ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Robiłem dwukrotne podejście do SPD 1 raz buty turystyczne i pedały m520 2 raz buty shimano XC30 i pedały wellgo Za każdym razem po przejechaniu ok 20km zaczynałem odczuwać drętwienie w palcach u stóp. Teraz jeżdżę codzennie do pracy + rekreacyjnie weekendowo na platformach. Przeszkadza mi ślizganie się buta na pedale, gorsza kontrola roweru, slaba przewiewność zwykłych butów i ich mała sztywność. stąd pomysł o kolejnej próbie spd Czy w cenie do ok 450 jestem w stanie kupić zestaw buty + pedały, na których będę mógł jeździć bez opisywanych problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Czy w cenie do ok 450 jestem w stanie kupić zestaw buty + pedały, na których będę mógł jeździć bez opisywanych problemów? Te Shimano są raczej szerokie jeżeli to był problem: https://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/mtb/f/shimano:196,e,7/?_pli=25e9c6 W miarę sztywna podeszwa nie powinna przenosić nacisku pedała na stopę. Mam raczej szeroką stopę i nie było problemu z uciskiem. Jeździłem w takich około miesiąca (awaryjnie pożyczone) i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu. Co nie zmienia faktu, że trochę inny kształt stopy i może być kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 To jest o tyle dziwne, że zarówno w butach MTB jak i tych bardziej turystycznych nie czułem żadnego ucisku buta na stopę. Jedynie wyraźnie sztywność podeszwy. Może noga była za luźno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Wkleiłem innego linka: https://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-biale-pedaly-pd-m520-biale-shimano,463747.html?_pli=25e9c6 Może to być nacisk przenoszony z pedała na stopę. Nie sądzę, że luźne buty mogą być przyczyną raczej dopasowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Właśnie Shimano - mocno przylegają. Stopę mam ok 25.5 cm. 41 Shimano to 25.8 i jest mocno dopasowane własnie. Mierzyłem wczoraj w sklepie jakieś Sidi za ok 400 zł (cena wyprzedażowa za model z 2013). Wkładka 26 i wydawały mi się dużo wygodniejsze.Buty z 3 rzepami takie http://velo.pl/odziez/buty-rowerowe/sidi/mtb-duran Cena jednak dość wysoka i nie wiem czy warto tyle wydać i np kupić tańsze pedały (m520) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Sidi nigdy nie miałem, bo te które mierzyłem były ciaśniejsze niż shimano. Ale ja mam płetwę 43 a buty 45 mi pasują. Luz na długości 0,5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeOLO Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jak powstaje efekt/odczucie "drętwienia" jakiej kończyny ciała, to najczęściej jest to przyczyna nie wystarczającego przepływu krwi w obrębie tej kończyny. Jeśli są to palce u stóp - może to być za "ciasno związany" but, lub buty są za wąskie do stopy. Inne przyczyną mogą być za krótkie buty - paluchy nie powinny w żadnej pozycji dochodzić/stykać się z końcem buta. Paluchy muszą się swobodnie ruszać, i nie można ściskać stopy mocno butem, bo można przyblokować przepływ krwi w żyłach. Organizm sygnalizuje takie przypadki wrażeniem mrowienia a potem drętwienia. Nogi i stopy w czasie pedałowania potrzebuje sporo tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Właśnie w Shimano mam takie wrażenie, że palec wprawdzie nie jest ściśnięty, ale dotyka końca buta. Rozważam któreś z poniższych: 1. Bontrager RL Mountain 2. Catlike Felinus 3. Northwave Scorpius 4. Specialized Comp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeOLO Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Właśnie w Shimano mam takie wrażenie, że palec wprawdzie nie jest ściśnięty, ale dotyka końca buta Samych palców but raczej nie ściśnie w powierzchni pionowej - może natomiast ścisnąć w poziomie jak jest wąski. Krew do palców odpływa i przypływa między innymi po górnej stronie stopy na wysokości kostki - są tam żyły "na wierzchu" one nie powinny być ściśnięte. Może zrób tak - przejdź się kilka - kilkanaście kilometrów w tych butach na spacer po lesie - jak narobisz sobie odcisków to znaczy że raczej są za ciasne lub punktowo się ruszają - możesz także je przemoczyć w jakimś strumieniu i pochodzić do wyschnięcia i tak z kilka razy - może się porozciągają - chyba że są "wzmacniane" wstawkami kevlarowymi to nic to nie da. Butom nie powinno nic się stać - a jak się gdzieś rozkleją lub popękają - to to są liche buty. Niektóre stopy nie pasują do wszystkich butów. Są pewnie niskie, a chciałbyś aby były sztywne - to jak nie ściśniesz mocno to będą się ruszać. Możesz jeszcze założyć 2-3 pary skarpetek cienkich, lub jakieś grubsze i sprawdź czy też jest ten efekt drętwienia - jak nie to znaczy że miękka/elastyczna warstwa materiału skarpet niweluje punktowy nacisk na żyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Teraz nie mam spd i nie mogę zrobić takiego testu. Jednak jak napisałem na platformach nie jeździ mi się idealnie. Stąd pomysł jeszcze jednej szansy dla SPD ale być może z lepszymi butami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeOLO Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Teraz nie mam spd i nie mogę zrobić takiego testu. Jednak jak napisałem na platformach nie jeździ mi się idealnie. Stąd pomysł jeszcze jednej szansy dla SPD ale być może z lepszymi butami To może spróbuj z butami typowo MTB, w których powinno "da się chodzić": http://www.bikestacja.pl/pl/buty-shimano-sh-mt71-brazowe-gore-tex-28582.html http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/tour/017sh_mt54.php?pSccontentsPro . . . jak nie wypalą na rower i dalej coś będzie "cierpło" - to buty powinny być ok na piesze wypady w Beskidy. Ale wydaje mnie się, że miałeś za ciasne buty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Kurczę jakoś nie wyobrażam sobie jeżdżenia latem przty 30 stopniach w takich butach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 że miałeś za ciasne buty. albo za mocno spięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeOLO Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Ja SPD nie używam - ale jak bym miał pedałować w butach bardzo ciasnych - to pewnie bym miał podobne objawy, zresztą wystarczy mocniej związać sznurówki i po pewnym czasie jak zwrócisz uwagę przy rozwiązywaniu/luzowaniu buta to czujesz taką jakby ulgę. Nie wiem kto produkuję i projektuje buty dla Shimano - ale możliwe, że jakaś włoska firma (sporo rozwiązań podobnych do pewnych producentów) - ale lepiej było by szukać butów od producenta butów jako głównej dziedziny, a nie jakieś nie wiadome "no-name" z logiem Shimano. Popatrz na tą serie "MOUNTAIN TOURING": http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/tour/index.php . . . tylko tu jest kwestia tego - że większość butów nawet znanych wyspecjalizowanych marek jak Scarpa jest robiona w coraz większym naciskiem na wygląd i modę kosztem zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Dlatego zdecydowałem się na Northwave - model sprzed kilku lat. Zobaczymy czy zaiskrzy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.