kowjanko Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Zakładam ten temat bo chciałbym poznać opinie osób serwisujących rowery. W rowerku syna Kross Racer (pójdzie na sprzedaż bo w międzyczasie kupiłem nowy na kołach 20", ale dopiero po doprowadzeniu go do właściwego stanu) zużyły sie łożyska w suporcie. Wziąłem więc wianki i stożki nakręcane na oś (teraz już wiem, że korba jest gięta w jednym kawałku jak w BMX-ach) i poszedłem do pobliskiego sklepu rowerowego z serwisem chcąc kupić nowe części. Usłyszałem tam, że takich łożysk jeszcze nie widzieli i czy kupiłem ten rower w markecie. Na moją odpowiedź, że to Kross i że kupiłem go w renomowanym sklepie usłyszałem, że mam się udać do tego sklepu bo pewnie tam dostane takie części. Pojechałem więc ale okazało się, że kompletu łożysk nie mają i nie są w stanie nigdzie ich zamówić bo nawet firma Kross ich nie udostępnia Na pytanie czy pozostało mi wyrzucenie roweru na śmieci nie otrzymałem odpowiedzi. Miałem pecha bo gwarancja skończyła się 1,5 miesiąca temu i zostałem na lodzie. Na szczęście zacząłem przekopywać forum i jak zwykle znalazłem tutaj odpowiedź w temacie sprzed 2 lat. Potrzebne części wyglądają tak: Czy takie rozwiązanie rzeczywiście jest stosowane głównie w rowerach marketowych? Dziwne skoro Neco produkuje takie zestawy. A może w sklepie nie chciano mi sprzedać samych elementów bo nie dam im zarobić na robociźnie? Czy rzeczywiście rozwiązanie to jest tak rzadko obecnie spotykane, że można nie rozpoznać jakie to łożyska? Jestem zniesmaczony bo rower, który kupiłem nie kosztował 200zł, producentem jest , jakby nie patrzeć, renomowana firma a mimo to mam pod górkę chcąc go naprawić. Zamówię komplet w sklepie internetowym a odwiedzone przeze mnie serwisy/sklepy na mnie już nic nie zarobią. Nie wiem czy powyższa sytuacja jest wynikiem olewania, braku wiedzy fachowej czy lenistwa serwisantów? Przecież mogłem otrzymać satysfakcjonującą mnie odpowiedź, że nie maja takich części ale mogę je bez problemu kupić przez internet. Dobrze potraktowany klient wróci do sklepu ale olany będzie go omijał szerokim łukiem. I jeszcze pytanie techniczne. Czy jest sens zmieniać wianki na same kulki? Czy poprawi to płynność działania albo trwałość suportu? Nie chcę odwalać popeliny i naprawić rowerek na odwal się, niech kolejny posiadacz cieszy się nim jak najdłużej. Tylna zębatka zamontowana na piaście torpedo ma lekki luz. Czy ten luz jest normalnym zjawiskiem, należy go skasować czy może jest oznaką zużycia jakiegoś elementu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Korba gięta bywa (co prawda już niezbyt często) w BMXach i cruiserach. 20 kilka lat temu wsadzano to też do marketowych MTB. Zmierz średnicę mufy. Jeśli coś w okolicach 50 to szukasz zestawu łożysk do BB USA (kilkanaście złotych, same wianki z kulkami ~2zł/szt). Same kulki też są dostępne o ile pamiętam to chyba 5/16" w cenie około 1-2zł/10szt. Osobiście uważam, że jeśli są wianki to wsadzić wianki (bywają 7 i 9 kulkowe). Swoją drogą - co się mogło zepsuć w takich łożyskach? Wianki się rozpadły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowjanko Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Mocno zużyły się stożki. No i poleciały koszyki wianków łożyskowych, głównie dostał ten od strony zębatki korby. Luzów jako takich nie było zbyt dużych ale konusy zużywały się niejako "po ukosie" no i łańcuch na przemian był luźny i napięty. Mufa ma 43mm więc chyba pasować będą te komplety z wiankami 7-kulkowymi. Zastanawia mnie jeszcze materiał, z jakiego wykonano stożki. Nie wygląda to na stal. Czy możliwe, że zrobili je z jakiegoś stopu aluminium? Są lekkie i stanowczo zbyt mocno zużyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Do roweru dziecięcego mogli je zrobić ze wszystkiego - nie zdziwiłbym się gdyby były z plastiku. Jaką średnicę podałeś? Mufy po wybiciu z niej bieżni zewnętrznej? Czy wewnętrzną średnicę bieżni? Jeśli tą drugą to: ~44mm - suport BB USA (BMX, Cruiser) - kulki 5/16" np. http://allegro.pl/wianek-mechanizmu-korbowego-bmx-srednica-44mm-i5566450046.html ~35mm -stary typ suportu z łożyskami wbijanymi np. http://allegro.pl/wianek-koszyk-kulek-kkswb-003-do-suportu-wbijanego-i6061912730.html ~29mm - BSA czyli standard współczesny nie widziałem nigdy giętej korby dla dwóch ostatnich, w pierwszym przypadku można powiedzieć, że to naturalne Poszperaj po aukcjach można kupić całe komplety do wszystkich suportów (miski, wianki, konusy, nakrętki....). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowjanko Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Poszperałem. Na 99% będzie z tej aukcji http://allegro.pl/wklad-suportu-neco-miski-wbijane-43-1mm-dzieciece-i6007843586.html. Średnica wewnętrzna mufy po wybiciu miski to 43 mm. W sumie miski wyglądają dobrze ale jak już wymieniać to całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.