Skocz do zawartości

[koła]Szosa, jakie nowe koła do 1000 zł?

kuba79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupuję właśnie szosę, rower całkiem przyjemny, ale jak to bywa fabryczne koła już niekoniecznie. Będę chciał prawdopodobnie w krótkim czasie wymienić je na nowe. Ważę w tej chwili 85kg, w sezonie zejdę do 80-75. Jeżdżę głównie po płaskim, jakieś nieduże podjazdy, za to stan asfaltu najróżniejszy, raczej z przewagą tego marnego... Głównie długie trasy, nie do ścigania. Dlatego zależy mi na wytrzymałości kół, a przy tym niezłej aerodynamice. Waga jest mniej ważna, chociaż wolałbym żeby nie były to super ciężkie pancerniaki. Szukam kompromisu, raczej w tej właśnie kolejności: wytrzymałość, aero, waga. Opony 23c, przynajmniej z przodu szersza do mojego niestety nie wejdzie... Może być kombinacja z 25 na tył.

To moja pierwsza szosa, więc jestem zielony, zwłaszcza jeśli chodzi o dobór kółek. Tym samym własnoręczne składanie odpada, gotowce lub zlecenie złożenia. Co byście radzili w cenie do 1000 zł? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i typy.

Napisano

Mój błąd, tak mam 11 rzędowe Shimano.

Rower to Scott Speedster 20 2015:

http://www.scott.pl/produkt/182/556/rower-speedster-20/

Piasta tył: Formula Team 24 H

Piasta przód: Formula Team 20 H

Obręcze: Syncros Race 27 Aero Profile 20 Front / 24 Rear

Opony: Kenda Kriterium 700 x 23C

Nie znam się, więc nie wiem co w ogóle sądzić o tych kołach? Na opony chyba ludzie generalnie narzekają z tego co czytałem... Na co mogę wymienić, żeby jeździło się wygodniej? Wiem, że 25 nie wejdzie na przód.

Napisano

Dlaczego uważasz że 25mm nie wejdzie do przodu? To naprawdę byłoby dziwne. Jaką _realną_ szerokość miała opona która testowałeś?

Nie zmieniaj kół, i tak na razie nie odczujesz różnicy (no chyba że to kaprys - taki argument rozumiem, ale trzeba się do niego umieć przyznać ;).

Zużyj opony, zmień je na lżejsze (te Kendy ważą grubo powyżej 300g, kowadła...).

Napisano

Osobiście jeszcze nie testowałem, dopiero kupiłem rower. Jednak ten model (Speedster 20 2015) ma bardzo wąski widelec (w tegorocznym już to poprawili), ludzie już testowali, są wątki i zdjęcia nawet tu na forum. Wszyscy po testach stwierdzili, że 25 po prostu nie wejdzie bez obcierania. A szkoda mi tracić kasę na kupowanie w ciemno różnych opon, tylko po to żeby stwierdzić, że faktycznie nie weszły. Ktoś pisał, że można by było spróbować z inną szerokością obręczy i może wtedy jakoś by ta 25 wlazła, chyba dlatego zacząłem kombinować w kierunku zmiany kół...

OK, może faktycznie wymiana całych kół to coś, co można odłożyć. Oponki są już w miarę zużyte, więc chętnie wymienię, z tego co widziałem sporo osób narzeka na te akurat opony, że niezbyt komfortowo się na nich jeździ i że mają kiepską przyczepność.

Napisano

A możesz podać linki do tych dyskusji (też poszukam, ale byłoby szybciej gdybyś podał)? Bo brzmi to po prostu absurdalnie.

Nie możesz zmierzyć po prostu zmierzyć jaka odległość masz obecnie od opony do widelca i ocenić czy szersza opona wejdzie?

Problemem może być _tylne_ koło, albo np. szczęki hamulca (np. u mnie przy oponie Michelin Pro4 25 czasem nie wystarcza rozpięcie hamulca i trzeba koło zakładać/wyjmować przy znacznie obniżonym ciśnieniu - tyle że ta opona ma realnie ponad 28mm!)

Dziś będę miał okazję zajrzeć na widelec Scotta Speedstera 30 z 2015 roku i sprawdzę, ale z tego co pamiętam to tam jest kupa miejsca...

Na marginesie: twoje podejście jest dziwne - nie potrafisz sam ocenić czy dobrze ci się jeździ czy źle na oponach które sam posiadasz, za to opierasz się na opinii ludzi z internetu?

"z tego co widziałem sporo osób narzeka na te akurat opony, że niezbyt komfortowo się na nich jeździ i że mają kiepską przyczepność." - jeśli sam tego nie czujesz to po co się przejmować cudzym zdaniem?

Edit - a skoro i tak chcesz kupić oponę 25mm do tyłu, to załóż ją na chwilę na przednie koło i sam przetestuj...

Napisano

Podać linków w tej chwili nie mogę, bo jestem w pracy. Brzmieć może absurdalnie, ale zakładam, że ludzie którzy mają te rowery i sprawdzali jednak sobie tego nie wymyślili. Ktoś nawet stwierdził, że 25 mu weszła i na zdjęciu było widać, że jest tam może z milimetr luzu po obu stronach, wszyscy stwierdzili że to i tak będzie tarło.

Jeśli mamy się skupiać na tym, że chcesz mi udowodnić że 25 jednak wejdzie, wyłącznie na podstawie tego że wydaje Ci się absurdalne, że miałaby nie wejść, to chyba nie o to mi chodziło przy zakładaniu tematu.

"Na marginesie: twoje podejście jest dziwne - nie potrafisz sam ocenić czy dobrze ci się jeździ czy źle na oponach które sam posiadasz, za to opierasz się na opinii ludzi z internetu?"

Jaki mam mieć punkt odniesienia skoro dopiero kupiłem rower i nie miałem go jeszcze nawet możliwości dobrze przetestować, na dodatek jest to moja pierwsza szosa? Mogę pojeździć i uznać, że "widocznie tak ma być", a później zmienić opony i zastanawiać się, po co się męczyłem. Skoro wymiana opon i tak mnie czeka, to wolałbym na podstawie opinii bardziej doświadczonych osób od razu kupić coś sensownego.

EDIT:

Na szybko znalazłem jeden link z innego forum:

http://szosa.org/topic/13851-scott-speedster-20-2015-shimano-105-5800/page-2

Na ostatniej stronie są zdjęcia z założoną 25, jak dla mnie to ewidentnie za ciasno.

Napisano

OK, napisałeś że opony już są zużyte - czyli kupiłeś rower używany, teraz rozumiem.

Co do opinii innych - zaręczam ci że nie odróżnisz jazdy na tej Kendzie od jazdy na wypasionej Conti 4000s - przynajmniej na początku przygody z szosówką, serio. W necie wielu ludzi cwaniakuje i udaje ekspertów którzy rozróżniają półstopniową różnicę w kącie nachylenia główki ramy i mieszjaa początkującym w głowach ;)

Teraz tak - skoro Kendy są zużyte to kup jedną oponę 25mm (coś do 100zł i 250g wagi), przetestuj z przodu - jak się nie zmieści, to pójdzie na tył, a na przód kupisz 23mm :)

O kołach pomyślisz przy okazji, te oryginalne są w porządku na początek. Na pewno nie są za delikatne.

Napisano

No sam widzisz, są argumenty za i przeciw. "za to wersja 23c wchodzi idealnie i ma realnie 25mm" - ważna jest realna szerokość, a nie to co producent napisał na oponie.  Warto na to zwracać uwagę, bo 90% użytkowników nie pisze o realnej szerokości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...