Skocz do zawartości

[Warszawa] Ciekawe miejsca w pobliżu Warszawy

Biera

Rekomendowane odpowiedzi

Siem!

Ja z tajną misją;)

Słuchajcie rowerowa braci. Jest sprawa. wygląda tak:

Jestem z Wielkopolski, w Warszawie byłem raz w życiu 2/3 czasu spędziłem tam w pewnej hurtowni 1/3 w korku. Nie znam jej wcale. 16 września muszę przeprowadzić ciekawą wycieczkę rowerową po okolicach warszawy dla około 20 osobowej ekipy. Ekipę tą będę widział pierwszy raz na oczy i nie mam pojęcia jak bardzo są zaprawieni w jeździe. Wiem tylko że ich wiek to mniej więcej 16-25 lat. Trasa musi mieć maksymalnie 4,5 h. (po drodze muszę przeprowadzić dla nich zajęcia z tworzenia rowerowych ścieżek ekologicznych i jeszcze paru innych głupot;) )

Poszukuję ciekawych miejsc w okolicy warszawy które można by odwiedzić (ciekawych zarówno pod względem krajobrazowym jak i historycznym i (przede wszystkim) przyrodniczym. ) dokładnego terenu jeszcze nie znam gdzie to mniej więcej ma się odbyć, ale lada dzień powinienem mieć informację. trasa jaką chcielibyśmy jechać to takie lekkie xc/cc

jeśli bylibyście w stanie w jakikolwiek sposób mi pomóc - byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Biera

PS: do moderatorów - zastanawiałem się nad kategorią wycieczki rowerowe, ale stwierdziłem że tutaj też pasuje a będzie bardziej widoczne - jeśli jednak macie jakieś obiekcje co do tej miejscówki - proszę bez zbędnych ceregieli przenieść temat i z góry przepraszam za kłopoty:P)

dostałem małą wskazówkę: leśnictwo/nadleśnictwo Sieczechy - aczkolwiek wiadomo że chodzi o wszystkie ciekawe miejsca w pobliżu.

Z okolic Warszawy to ja polecam Puszcze Kampinoską, Można przy okazji zahaczyć o cmentarz Palmiry, żeby było trochę historii. Na terenie kampinosu jest zresztą sporo miejsc historycznych związanych z II wojną i powstaniami, a co do walorów przyrodniczych to puszcza niema sobie równych.

1) Wycieczka nad Zalew Zegrzyński (ok.1-1.5h w jedną stronę), trasa szutrowa/asfaltowa, można coś zjeść na miejscu.

2) Wycieczka do lasów chojnowskich (ok.40min od Warszawy), dużo ścieżek w terenie, dobry klimat

3) Wycieczka do Czerska (ok.2h w jedną stronę), ruiny zamku, tereny nadwiślane, można coś zjeść na miejscu.

Jakbyś potrzebował jakieś mapy tych szlaków to wal na priv.

Witam!

A ja osobiście polecałbym zakupić przewodnik rowerowy i samemu coś wybrać :)

Do kupienia są przewodniki Pascala z opisem ciekawych tras w zachodniej części Warszawy i wschodniej.

Nie chcę robić zbędnej reklamy ale uważam że tam spokojnie sobie coś wybierzesz. Trasy są dobrze opisane a do tego jest rozrysowana mapa, autorzy podają również jaka jest długość i trudność trasy, a co najważniejsze opisane jest również co ciekawego po drodze można zobaczyć czy też zwiedzić.

Ogólnie polecam Kampinos ale na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się jednak w przewodniki i tam wygrzebał jakąś traskę ;)

Pozdrawiam,

MJ

dzięki za wiadomości... co do przewodników postaram się zaopatrzyć ale nic nie wiem... ogólnie mam przydzielone 100 zł na sprzęt - mapy, dętki, folie, picie i czekoladę;)

Schwefel zaraz uderzę na priv:)

a tak swoją drogą prawdopodobnie będę zaraz po przyjeździe do warszawy objeżdżał tą trasę - miło by było jakby się ktoś zabrał - przynajmniej jak się już zgubię to będzie mnie miał kto ratować:) a i w dwójkę czy więcej osób milej się jeździ:) info co do dokładnego terminu jeszcze się pojawi:)

pociąg nie wchodzi niestety w grę.

