny model dla kogoś, kto ma tylko jeden rower i chciałbym nim szybko przemknąć przez miasto i pojeździć po okolicznych lasach, ale też zrobić wypad w góry i czerpać z tego przyjemność. Mam i polecam Też byłem na tym samym etapie co Ty przed zakupem Cambera, tzn. budżet około 5500zł, posiadałem już rower z osprzętem XT, także nie patrzyłem na nowy przez pryzmat tego czym jest obwieszony. Zależało mi tylko by rama posiadała standardy typu sztywna oś, taperowana główka i wyposażona była w przyzwoity damper. Dlatego Camber wygrał rywalizację z branym przeze mnie pod uwagę Giant'em Trance 29". Recenzja Cambera 2015. W jakim rozmiar celujesz? Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Qbek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarCzoH Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o rozmiar to będzie to zapewne magiczne M gdyż mój wzrost to 183cm~72kg. Dokładnie tak jak napisałeś potrzebuję roweru jako szybki środek transportu po mieście praca-dom etc. plus wypady do pobliskiego lasu i wycieczki rowerowe. I tak samo liczy się dla mnie przyzwoity damper i amortyzator reszta się nie liczy bo też posiadam całą grupę XT do przełożenia ze starego roweru. Ciężko upolować chyba Cambera z 2015 do 6000zł ? Znalazłem sklep w Krakowie dziś piszę maila ... rower sprzedany. Tyle co zdążyłem popatrzeć w innych sklepach to wszędzie 7199zł :/ EDIT: jakie mocowanie mają tarcze w tym Camber z 2015 ? Pewnie każdy będzie miał takie samo przynajmniej te modele z polski... Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez KarCzoH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Spec na 183 cm to w 90% L a nie M . Ceną się nie sugeruj , generalnie w Specu nie reklamują się z wyprzedażą poprzednich roczników ( " bo to źle wygląda " , takie coś kiedyś usłyszałem ) . Na 2015 minus 20% powinieneś spokojnie dostać, kwestia znalezienia rozmiaru w konkretnym sklepie . Z doświadczenia dzwoń do Krk do Rowmixu , Twomark w Bielsku i Airbike Wwa .A tarcze są na 6 śrubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarCzoH Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 marcin_ostrów dzięki za rady odnośnie rozmiaru. Wrocław IM Motion się właśnie reklamuje 20% off na Specialized, więc może mają tego Cambera z 2015 -20% w rozmiarze L. Do Rowmix właśnie dziś pisałem i poszło wszystko Twomark tylko romiar M, Airbike model z 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Ja mam 180cm wzrostu i jeżdżę na L. W przyszły weekend (23-24 kwietnia) będzie mozna sobie potestować rowery Speca w Krakowie --> http://ibd.specialized.com/media/pdf/Specialized_Test_The_Best_Krakow.pdf (widać na rozpisce, że będzie Camber w "L-ce") Co do sklepów, to ja swojego kupiłem w Czechach w Sachasport (wyszedł mnie sporo taniej niż w PL) --> http://www.sachasport.cz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarCzoH Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W tym Czeskim sklepie wychodzi podobnie 6199zł za Camber FSR z 2015. Dostałem w wiadomości od Specialized taką tabelkę gdzie Lka pasuję do wzrosut od 178 do 188, a te moje 183 jest idealnie po środku zalecanej Lki, ale dzięki za cynk tego Test The Best, akurat jestem z Krakowa więc podjadę i przymierze się do tego Cambera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi