Skocz do zawartości

[kierownica] Podwyższenie kierownicy w BTWIN Rockrider 5.2

Rtyan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak podwyższyć kierownicę w BTwin Rockrider 5.2?  

Czytałem kilka tematów, w których ludzie radzą kupić "przedłużacz".

Może jednak da się ją podnieść bez dodatków? 

Napisano

Oczywiście, wszystko się da.

Od siebie dwa sposoby -

łatwiejszy - kupić mostek z większym wzniosem

odrobinę trudniejszy  - podgrzać kierownicę do odpowiedniej temperatury i ciągnąć w górę - przyda się palnik i trochę wiedzy z zakresu termodynamiki + materiałoznawstwa

Właściwie możesz jeszcze dospawać kawałek rury sterowej widelca...

Napisano

Dobra, pokażę zdjęcie i ocenicie, czy można jeszcze coś podnieść, czy nie. Srebrne rysy są od klucza. Próbowałem odkręcić, jednak nie udało się. Wiele osób ma z tym problem. 

c87y9.jpg

Napisano

Próbowałem odkręcić, jednak nie udało się.
To są podkładki. One nie są przykręcone....

Jeśli chcesz zdemontować mostek to musisz odkręcić dwie śruby którymi skręcony jest mostek i jedną w kapslu nad mostkiem 

Musisz kupić mostek z większym kątem  

Napisano

Powitoł

W ramach tego co masz jedynie kupno innej kierownicy/mostka pomoże.

Ile chcesz podnieść kierownicę?

I chłopie, zanim zaczniesz coś kręcić przy rowerze, ogarnij temat informacyjnie na internecie bo sobie tylko kosztów narobisz :)

Nie przyszłoby mi do głowy, że ktoś kluczem będzie chciał podkładki traktować, żeby kierownicę podwyższyć ;)

łatwiejszy - kupić mostek z większym wzniosem

odrobinę trudniejszy  - podgrzać kierownicę do odpowiedniej temperatury i ciągnąć w górę - przyda się palnik i trochę wiedzy z zakresu termodynamiki + materiałoznawstwa

Właściwie możesz jeszcze dospawać kawałek rury sterowej widelca...

Trudniejszy sposób Sertoma sobie podaruj... zdecydowanie sobie podaruj :)

Napisano

Maniak, w rowerze, na którym jeździłem 11 lat, wystarczyło kluczem odkręcić śrubę i kierownica szła do góry lub w dół. Przyzwyczajenie robi swoje. Kierownicę chciałbym podnieść +/- 2-3 cm, ale na ten czas każda wysokość, byle większa, będzie zadowalająca.  :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bez obawy , tak sam z siebie się nie opuści (no chyba że masz zamiar skakać z metrowych hopek tudzież uprawiać inny "dałnhil" :icon_wink: ). Przy tego typu mostku jedynie możesz (nie zawsze) przygotować się na dziwne dźwięki i trzaski - ten typ tak ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...