Skocz do zawartości
  • 0

rower do 1500

Gość Bartek

Pytanie

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu nowego roweru i szukam pomocy w wyborze. Mam na oku 2 modele i nie mogę się zdecydować, rower będzie używany głównie w weekendy na średnich dystansach 30-60 km głównie drogi asfaltowe czasem jakąś ścieżka leśna. Szukam roweru na allegro, mam 194 cm wzrostu a to zawęża wybór

moje typy to :

WHEELER CROSS LITE 610

link http://allegro.pl/rower-28-wheeler-cross-lite-610-meski-60cm-24-i6110294219.html

Kross Evado 2.0

link http://allegro.pl/rower-kross-evado-2-0-xl-23-cali-o-21-biegi-i5969393813.html

ewentualnie jestem otwarty na propozycje, zależy mi na wygodzie przez mój wzrost

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co ma 21 biegów do postury? Do tej pory jeździłem rowerem z 21 biegami i nie miałem problemu, ważę ok 95 kg chodzi mi o wygodną pozycję na rowerze

Napisano

Niestety podane marki rowerów nie mają w swojej ofercie ram 23"

Gość Michał
Napisano

Evado odpada od razu-wolnobieg i  bardzo słaby osprzęt

Wheeler-słaby osprzęt.

Poszukaj na allegro Kands/Lazaro/Spartacus

Witam,

Rozumiem, że np taki rowerek :  http://allegro.pl/full-alivio-27s-wysoka-polka-mtb-lazaro-ev-3-men-i6168444472.html   ma tę przewagę nad "markowymi", że cały osprzęt jest z jednej i dobrej linii (tu Alivio)

Będzie ten rowerek lepszy od Decathlonowego 520 czy Hexagona R5 2015 czy X6?   (Rama 21 wzrost 195 noga 93)  Miałem Gianta Rincona 23" i wydawał mi się za duży...

Gość Michał
Napisano

Tylko nie każdy chce być testerem. :)  Rockride 520 czy hexagon x6 będzie lepszy jakościowo, podzespoły/montaż itp?

Napisano

Na ogół jest tak, że marka roweru; Cube, Cone, Trek, Kellys to tylko rama + ewentualnie jakieś firmowe rurki (kierownica, sztyca pod siodło, mostek). Cała reszta roweru to i tak osprzęt na ogół shimano lub sram, w tych tańszych rowerach amortyzator zapewne sygnowany będzie logiem SanTour'a. Zatem jest to tylko kwestia grupy osprzętowej, jaką producent zdecydował się dać do roweru. 

Niestety za 1500zł ciężko znaleźć rower doskonały. Dodatkowo maniera forumowych doradzaczy jest taka, że mając rower złożony na osprzęcie XT ciężko jest się pochylić nad Alivio i napisać, że jest to np. świetna przerzutka. 

Moja rada jest następująca, kup rower, który będzie Ci się wizualnie podobał. Producenci nie są w ciemię bici i dokładnie śledzą poczynania konkurencji oferując bardzo podobne osprzęty. 

Inaczej sprawa ma się w przypadku sprzętu używanego. Tu jest bardzo różnie. 

Gość Michał
Napisano

Thx Sender za podpowiedz.  :)

Gość Michał
Napisano

To co , nie bać się i kupić Cone Cross?   Rama nie pęknie pod 115kg?    :)

Gość Michał
Napisano

To weźmy dla bezpieczeństwa mocniejsze konstrukcje czyli MTB na 26" :P

Taki Lazaro EV-3 będzie lepszy od Hexagona X6?  EV-2 ma hydrauliczne hamulce i gorsze inne komponenty, zdaje się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...