Skocz do zawartości

[Rama] Giant Trance 4 - jak usunac luz?

d.lisekt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauwazylem ze po zimie pojawil sie luz w ramie w miejscu gdzie na zdjeciu jest odkrecona nakretka:
post-195353-0-57583500-1460209037_thumb.jpg

Druga strona sie tylko kreci ale sie nie wykreca:
post-195353-0-83501400-1460209046_thumb.jpg

Nigdy tego jeszcze nie robilem dlatego zastanawiam sie jak sie do tego zabrac i nie zepsuc :D Mam nadzieje ze przyczyna luzu sa tylko lozyska bo mam akurat 2 zapasowe. Czy w ramach amortyzowanych luz powstaje tez przez wyrobienie sie innych czesci niz same lozyska? Prosze o porade :)

Napisano

Nie wiem co jest przyczyną bo nie chce mi się wierzyć by nikt tutaj nie rozkręcał Gianta. 

Śruba się kreci dlatego, że przechodzi na wylot przez ramę dlatego prawdopodobnie trzeba rozkręcić całą zawiechę by dostać się do łożyska. 

Napisano

Spojrzałem na instrukcję serwisową Gianta i tak jak wspomniał beskid śruba jest przelotowa. Podejrzewam, że musisz ją popchnąć (lekko wybić) od strony nakrętki. Dodatkowo taka sama śruba mocuje od góry damper. Jak ją też usuniesz będziesz mógł podnieść cały ten link do góry. Wyczyścisz te miejsca łożyskowań i poruszasz palcami te łożyska - zobaczysz jak się kręcą.

Oprócz luzu na łożyskach mogą się wyrobić same gniazda, w których są montowane. Łożysko zamiast wbijać będzie można wyjmować/wkładać palcami. Albo zrobi się owal i po wsadzeniu nowego łożyska będzie wrażenie jakby było uszkodzone, bo będzie przy obrocie czuć obracające się kulki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...