Skocz do zawartości

[Buty] SPD - drętwieją palce

ralfbutton

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem dwukrotne podejście do SPD

1 raz buty turystyczne i pedały m520

2 raz buty shimano XC30 i pedały wellgo

Za każdym razem po przejechaniu ok 20km zaczynałem odczuwać drętwienie w palcach u stóp.

Teraz jeżdżę codzennie do pracy + rekreacyjnie weekendowo na platformach. Przeszkadza mi ślizganie się buta na pedale, gorsza kontrola roweru, slaba przewiewność zwykłych butów i ich mała sztywność.

stąd pomysł o kolejnej próbie spd

Czy w cenie do ok 450 jestem w stanie kupić zestaw buty + pedały, na których będę mógł jeździć bez opisywanych problemów?

• Mod Team

Czy w cenie do ok 450 jestem w stanie kupić zestaw buty + pedały, na których będę mógł jeździć bez opisywanych problemów?

Te Shimano są raczej szerokie jeżeli to był problem:

https://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/mtb/f/shimano:196,e,7/?_pli=25e9c6

W miarę sztywna podeszwa nie powinna przenosić nacisku pedała na stopę.

Mam raczej szeroką stopę i nie było problemu z uciskiem. Jeździłem w takich około miesiąca (awaryjnie pożyczone) i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu. Co nie zmienia faktu, że trochę inny kształt stopy i może być kicha.

Właśnie Shimano - mocno przylegają. Stopę mam ok 25.5 cm. 41 Shimano to 25.8 i jest mocno dopasowane własnie. 

Mierzyłem wczoraj w sklepie jakieś Sidi za ok 400 zł (cena wyprzedażowa za model z 2013). Wkładka 26 i wydawały mi się dużo wygodniejsze.Buty z 3 rzepami takie http://velo.pl/odziez/buty-rowerowe/sidi/mtb-duran 

Cena jednak dość wysoka i nie wiem czy warto tyle wydać i np kupić tańsze pedały (m520)

Jak powstaje efekt/odczucie "drętwienia" jakiej kończyny ciała, to najczęściej jest to przyczyna nie wystarczającego przepływu krwi w obrębie tej kończyny. Jeśli są to palce u stóp - może to być za "ciasno związany" but, lub buty są za wąskie do stopy. Inne przyczyną mogą być za krótkie buty - paluchy nie powinny w żadnej pozycji dochodzić/stykać się z końcem buta. Paluchy muszą się swobodnie ruszać, i nie można ściskać stopy mocno butem, bo można przyblokować przepływ krwi w żyłach. Organizm sygnalizuje takie przypadki wrażeniem mrowienia a potem drętwienia. Nogi i stopy w czasie pedałowania potrzebuje sporo tlenu.

Właśnie w Shimano mam takie wrażenie, że palec wprawdzie nie jest ściśnięty, ale dotyka końca buta

Samych palców but raczej nie ściśnie w powierzchni pionowej - może natomiast ścisnąć w poziomie jak jest wąski. Krew do palców odpływa i przypływa między innymi po górnej stronie stopy na wysokości kostki - są tam żyły "na wierzchu" one nie powinny być ściśnięte.

Może zrób tak - przejdź się kilka - kilkanaście kilometrów w tych butach na spacer po lesie - jak narobisz sobie odcisków to znaczy że raczej są za ciasne lub punktowo się ruszają - możesz także je przemoczyć w jakimś strumieniu i pochodzić do wyschnięcia i tak z kilka razy - może się porozciągają - chyba że są "wzmacniane" wstawkami kevlarowymi to nic to nie da. Butom nie powinno nic się stać - a jak się gdzieś rozkleją lub popękają - to to są liche buty.

Niektóre stopy nie pasują do wszystkich butów. Są pewnie niskie, a chciałbyś aby były sztywne - to jak nie ściśniesz mocno to będą się ruszać. Możesz jeszcze założyć 2-3 pary skarpetek cienkich, lub jakieś grubsze i sprawdź czy też jest ten efekt drętwienia - jak nie to znaczy że miękka/elastyczna warstwa materiału skarpet niweluje punktowy nacisk na żyły.

Teraz nie mam spd i nie mogę zrobić takiego testu. Jednak jak napisałem na platformach nie jeździ mi się idealnie. Stąd pomysł jeszcze jednej szansy dla SPD ale być może z lepszymi butami

To może spróbuj z butami typowo MTB, w których powinno "da się chodzić":

http://www.bikestacja.pl/pl/buty-shimano-sh-mt71-brazowe-gore-tex-28582.html

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/tour/017sh_mt54.php?pSccontentsPro

. . . jak nie wypalą na rower i dalej coś będzie "cierpło" - to buty powinny być ok na piesze wypady w Beskidy.

Ale wydaje mnie się, że miałeś za ciasne buty.

Ja SPD nie używam - ale jak bym miał pedałować w butach bardzo ciasnych - to pewnie bym miał podobne objawy, zresztą wystarczy mocniej związać sznurówki i po pewnym czasie jak zwrócisz uwagę przy rozwiązywaniu/luzowaniu buta to czujesz taką jakby ulgę.

Nie wiem kto produkuję i projektuje buty dla Shimano - ale możliwe, że jakaś włoska firma (sporo rozwiązań podobnych do pewnych producentów) - ale lepiej było by szukać butów od producenta butów jako głównej dziedziny, a nie jakieś nie wiadome "no-name" z logiem Shimano.

Popatrz na tą serie "MOUNTAIN TOURING":

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/tour/index.php

. . . tylko tu jest kwestia tego - że większość butów nawet znanych wyspecjalizowanych marek jak Scarpa jest robiona w coraz większym naciskiem na wygląd i modę kosztem zastosowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...