blakbery Napisano 11 Kwietnia 2016 Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam, mam szosę na oponach 23C i zastanawiam się czy jest sens zmieniać je na 25C? Głównie chodzi mi o prędkość i wygodę. Szczerze mówiąc drogi nie rozpieszczają i dlatego taki pomysł ale nie wiem czy to coś da. Ktoś już próbował takiej zmiany?
Roxorloops Napisano 11 Kwietnia 2016 Napisano 11 Kwietnia 2016 Na 25 jazda będzie bardziej komfortowa to bez 2 zdań. Sam jeżdżę i mogę śmiało polecić taką zmianę. Niewiele stracisz jeżeli chodzi o prędkość a dużo zyskasz na dziurawych drogach.
GTZaskar1991 Napisano 11 Kwietnia 2016 Napisano 11 Kwietnia 2016 Ja nawet czytałem, że na 25 są mniejsze opory niż na 23. Powodem rzekomo jest większa/mniejsza powierzchnia styku, czyli mamy elipsę vs prawie koło.
blakbery Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Napisano 13 Kwietnia 2016 Czyli w prędkości nie ma teoretycznie prawie żadnych różnic ale komfort odczuwalny wg was? W takim razie mocno się zastanowię nad kupnem, warto byłoby poznać jeszcze jakąś opinię z doświadczenia
krism4a1 Napisano 13 Kwietnia 2016 Napisano 13 Kwietnia 2016 To chyba w większej mierze dotyczy ciśnienia w oponie, w 25 możesz mieć niższe ciśnienie i będzie bardziej wybierało drgania, Dodatkowo 25 bardziej ci się "podniesie" na obręczy przy zachowaniu nie dużo większej szerokości w stosunku do 23. Jeżdżę na 25 i czasami jak jadę przez miasto to żałuję, że nie mieści mi się 28.
raffik Napisano 13 Kwietnia 2016 Napisano 13 Kwietnia 2016 Do treningów i jazdy rekreacyjnej na codzień po polskich drogach 25 to optymalny wybór. Jeszcze jak opona jest lekka i masz wylajtowaną dętkę to nie ma się co zastanawiać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.