KarCzoH Napisano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam, chciałbym się poradzić osób, które miały przyjemność składać rower z dwóch rowerów. Sprawa wygląda tak. W chwili obecnej zaczynam sezon z rowerem, który ukończyłem składać na koniec poprzedniego sezonu czyli hardtail 26" X-Fusion Velvet RL2 (1,1/8) i cały osprzęt w całości nowe części XT ... wszystko pięknie tylko rama i rozmiar się już znudził Merida Comp Matts Birkebeiner limited 6061alu, a najbardziej ubolewam nad rurą sterową, bo to jeszcze nie jest tapered. Po wnikliwych analizach hisotrii tras jakimi się poruszam rowerem wybór pada na 29er. I teraz pytanie czy kupić gotowy rower np. taką Merida Big Nine 800 z 2015 roku za 5900 i moje części XT przełożyć na tamtą ramę, a z tej meridy set SLX na starą ramę i sprzedać, czy bardziej opłacalna będzie opcja zakupu samej nowej ramy, amora i kół, a z starego roweru czyli rama, amor, koła sprzedać z osobna ? I w takim wypadku myślę, że amortyzator 1500zł, rama 1000zł, koła coś prostego na początek przygody z 29er do 800zł. Co o takich roszadach sądzicie? Może za te 6000zł jest coś lepszego co możecie polecić ? Myślałem jeszcze za tą kwotą nad jakąś ramą w karbonie, ale takie coś raczej mi nie jest potrzebne, bo aż tak na wadze mi nie zależy... Link do Meridy Big Nine 800 z 2015roku: http://www.goride.pl/mtb-29/10830-merida-big-nine-800-2015-odbior-osobisty.html#/wybierz_wariant-19_matt_black_process_blue_yellow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PetrosP Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Co do przekładki to ci nie pomogę ale jeżeli chodzi o Meridę big nine 800 z 2015 to uważam za bardzo dobry wybór. Ponieważ ten rower w 2015 roku jest z półki cenowej 7000-7500 zł. Rama aluminium bardzo lekka bez pess fit-a czyli najlepsza opcja jak ktoś nie chce bawić się w karbon. Sam właśnie kupiłem ten model. Jeżeli chodzi o cenę to w dobrym sklepie rowerowym dostałem bez specjalnych zniżek za 5600 zł czyli taniej niż w necie. Także polecam ten model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reba29er Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 karbon to nie tylko mniejsza waga a przede wszystkim lepsze tlumienie, ergo lepiej jezdzic na karbonie niz alu. za okolo 6750 jest cf 5.9 https://www.canyon.com/en-pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-cf-5-9.html nie wiadomo jak dlugo bedzie trwac to promo na ten cf 5.9 (teraz 650 zl taniej, malo bo malo ale zawsze cos). imo jak duzo jedzisz to chyba warto jednak w koncu postawic na karbon. wiadomo w tej cenie cudow nie ma, ale jezeli 6k to twoje totalne max, to chyba jednak lepiej negocjowac ta meride. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi