Skocz do zawartości

[Opony] 23C vs 25C - na polskie drogi

blakbery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam szosę na oponach 23C i zastanawiam się czy jest sens zmieniać je na 25C? Głównie chodzi mi o prędkość i wygodę. Szczerze mówiąc drogi nie rozpieszczają i dlatego taki pomysł ale nie wiem czy to coś da. Ktoś już próbował takiej zmiany?

Napisano

Na 25 jazda będzie bardziej komfortowa to bez 2 zdań. Sam jeżdżę i mogę śmiało polecić taką zmianę. Niewiele stracisz jeżeli chodzi o prędkość a dużo zyskasz na dziurawych drogach.

Napisano

Czyli w prędkości nie ma teoretycznie prawie żadnych różnic ale komfort odczuwalny wg was? W takim razie mocno się zastanowię nad kupnem, warto byłoby poznać jeszcze jakąś opinię z doświadczenia ;)

Napisano

To chyba w większej mierze dotyczy ciśnienia w oponie, w 25 możesz mieć niższe ciśnienie i będzie bardziej wybierało drgania, Dodatkowo 25 bardziej ci się "podniesie" na obręczy przy zachowaniu nie dużo większej szerokości w stosunku do 23.

Jeżdżę na 25 i czasami jak jadę przez miasto to żałuję, że nie mieści mi się 28.

Napisano

Do treningów i jazdy rekreacyjnej na codzień po polskich drogach 25 to optymalny wybór. Jeszcze jak opona jest lekka i masz wylajtowaną dętkę to nie ma się co zastanawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...