Skocz do zawartości

[szybkozamykacze] sprężynki od zacisków

Kamral

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a wyciągnąć drugą też, czy może być jedna, sory za glupie pytania ale wydaje i sie jakby kolo lekko krzywo chodzilo

• Mod Team
Napisano

w shimano mi tak tłumaczyli. Chodzi o równomierny docisk mimośroda. Nie chcę się rozwodzić nad tym, bo powstanie długi wątek, wiele osób pokłóci się o to a ja będę musiał rozdawać ostrzeżenia :P

• Mod Team
Napisano

sprężynki - albo musi być komplet albo żadna. Zatem jeśli jedna się zagubiła, to pozbądź się i drugiej.

Ja z doświadczenia serwisanta pozbył sie właśnie jednej, dla mnie łatwiej sie operuje siła docisku zacisku. Sam właśnie tak jeżdżę z jedną sprężynką.

Wracając do siły na mimośród, porównując obie siły ... faktycznie ma wpływ. Nie wiem na co, ale na pewno na coś ma. Na pewno nie na jakość przytwierdzenia koła w hakach :P

Napisano

Sprawdź poprawność ułożenia tej ocalałej, węższą stroną do koła a szerszą  na zewnątrz, przy odwrotnym ustawieniu koło może krzywo siedzieć. Koleżanka tak miała jak podjechała by ustawić jej hample.

Napisano

miałem jedną sprężynke koło chodzilo krzywo i obcieralo w niektorych miejscach o hamulec vbrake, zalozylem druga nie ma tego problemu

Napisano

Za to ja szedłem z kolegą i on tak się bawił rowerem. Patrzę na koła i oba latały w hakach , oczywiście na zamykaczach a z 4-5 miesięcy temu był u mnie na regulację hamulców i też były luźne. Ciekaw jestem jak to się jedzie na kołach na tyle "latających" że ramionami od v-br ruszały. 

Napisano

Weźcie mnie nie rozśmieszajcie, sprężynka która po zwolnieniu szybkozamykacza ułatwia nakrętce ominięcie haka ma jakkolwiek przyczyniać się do złej pracy koła w rowerze? Ona nie ma ŻADNEGO znaczenia po zaciśnięciu zamykacza.

w shimano mi tak tłumaczyli. Chodzi o równomierny docisk mimośroda. Nie chcę się rozwodzić nad tym, bo powstanie długi wątek, wiele osób pokłóci się o to a ja będę musiał rozdawać ostrzeżenia :P

W Shimano do dziś tłumaczą, że maszynówki są BE. Wymyślili bajeczkę o kątach na bieżniach i muszą teraz do końca świata w nią brnąć żeby nie wyjść na debili. WE wszystko tak im wierzysz?

• Mod Team
Napisano

cervandes - a czy ja gdziekolwiek napisałem że ja we wszystko im wierzę? Albo gdziekolwiek że wewogóle? Z Shimano to ja obecnie mam tylko jedną manetkę i tylną LX i to tylko z tego powodu, że SRAM nie robi odwrotnej sprężyny. W kwestii rozśmieszania i publicznego oburzania się, to zerknij proszę do swojego profilu i przeczytaj raz jeszcze ostrzeżenie z lutego 2016.

W kwestii konusów - oni mają trochę racji. Konusy są dużo wytrzymalsze pod względem znoszenia przeciążeń bocznych. W maszynach wystarczy, że oś nie jest wystarczająco sztywna i już proces destrukcji się rozpoczął.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...