raz to nie wycieczka tylko dla mnie tylko dla 20 osób z rowerami - problemem jest szybkie przerzucenie takiej ilości osób przez pociąg

dwa mamy tylko 4,5 godziny - szkoda czasu na jazdę pociągami w te i z powrotem

Nie mniej jednak dziękuje za podpowiedzi:) trasa powoli nabiera charakteru

pociąg nie wchodzi niestety w grę.

raz to nie wycieczka tylko dla mnie tylko dla 20 osób z rowerami - problemem jest szybkie przerzucenie takiej ilości osób przez pociąg

dwa mamy tylko 4,5 godziny - szkoda czasu na jazdę pociągami w te i z powrotem

Nie mniej jednak dziękuje za podpowiedzi:) trasa powoli nabiera charakteru

Wczoraj rano na Mazovii w pociągu było znacznie wiecej niż 20 ( około 50 rowerów :eek ; w samym : bardzo krótkim składzie ) i daliśmy spokojnie rade.A trasa była też w okolice MPK ) :D .Pociąg jechał 25 minut w jedną strone.

Niekoniecznie twierdze że musicie jechać koniecznie pociągiem ale ten rodzaj transportu mimo wszystko będzie najszybszy.

Jeżeli chcecie pojechać na tereny zielone rowerami to sama droga od centrum do lasów czy to do MPK czy tym bardziej do Kampinosu zajmie wam ok godziny jeżeli nie więcej :P . Kampinos to 20 km. MPK też ok 20 .

IMHO przy takiej trasie i ilości czasu powinniście pojechać do Lasku Bemowskiego ( okolice starego Bemowa) . To jest ok 12 km od ścisłego centrum i w wiekszości ścieżkami rowerowymi ( uwaga na kierowców.W Warszawie prędkości obowiązujące w większości kompletnie nie maja przełożenia w przepisach ruchu drogowego :wink: .Z reguły 80 km/h to norma a powyżej setki to żaden ewenement :022: ) .

Drugą zaletą jest: fajna,ciekawa i pięknie oznaczona trasa ekologiczna w okolicach tego lasku.Ścisły rezerwat czyli tak jakby las w środku miasta.

Jeszcze rozpatrz okolice Lasku Bielańskiego i Młociny.

Jak się zdecydujesz to napisz na PW a Tobie pomoge w opracowaniu.

Pozdrawiam

Jarek

Wałem wiślanym dojechac do Pałacyku w Jałonnie, tam zjechać i techanologiczną drogą mozna udac się do Wieliszewskich Wodociągów a następnie nad zegrze:) Zalez skad macie wyruszać.. Bo moglibyściewyruszyć z wąłu przy Szkole im. Zbigniewa Herberta:) Jak na 20 osób to w miarę dobre rozwiązanie:) Jeśłi nie znasz ludzi to najlepiej w odizolowanym miejscu jechać

PzdR

P.S OT:Jeśli jest ktoś chętny do takiej wycieczki to pisac bo bym sie przejchał:P

Jako mieszkaniec Piaseczna skomentuję: można wystartować w Warszawie, a potem pojechać chodnikiem wzdłuż Puławskiej, do Piaseczna, albo przez las Kabacki, czyli na wysokości Kazur byście zpadli do lasu, a wypadli w Józefosławiu/Julianowie. Potem do samego Piaseczna i do wyboru :033: :

Pociągiem do Zalesia Górnego - kilka zeta za bilet, 4 minuty jazdy i tam jak już ktoś napisał ścieżka dydaktyczna, zresztą bardzo ładny i nietrudny teren.

Albo na roweruch wzdłuż kolejki, ale w pewnym momencie trzeba odbić na Górki Szymona i stawy eksperymentalne.

Kurcze dopiero dzisiaj dostałem dokładne dane gdzie ja tam właściwie będę mógł wystartować... Nie dokładnie w Warszawie tylko jakieś 50 km na północny wschód od niej - powiedziałbym dokładnie co to za miejsce ale wypadło mi z głowy - rano postaram się zmontować mapkę:)

dobra panowie mam już dokładnie miejsce skąd będę ruszał - to jest w puszczy białej, dokładniej w miejscu gdzie działa się akcja pod Sieczychami - mapy już są w drodze do mnie, ale okazało się jeszcze że cała impreza odbywa się nie 16 tylko 23 (mój błąd;) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...